Karadeniz işverenleri üçüncü çeyrekte temkinli işe alım planları bildiriyor-ManpowerGroup

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

ManpowerGroup 2019 üçüncü çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Karadeniz'de, 2019'un üçüncü çeyreği için mevsimsel verilerden arındırılmış olarak +%1 İstihdam Görünümü bildiren işverenler, temkinli bir işgücü piyasası öngörüyor. Karadeniz'de işe alım planlarında önceki çeyreğe göre yüzde 14 puanlık kayda değer bir artış görülürken, önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 14 puanlık düşüş görülüyor.
 
Karadeniz Bölgesi'ndeki işverenler 2019'un üçüncü çeyreği için mevsimsel verilerden arındırılmış olarak +%1'lik görünümle temkinli işe alım planlarını bildiriyor. Bölgede işe alım planları, önceki çeyreğe göre yüzde 14 puanlık kayda değer bir artış gösterirken, 2018'in üçüncü çeyreğiyle kıyaslandığında ise yüzde 14 puanlık bir düşüş gösteriyor. Karadeniz Bölgesi'ndeki temkinli istihdam piyasasının önümüzdeki üç ay boyunca süreceği tahmin ediliyor.
 
2019'un üçüncü çeyreğinin en güçlü istihdam görünümü İç Anadolu ve Marmara'da: +%10
Beş bölgenin tümünde işverenler, önümüzdeki çeyrek boyunca personel sayısının artmasını bekliyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış olarak +%10 İstihdam Görünümü bildiren İç Anadolu ve Marmara bölgelerinin, bu çeyreğin en güçlü istihdam piyasasına ev sahipliği yapacağı tahmin ediliyor. Ege'deki işverenler +%7 ile ılımlı bir işe alım faaliyeti beklerken, Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri işe alım planlarında sırasıyla +%4 ve +%1'lik artışlar bildiriyor.
 
Karadeniz işverenleri geçtiğimiz çeyreğe kıyasla yüzde 14 puanlık kayda değer bir artış bildirirken, İç Anadolu işverenleri yüzde 7 puanla ılımlı bir artış bildiriyor. Ege ve Marmara bölgelerinin istihdam planlarında sırasıyla yüzde 6 ve 5 puanlık artışlar görülüyor.
 
Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında işe alım beklentileri beş bölgenin dördünde düşüş gösteriyor. Karadeniz'de yüzde 14 puanlık bir düşüş gözlenirken, İç Anadolu ve Marmara 6 puanlık bir düşüş bildiriyor. Akdeniz işverenleri ise 2018 yılının üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında işe alım planlarında değişiklik olmayacağını öngörüyor. Ege bölgesi işverenlerin işe alım beklentilerinde ise yüzde 3 puanlık bir düşüş görülüyor.
 
  MVA İstihdam Görünümü (%)
Ege +7
Karadeniz +1
İç Anadolu +10
Marmara +10
Akdeniz +4
 
 
 
İşverenler 2019'un üçüncü çeyreğinde olumlu işe alım planları bildiriyor
ManpowerGroup 2019 yılı üçüncü çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türkiye'den işverenleri temsil eden 1.000 kişilik bir örneklem ile görüşme yapılarak gerçekleştirildi. Araştırmaya göre, Türk işverenlerin Temmuz-Eylül dönemine yönelik işe alım beklentilerinde temkinli davrandığı ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre işverenlerin %21'i 2019'un üçüncü üç ayında istihdam artışı beklerken %9'u azalma öngörüyor ve %68'i de değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış İstihdam Görünümü ise +%6'yı gösteriyor. Önceki çeyreğe kıyasla yüzde 4 puan artan işe alım beklentileri, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8 puan geriliyor.
 
Önümüzdeki çeyrekte beş bölgenin tümünde ve 11 sektörün sekizinde istihdam artışı bekleniyor. Bir önceki çeyreğe kıyasla, işe alım beklentileri beş bölgenin tümünde ve 11 sektörün yedisinde artıyor. 2018 yılının üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında, işe alım beklentileri beş bölgenin dördünde ve 11 sektörün yedisinde zayıflıyor.
 
ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye'nin 2019 üçüncü çeyrek istihdam görünümü hakkında şunları söyledi: “Sonuçlar mevsimsel verilerden arındırıldığında İstihdam Görünümü %6'yı gösteriyor ki bu önceki çeyreğe göre çok daha pozitif ve umut vadeden bir tablo. Bu dönemde işverenlerden temkinli ancak daha olumlu işe alım beklentileri gözlemliyoruz ve istihdam teşvik programlarının ve çalışan seçim süreçlerinin bu işe alım beklentilerini etkilemiş olabileceğini görüyoruz. İç Anadolu ve Marmara Bölgelerinde işverenler, +%10'luk Net İstihdam Görünümü ile temkinli ancak olumlu işe alım beklentileri paylaşıyor. 2019 yılının üçüncü çeyreğine kıyasla, beş bölgede ve on bir sektörün yedisinde işe alım beklentilerinde artış gözlemliyoruz. İşe alımdaki en büyük artış, yüzde 14 puanlık ciddi bir artışla hem Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektöründe hem de İlaç sektöründe görülüyor.”
 
En yüksek istihdam artışı beklentisi Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe: +%17
On bir sektörün sekizinde işverenler bir sonraki çeyrekte istihdam seviyelerinde artış bekliyor. İşverenlerin en güçlü işe alım beklentileri bildirdiği sektör mevsimsel verilerden arındırılmış (MVA) olarak +%17 İstihdam Görünümüyle Kamu ve Sosyal Hizmetler sektörü oldu ve bunu İlaç sektöründeki işverenler +%16'lık görünümle takip ediyor; ardından +%15 ile Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık sektörü geliyor. Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü ve Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri sektörü de sırasıyla +%12 ve +%11 ile artış öngörüyor. Restoran ve Otelcilik sektörü ve Ulaştırma, Depolama ve İletişim sektörlerindeki işverenler önümüzdeki çeyrek boyunca işe alımlar oranlarında değişiklik olmayacağını öngörüyor. İkinci çeyreğin en ihtiyatlı istihdam beklentisi, -%10'luk bir görünümle İnşaat sektörü işverenlerinden geliyor ancak 2019 yılının ikinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında yüzde 5 puanlık bir artış görülüyor.
 
2019'un ikinci çeyreğine kıyasla işe alım beklentileri 11 sektörün yedisinde artış gösteriyor. En ciddi artış yüzde 14 puanla Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü ve İlaç sektöründe görülüyor. Toptan ve Perakende Ticaret sektörü işverenleri yüzde 10 puanlık bir artış bildirirken Kamu ve Sosyal Hizmetler sektörü görünümü de yüzde 9 puan daha güçleniyor. Ancak, yüzde 3 puanlık bir düşüşle Restoran ve Otelcilik sektörü de dahil diğer dört sektörde görünüm zayıflıyor.
 
Önceki yılın aynı dönemine kıyasla iki sektörde işe alım beklentilerinde artış bekleniyor. Hem Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe hem de İlaç sektöründe yüzde 2 puanlık hafif bir artış bildiriliyor. Ancak önceki yılla kıyaslandığında yedi sektörde işe alım planlarında düşüş bekleniyor. İnşaat sektörü yüzde 21 puanlık bir düşüş bildirirken, Üretim sektörü ve Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri sektörü de sırasıyla yüzde 13 puan ve yüzde 10 puanlık düşüşlerle takip ediyor. Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık sektörü ve Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü, 2018 yılının üçüncü sektörüyle karşılaştırıldığında işe alımlar planlarının değişmeyeceğini öngörüyor.



Diğer Haberler
JAPONYA/ASAKAWA : BOJ BAŞKANI KURODA'NIN PARA POL,İTİKJASI KARARLARINA TAM ANLAMIYLA GÜVENİYORUM
ÇİN KAMU FİRMALARININ OCAK-MAYIS DÖNEMİNDEKİ KARLARI YILLIK %+8.7 -MALİYE BAKANLIĞI
ÇİN KAMU FİRMALARININ OCAK-MAYIS DÖNEMİNDEKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ YILLIK %+8.5-MALİYE BAKANLIĞI
İRAN HÜKÜMET YETKİLİLERİ: TRUMP İRAN'A MESAJINDA 'SAVAŞ İSTEMİYORUZ FAKAT MÜZAKERE ' DEDİ, TAHRAN'A MÜZAKERE BAŞLANGICI İÇİN BİR BİTİŞ TARİHİ VERDİ
İRAN HÜKÜMET YETKİLİLERİ: TRUMP, İRAN'A MESAJINA CEVABEN SINIRLI BİR ZAMAN SÜRESİ VERDİ
AKAR:"KIBRISLI KARDEŞLERİMİZİN HAKKINA, HUKUKUNA TASALLUT EDİLİRSE MÜSAADE ETMEYECEĞİMİZİ OLDUBİTTİLERİ MUTLAKA SONLANDIRACAĞIMIZI HER ZAMAN SÖYLEDİK"-AA TWİTTER
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI : ABD, KASTEN İRAN CİVARINDA GERİLİMİ YÜKSELTİYOR
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI, WASHİNGTON'A İRAN İLE ANLAŞMAZLIĞIN OLASI SONUÇLARINI İYİ DEĞERLENDİRME ÇAĞRISI YAPTI
TCMB, 28.06.2019 vadeli 16.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
BARZANİ ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMEK ÜZERE İSTANBUL'A GELDİ-HABERTÜRK
BUBA/WEİDMANN : EĞER İSTİKRARLI PARALAR GENİŞ ÖLÇEKTE KULLANILMAYA BAŞLANIRSA, BU DURUM BANKALARIN MEVDUAT ALIMLARININ ALTINI OYABİLİR
İTALYA/CONTE : BUGÜN AB BAŞKANI JUNCKER İLE MÜZAKERELERİN ÖNCESİNDE İTALYA BÜTÇESİ KONUSUNDA İYİ KONUŞMALAR OLMASINI UMUYORUM
İTALYA/CONTE : AB DİSİPLİN PROSEDÜRÜNÜ BERTARAF ETMELİYİZ
Facebookta Paylaş