Karadağ Ankara Büyükelçisi Kastratovic, Türk iş insanlarına Karadağ’da yatırım yapma çağrısında bulundu

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Karadağ Ankara Büyükelçisi Periša Kastratovic, Türk basınıyla bir araya geldiği toplantıda Karadağ-Türkiye ikili ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulundu. Siyasi, ekonomik ve kültürel diplomasi odağında karşılıklı ilişkileri artıracak yeni alanlar ve Karadağ’ın dış yatırıma dair devlet teşvik politikalarına ilişkin önemli mesajlar verildi. Karadağ ve Türkiye’nin karşılıklı ticaret hacminin 2022 yılına kadar 250 milyon dolara ulaşması için ek çaba gösterme konusunda anlaştığını hatırlatan Kastratovic, Türk iş insanlarına Karadağ’da yatırım yapma çağrısında bulundu.

Karadağ’ın dış yatırıma dair politikalarının paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Karadağ Ankara Büyükelçisi Periša Kastratovic, karşılıklı ortak hedefler kapsamında Türk yatırımcıların Karadağ’daki fırsatlardan faydalanması için çağrıda bulundu. Toplantıda Karadağ-Türkiye ikili ilişkilerini oluşturan siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda Karadağ’ın dış yatırımcılara yönelik teşvik politikaları ve Türkiye ile karşılıklı ilişkileri artıracak yeni alanlar ve fırsatlar değerlendirildi.
KASTRATOVIC: TÜRK ŞİRKETLERİNE VE YATIRIMCILARINA AÇIK ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ
Karadağ ve Türkiye karşılıklı ticaret hacminin 2022 yılına kadar 250 milyon ABD dolarına ulaşması için ek çaba gösterme konusunda anlaştığını söyleyen Kastratovic; “Bu anlaşma doğrultusunda 2022 yılına kadar iki ülkenin karşılıklı ticaret hacmindeki bu hedefe ulaşmak için Türk şirketlerine ve yatırımcılarına açık çağrıda bulunuyoruz. Amacımız, önceliğimiz olan bu hedefe ulaşmak ve ikili ilişkileri ekonomik, kültürel, eğitim ve diğer alanlarda artırarak geliştirmek. Kastratovic sözlerini şu şekilde sürdürdü:
‘TÜRKİYE’Yİ EKONOMİK ORTAK OLARAK GÖRÜYORUZ’
Karadağ'ın diplomatik ağının önceliği ekonomik diplomasidir. Bu bağlamda Türkiye’yi önemli bir ekonomik ortak olarak görüyor, Türk şirketlerine ve yatırımlarına açık olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Son dönemde Türk yatırımcıların Karadağ'a yatırım yapmaya ilgisinin giderek arttığını görüyoruz. Pandemi öncesi, bir önceki beş yıllık dönemi kapsayan Karadağ ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, her yıl büyüme kaydetti. Sadece 2020 yılında Karadağ ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi 122 milyon Avro olarak gerçekleşti. Pandemi öncesinde ise bu rakam %18,7 daha düşüktü. Gelecekte daha güçlü ekonomik bağlar ve iki ülkeye de yarar sağlayan daha yoğun ekonomik ilişkiler tesis etmek istiyoruz.
‘SİYASİ İLİŞKİLERİ EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ İLE GÜÇLENDİRMEK ÖNEMLİ’
Yakın ve uzun vadeli ekonomik, kültürel, siyasi hedeflerimize ulaşmak adına, Karadağ'daki pek çok farklı alandaki fırsatları ve potansiyel barındıran yatırım alanlarını, Türkiye ile var olan ikili ilişkilerimiz üzerinden değerlendirmek, bu hedefi yeni ekonomik yatırımlar yaparak sağlamak bizim için stratejik bir öneme sahip. Bugün Karadağ ve Türkiye’nin ikili ilişkilerde mükemmel seyreden mevcut siyasi ilişkilerini daha güçlü bir ekonomik iş birliği ile güçlendirmesi, bölgedeki ekonomik kalkınma açısından önem arz ediyor. Bu hedef için ticaret hacminin arttırılabileceği kayda değer alanlar mevcut.
‘DİPLOMASİ DİYALOĞUNU DAHA DA GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ’
2021 yılı ve sonrası için Türkiye devleti ve Türk iş insanlarına yaptığımız yatırım çağrısıyla, ülkemizdeki fırsatları Türkiye ile paylaşmak istiyoruz. Bu fırsatları karşılıklı ekonomik, kültürel, turizm, eğitim ve üretim gibi diğer alanlarda da artırma hedefimiz var. Karadağ olarak Türkiye ile ikili ticareti ve genel ilişkileri hızlandırmak istiyoruz. Türkiye ve Karadağ ilişkilerinin hem kültürel hem ekonomik anlamda artarak ihracatın ve ithalatın her iki ülkeye de büyük fırsatlar ve kalkınma odaklı değerler katacağına inanıyoruz. Ülkeler salgın, küresel iklim sorunları gibi global sorunlarla uğraşırken ekonomilerini halihazırda ilişki sürdürdüğü ülkelerle sürdürme stratejisine odaklanıyor, mevcut ilişkileri üzerinde daha hassas davranıyorlar. Mevcut diplomatik, ekonomik, kültürel, her türlü ilişkilerinin üzerine yeni kalkınma alanları dahil ediyorlar. Bu doğrultuda; Karadağ olarak Türkiye ile yaptığımız ihracatın katma değerini ve hacmini daha da artırmak, sahip olduğumuz potansiyellerle iki ülke arasında yeni fırsatlar, yeni ticaret alanları ve yeni pazarlar yaratmak; kültür ve eğitim konusunda yeni ve güçlü adımlar atmak, en önemlisi de tüm bunlarla neredeyse 1,5 asırdır süregelen diplomasi diyaloğunu daha da geliştirmek istiyoruz.
‘DİPLOMATİK İLİŞKİLERDE 140 YILI GERİDE BIRAKTIK’
Karadağ ile Türkiye'nin karşılıklı ilişkileri köklü bir geçmişe sahip. 2019'da iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 140. yılını kutladık. Sayısız alandaki iş birliğimizi dostluk, karşılıklı çıkar ve karşılıklı saygı ilkelerine dayalı olarak sürekli geliştiriyoruz. Türkiye ile Karadağ arasındaki iş birliğini yeni girişimlerle daha da güçlendirmenin ve zenginleştirmenin önünde hiçbir engel yok. Nitekim Karadağ'ın Türkiye ile ilişkilerine verdiği önemin en iyi kanıtı da Ankara’daki Büyükelçiliğe ek olarak İstanbul'da Başkonsolosluğun açılmasıdır.
Türkiye Karadağ'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriydi ve 2017 yılında Karadağ'ın NATO'ya katılma yolculuğunun da en büyük destekçilerinden biri oldu. Karadağ ile Türkiye arasındaki dostane ilişkiler COVID-19 pandemisi boyunca bir kere daha teyit edildi. Türkiye Karadağ'a yardım gönderen ilk ülkelerden biri oldu ve bu süreçte iki ülke de vatandaşlarının kendi ülkelerine geri dönmesi sürecinde yakın bir iş birliği yaptı.
*KUTU*
KİLİT SEKTÖRLER: TURİZM, ENERJİ, MOBİLYA, BİLİŞİM, METAL İŞLEME
Yurt dışında yatırım, şirket kurma, yurtdışında yaşama imkanları konusunda danışmanlık veren ve Karadağ Büyükelçiliği ile gerçekleşen toplantının moderasyonunu yapan Leo Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Çimen, Karadağ'ı dışarıdan yatırımlara açık, cazip bir yatırım alanı yapan faktörlerin altını çizdi. Çimen; “Karadağ’ın nitelikli iş gücü varlığı, uygun bir kurumsal vergilendirme sistemine sahip olması ve yabancı yatırımlara uygun mevzuatı, coğrafi konumu dolayısıyla sahip olduğu stratejik üstünlüğün yanı sıra uluslararası sözleşmelerle oluşturulmuş bir global ticaret ağına dahil olması yatırımcılar için önemli bir değer. Özellikle turizm, enerji, ağaç işleme ve mobilya imalatı, bilişim ve metal işleme gibi kilit sektörler Türk iş dünyası için cazip fırsatlar sunuyor. Ülkedeki mevcut potansiyelin Türk iş dünyası ile birlikte daha da güçleneceğine inanıyorum” dedi.



Diğer Haberler
ALMANYA'DA SON SEÇİM ANKETİNE GÖRE MUHAFAZAKAR BLOK 21%, SPD 25% - KANTAR
İTALYA/DRAGHİ: BU DÖNEM PARANIN ALINMAMASI, VERİLMESİ GEREKEN BİR ZAMAN
ÇİN'Lİ YETKİLİLER, YEREL HÜKÜMETLERDEN CHINA EVERGRANDE GROUP'UN POTANSİYEL ÇÖKÜŞÜ İÇİN HAZIRLANMASINI İSTEDİ - WSJ
İTALYA/DRAGHİ: VERGİLERİ ARTIRMA PLANIMIZ YOK
İTALYA/DRAGHİ: EKOLOJİ GEÇİŞİ SEÇİM DEĞİL, BİR ZORUNLULUK
İTALYA/DRAGHİ: HÜKÜMET, ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞA KARŞI İŞLETMELERE VE HANEHALKINA YARDIMCI OLMAK İÇİN 3 MİLYAR EURODAN FAZLA HARCAYACAK
İTALYA/DRAGHİ: DEVLET MÜDAHALESİ OLMADAN ELEKTRİK FİYATLARI GELECEK ÇEYREKTE ÇEYREKTE %40, GAZ FİYATLARI %30 ARTABİLİR
İNGİLTERE/KWARTENG: DAHA FAZLA ENERJİ TEDARİK ŞİRKETİNİN PİYASADAN ÇIKTIĞINI GÖREBİLİRİZ
İTALYA BAŞBAKANI DRAGHİ: EKONOMİ 2021 YILINDA %6 CİVARINDA BÜYÜYECEK
İNGİLTERE/KWARTENG: HÜKÜMET İFLAS ETMİŞ ENERJİ ŞİRKETLERİNİ KURTARMAYACAK
ÇİN TİCARET BAKANLIĞI, ABD'DEN POLİVİNİL KLORÜR (PVC) İTHALATINA İLİŞKİN ANTİ DAMPİNG SORUŞTURMASINI SONLANDIRDI
Facebookta Paylaş