Karadeniz bölgesinde arıcılık sektöründeki arıcılık işletmeleri ve KOBİ'ler "Ordu Arım Balım Peteğim" projesi ile atağa kalkıyor

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen Sanayi
ve Teknoloji Bakanlığının yürütücüsü olduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen Ordu Arım Balım Peteğim projesi Arıcılık Araştırma Enstitüsü Ortak Kullanım Tesisi'nin 12 Eylül 2018 tarihinde açılışı yapıldı. Tesisin açılış töreni Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve BALMER Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu milletvekilleri, protokol mensupları, siyasi parti temsilcileri ve KOBİ yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Karadeniz bölgesinde arıcılık sektöründeki arıcılık işletmeleri ve KOBİ'ler "Ordu Arım Balım Peteğim" projesi ile atağa kalkıyor. Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından desteklenen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan "Arım Balım Peteğim Projesi", arıcılık sektörünün gelişmesi ve rekabetçiliğinin artırılması için 10 milyon avro yatırım yapılarak, dünya arı ürünleri ihracatında Türkiye'yi ilk sıralara taşımayı hedefliyor. Proje, ham arıcılık ürünlerinin işlenmesi kapsamında faaliyet gösteren KOBİ'lerin uluslararası rekabet gücünü artırma hedefine yönelik tasarlandı.

Ordu Valiliğinin yetkili temsilcisi olduğu, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)'e bağlı Arıcılık Araştırma Enstitüsünün faydalanıcısı olduğu Arım Balım Peteğim Projesi; Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize Arı Yetiştiricileri Birlikleri ortaklığında uygulanıyor.

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde gerçekleştirilen Ortak Kullanım Tesisi açılış törenine Vali Seddar Yavuz, Ordu Milletvekilleri Dr. Şenel Yediyıldız, Metin Gündoğdu, Dr. Mustafa Adıgüzel, Cemal Enginyurt, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müddürü Özkan Kayacan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, Vali Yardımcıları Adem Öztürk, Turgut Subaşı, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, AK Parti İl Başkanı Uğur Çelenk, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Balmer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, Milano Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı olan Former Şirketinin Sözleşme Yöneticisi Carlos Talamas, protokol mensupları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile arıcılık işletmeleri yöneticileri katıldı.

Proje sonuçlarını veriyor
Arım Balım Peteğim Projesi Arıcılık Araştırma Enstitüsü Ortak Kullanım Tesisi'nin açılış töreninde Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, şu bilgileri verdi: "Tesisin arıcılık sektörüüne yeni bir soluk getireceğine inanıyoruz. Yaklaşık 10 yıldır süren projede 81 kişi görev aldı. Projemizin laboratuvar alanında 5 ana cihaz çerçevesinde başlangıçta 15 temel analizi yapacak ekipmanlar yer alıyor. Bu sayı zaman içinde 150 analize kadar çıkacak. 14 teknik personelin yer aldığı işletme biriminde kapasitesi 2 tondan 20 tona kadar olan toplam 300 ton kapasiteli 16 tank bulunuyor. Altı adet 25 farklı gramajda paketleme makinesi, iki fırın ve robot sistemi, artıkları presleyecek presleme sistemimiz mevcut. Sadece 5 teknik personel ile başladığımız bu yolculukta bugün 90 personel ve 9 paydaşa ulaştık. 65 projenin üstünde çalışıyoruz. Projelerimizin dışında özel çalışmalarımızla da sektöre hizmet veriyoruz.''

Üreticiye ihracat yolu, tüketiciye güven
Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve BALMER Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, ''BALMER A.Ş. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin önemli bir sektörü olan arıcılığın 11 üyesinin ballarının markalaşması konusunda çalışmalar yapacak. Arrı yetiştiricilerinin sosyal ve ekonomik refah düzeyini geliştirmek üzere çalışmalar sürdürecek. Bölgesel arıcılık ağını geliştirmek üzere bütün gücümüzle çalışacağız. Arıcılarımız emeklerinin karşılığını alacak ve ülkemiz yurtdışına zorluk çekmeden ihracat yapabilecek. Tüketiciler ise sofralarında en kaliteli balı bulacak" dedi.

Karadeniz balı markalaşacak
Ordu Valisi Seddar Yavuz ise, ''Artık marka üretmeden dünya piyasasında yer alabilmek ya da kar elde edebilmek mümkün değil. Marka kaliteyi garanti eder. Tesisimiz balda gıda güvenliğini sağlayacak ve kaliteyi garanti edecek. Ordulu üreticilerin ne kadar meşakkatle bal üretimi yaptıklarına şahit bir idare amiriyim. Balın bölgedeki rolü çok önemli. Yaklaşık 600 bine yakın kolonisi ile 6 ilimiz birlikte 22 bin ton bal üreten bir bölgeden bahsediyoruz. Arıcılıkta bölgenin lokomotifi ise Ordu. 15 aylık sürede çeşitli zorluklarla karşılaştık ama bugün her şey sonuçlandı ve tesisimizi hizmete açıyoruz. Bu süreçte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum'' dedi.

Siyasetçilerden destek
Törende söz alan AK Parti Ordu Milletvekili Dr. Şenel Yediyıldız, "Bugün Ordu için hem de Türkiye için önemli bir başlangıcın açılışındayız. Arı insana hizmet eden kutsal bir hayvan. Açılışını yaptığımız bu tesis markalaşmanın önemini bize anlatacak bir tesis olacak ve markalaşmanın ne demek olduğunu da Ordulular olarak bu tesisle anlayacağız. Hayırlı olsun" derken, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, "Arıcılarımız ve Türkiye için çok önemli olan bu tesisin açılışını yapıyoruz. Arı yetiştiriciliğinde bir numara olan ilimiz yetiştirdiği balın satımında da bir numara olacaktır diye düşünüyorum. Bu tesisin ilimize kazandırılmasında vesile olan siyasetçilerimizin tamamına, Arıcılık Araştırma Merkezi'nin Ordu'ya açılmasına vesile olan rahmetli Bakanımız Refaiddin Şahin'e teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
 
MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt konuşmasında, Ordu ve Ordu arıcıları için çok güzel bir tesisin açılışında olmaktan büyüük bir mutluluk duyduğunu söyleyerek, "Bu tesis artık arıya güvenilmeden bal yapılacak bir tesis. Dolayısıyla bundan sonra mısır şurubunu bal diye satanlar düşünsün. Türkiye kaliteli bir bal üretimini bal dağıtımını bal tüketimini bu tesis sayesinde yaşayacaktır" dedi. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Arı çok önemli bir ürün. Sadece bal yapmakla değil, bitkilerde aynı zamanda tozlaşma yaparak bitkilerin büyümesini, çeşitlenmesini sağlayarak 100 binin üzerinde bitkiye katkı yapıyor. Destek vermek çok önemli" diye konuştu.

Karadeniz'in çehresini değiştirecek
Projenin, sadece Ordu ilinin değil, Karadeniz'in tamamının çevresini değiştirecek bir proje olarak gördüklerini söyleyerek konuşmasına başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, "78 milyon avro değerinde 8 ilimizde ortak kullanım atölyesi kurmaktayız. Ortak kullanım tesislerinin en önemli özelliği, işletmelerin tekk başlarına satın alma güçlerinin olmadığı makine ve ekipmanların ortak kullanım tesisi bünyesinde bulunması ve tesisin ayrım yapmaksızın bölgedeki girişimcilerin kullanımına açık olmasıdır. Arıcılıkta önemli olan güven, ortak kullanım tesisi bunu sağlayacak. Bunun için bir paketleme tesisi ile test ve analiz laboratuvarı kurduk" dedi.

Geniş bir coğrafyaya hizmet verecek
Proje kapsamında Ordu'da uluslararası akreditasyona sahip bir analiz laboratuvarı / Kalite Sertifikasyon Merkezi kuruldu. Bu birim arıcılık ürünlerinin ulusal ve uluslararası piyasalara güvenle sunulabilmesini temin etmeye katkı sağlamayı hedefliyor. Diğer taraftan, yine proje kapsamında tesis edilen ve proje ortakları tarafından kurulan BALMER A.Ş. tarafından işletilen "İşleme ve Paketleme Ortak Kullanım Tesisi"nde, arıcılık ürünlerinin modern koşullarda işlenmesi ve paketlenmesi yapılacak. Şirket çatısı altında faaliyet gösterecek olan "Pazarlama, Tanıtım ve Danışmanlık Birimi" ise üreticilerin pazara erişim olanakllarını güçlendirecek. Ordu'da oluşacak bu kapasite, altı ilde kurulan "Danışma ve Temas Noktaları" ile tüm hedef bölgeye yaygınlaştırılarak, göreceli geniş bir coğrafyaya yayılmış olan arı ürünleri sektöründeki KOBİ'lerin, anılan kapasiteden faydalanmaları sağlanıyor.

Arım, Balım, Peteğim projesi üretici, sanayici ve araştırma biriminin birlikte çalışmasını temin eden bir yapı ortaya koyuyor. Böylelikle teknolojinin sektörde kullanımını sağlayarak rekabetçiliği artırmakla beraber, çarpan etkisiyle arıcılık sektörünün güçlendirilmesine, üretimden son ambalaja kadar tüketicilere güven, üreticilere verim ve gelir artışı sağlayacak katkılar sağlıyor.



Diğer Haberler
ECB/DRAGHİ: 22 HAZİRAN'DA EUROGROUP İLE YUNANİSTAN ARASINDAKİ ANLAŞMA İLE ORTA VADEDE YUNANİSTAN'IN BORCUNUN SÜRDÜRÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUZ
KREMLİN SÖZCÜSÜ: RUSYA İÇİN, ABD DOLARINA BAPIMLILIĞINI AZALTMAYI İSTEMEK DOĞAL
KREMLİN SÖZCÜSÜ: ABD'NİN ÖNGÖRÜLEMEYEN DAVRANIŞLARI NEDENİYLE ABD DOLARINA OLAN GÜVEN AZALIYOR
KREMLİN SÖZCÜSÜ: ABD'NİN YENİ YAPTIRIMLARI DURUMUNDA RUSYA BANKALARI İÇİN DÖVİZ MEVDUATI ÖDEMELERİNİ RUBLE İLE YAPMALARI GİBİ BİR ÖNERİ VEYA PLANIMIZ YOK
Facebookta Paylaş