Karadeniz işverenleri dördüncü çeyrekte temkinli işe alım planları bildiriyor-ManpowerGroup

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

ManpowerGroup 2019 dördüncü çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Karadeniz'de, 2019'un dördüncü çeyreği için mevsimsel verilerden arındırılmış olarak -%1 İstihdam Görünümü bildiren işverenler, temkinli bir işgücü piyasası öngörüyor. Karadeniz'de işe alım planlarında önceki çeyreğe göre istikrarını koruyor.
 
Karadeniz Bölgesi'ndeki işverenler 2019'un dördüncü çeyreği için mevsimsel verilerden arındırılmış olarak -%1'lik görünümle temkinli işe alım planlarını bildiriyor. Bölgede işe alım planları, önceki çeyreğe göre yüzde 1 puanlık düşüş ile istikrarını korurken, 2018'in dördüncü çeyreğiyle kıyaslandığında ise yüzde 14 puanlık bir düşüş gösteriyor. Karadeniz Bölgesi'ndeki temkinli istihdam piyasasının önümüzdeki üç ay boyunca süreceği tahmin ediliyor.
 
2019'un dördüncü çeyreğinin en güçlü istihdam görünümü Ege'de
Beş bölgenin dördünde işverenler, önümüzdeki çeyrek boyunca personel sayısının artmasını bekliyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış olarak +%11 İstihdam Görünümü bildiren Ege bölgesi, bu çeyreğin en güçlü istihdam piyasasına ev sahipliği yapacağı tahmin ediliyor. Marmara bölgesinde de işverenler +%8 ile ılımlı bir işe alım faaliyeti beklerken, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri işe alım planlarında sırasıyla +%6 ve +%4'lük artışlar bildiriyor. Karadeniz bölgesindeki işverenler ise işe alım planlarında -%1'lik bir düşüş öngörüyor.
 
   MVA İstihdam Görünümü (%)
Ege +11
Karadeniz -1
İç Anadolu +4
Marmara +8
Akdeniz +6
 
 
Ege bölgesindeki işverenler geçtiğimiz çeyreğe kıyasla yüzde 4 puanlık ılımlı bir artış bildirirken, İç Anadolu işverenleri yüzde 6 puanlık bir düşüş bildiriyor. Diğer bölgelerdeki istihdam planlarını nispeten koruyorlar.
 
Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında işe alım beklentileri beş bölgenin dördünde düşüş gösteriyor. Karadeniz'de yüzde 14 puanlık bir düşüş gözlenirken, Marmara ve İç Anadolu bölgeleri sırasıyla 8 ve 5 puanlık düşüş bildiriyor. Akdeniz ve Ege bölgeleri işverenleri ise 2018 yılının üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında işe alım planlarında değişiklik olmayacağını bildiriyor.
 
İşverenler 2019'un dördüncü çeyreğinde olumlu işe alım planları bildiriyor
ManpowerGroup 2019 yılı dördüncü çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türkiye'den işverenleri temsil eden 1.001 kişilik bir örneklem ile görüşme yapılarak gerçekleştirildi. Araştırmaya göre, Türk işverenlerin Ekim-Aralık dönemine yönelik ılımlı işe alım beklentilerinde oldukları ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre işverenlerin %15'i 2019'un dördüncü üç ayında istihdam artışı beklerken %13'ü azalma öngörüyor ve %71'i de değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış olarak İstihdam Görünümü ise +%6'yı gösteriyor. Önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2 puan azalan işe alım beklentileri, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6 puan geriliyor.
 
Önümüzdeki çeyrekte beş bölgenin dördünde ve 11 sektörün onunda istihdam artışı bekleniyor. Bir önceki çeyreğe kıyasla, işe alım beklentileri beş bölgenin ikisinde ve 11 sektörün dördünde artıyor. 2018 yılının üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında, işe alım beklentileri beş bölgenin dördünde ve 11 sektörün dokuzunda zayıflıyor.
 
ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye'nin 2019 dördüncü çeyrek istihdam görünümü hakkında şunları söyledi: “2019'un son çeyreğinde sonuçlar mevsimsel verilerden arındırıldığında Net İstihdam Görünümü %6'yı gösteriyor ki bu da oldukça pozitif ve umut vadeden bir tablo. Bu sonuçların seçim döneminden ve kur dalgalanmalarından kaynaklandığını düşünüyoruz. Geçtiğimiz dönemle karşılaştırdığımızda İnşaat sektörünün en yüksek artışı bildirdiğini görüyoruz. Bu artış, yeni kredi fırsatları ve düşük ev kredisi faizlerinden kaynaklanıyor olabilir. Sonuçlarda öngörülen bir diğer artış, Restoran ve Otel sektöründe görülüyor. Bu artışın ise sektör işverenlerinin mevsimsel işçi alımlarını artırmasından kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.”
 
En yüksek istihdam artışı beklentisi Üretim sektöründe
İşverenlerin en güçlü işe alım beklentileri bildirdiği sektör mevsimsel verilerden arındırılmış Üretim sektörü oldu ve bunu Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık sektörü ve İlaç sektörü takip etti. Ancak İnşaat sektörü iş verenleri önümüzdeki çeyrek boyunca işe alım oranlarında değişiklik olmayacağını öngörüyor.
 
   MVA[1] İstihdam Görünümü (%)
Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık +12
İnşaat 0
Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri +7
Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler +5
Üretim +14
Madencilik +1
Kamu ve Sosyal Hizmetler +6
Restoran ve Otelcilik +6
Ulaştırma, Depolama ve İletişim +1
Toptan ve Perakende Ticaret +1
İlaç +10
 
 
2019'un üçüncü çeyreğine kıyasla işe alım beklentileri 11 sektörün yedisinde düşüş gösteriyor. En ciddi artış yüzde 11 puanla Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe görülüyor. Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü ve İlaç sektörü işverenleri sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 5 puanlık düşüş bildiriyor. İnşaat sektörü 9 puanla ve Üretim sektörü yüzde 5 puanla başta olmak üzere dört sektörde ise artış görülüyor.
 
Önceki yılın aynı dönemine kıyasla dokuz sektörde işe alım beklentilerinde düşüş bekleniyor. Toptan ve Perakende Ticaret sektörü yüzde 15 puanlık bir düşüş bildirirken, Kamu ve Sosyal Hizmetler sektör işverenleri yüzde dokuz puanlık düşüş bildiriyorlar. Madencilik sektöründe yüzde 8 puanlık, Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektöründe yüzde 7 puanlık düşüş öngörülüyor. Ancak Restoran ve Otelcilik sektöründe ve İlaç sektöründe sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 4 puanlık artışlar bekleniyor.



Facebookta Paylaş