KapitalFX/Erkan: Bahreyn, Körfez’deki müttefiklerinden mali yardım istiyor...

Bahreyn, Körfez’deki müttefiklerinden mali yardım istiyor...

Bahreyn’in FX rezervlerini desteklemek ve bölgeye yayılabilecek bir devalüasyonu önlemek amacıyla Körfez’deki müttefiklerinden finansal yardım istediği söyleniyor. Kaynaklar finansal yardım talebinin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’e iletildiğini belirtirken söz konusu ülkeler Bahreyn’den bütçesini kontrol altına almak amacıyla daha fazlasını yapmasını talep etti, bunu istemelerindeki sebep belli tabii.. Finansal alacaklarını geri tahsil edebilmek... Konuşmaların henüz en erken aşamada olduğunu belirtiliyor.

Suudi Arabistan’ın bölgedeki en önemli müttefiklerinden olan Bahreyn düşen petrol fiyatlarının yaratmış olduğu bütçe açıklarının finansmanında bölgedeki siyasi risklerin yarattığı instabiliteden dolayı daha zengin olan diğer Körfez ekonomilerine göre daha fazla kırılganlık gösteren bir ülke. Birçok Körfez ülkesi harcamalarını kıstı. Bahreyn’in bütçe açığının ise bu yıl düşmekle birlikte, IMF tarafından bölgedeki en yüksek bütçe açığı olması öngörülüyor. Bahreyn Merkez Bankası’nın (CBB) altın dahil döviz rezervleri 2014 yılından beri %75 oranında düştü ve “en güncel dataya göre” 522 milyon BHD (1,39 milyar USD) seviyesine geldi (Bizdeki 32 milyar USD net rezerv yeterince düşükken adamların halini düşünün). Sabit kur politikası uygulayan CBB, USDBHD pegini şu anda 0,376 seviyesinde sabit tutuyor. Finansal yardım veya petrol gelirlerinde artış olmadan CBB’nin bu pegi mevcut seviyede tutması zor görünüyor, dolayısıyla gidişat devalüasyonun kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

 

Zengin Körfez ülkelerinin Bahreyn’in yaşadığı zorlukların bir finansal krize dönüşmesini engellemeleri bekleniyor. Ülke Eylül’de uluslarası tahvil piyasalarına girerek 3 milyar USD finansman sağlamıştı. Bahreyn’in 5 yıllık CDS’lerle ölçülen borç / temerrüt riski ise 241 seviyesinde seyrediyor (Takip ettiğimiz hemen tüm EM’lerden yüksek, FM ülkeleri seviyesinde). Suudi Arabistan 2011’de Bahreyn’deki hükümet karşıttı gösterilere askeri müdahalede bulunarak rejimi desteklemişti. Bahreyn’de yönetimi tekelinde bulunduran Kraliyet ailesi Al Khalifa’lar Suudi yardımıyla bu halk ayaklanmasını zor ve şiddet kullanarak bastırmışlardı. Bahreyn, önemli bir stratejik konuma sahip, çünkü ülkenin konumu, aynı Katar gibi, tam da enerji kaynakları ve enerji ulaşım yollarının denetimini sağlayacak bir noktada, Hürmüz Boğazı girişindedir ve bu boğazın bir yakasında İran, bir yakasında ise ABD müttefiği olan Suudi Arabistan yer almaktadır. Suudi Arabistan ve İran birçok bölgede olduğu gibi, bu bölgede de bir siyasal çatışma halindedirler. Bahreyn aynı zamanda Suudi Arabistan’ın başını çektiği, “Katar’a boykot” koalisyonunun da içinde yer almaktadır.

Bahreyn’in hızla erimekte olan FX rezervleri, yerel para birimi BHD üzerinde önemli bir devalüasyon riski yaratıyor. Bu gidişle de USDBHD’deki peg korunamayacak ve ya devalüasyon yapılacak, ya da BHD, USD’ye karşı serbest dalgalanmaya bırakılacak. Temerrüt olasılığınddaki artış ülkenin Eurobond fiyatlarına kayda değer şekilde yansıdı. 2022 vadeli Eurobond faizinde 7 baz puanlık, %4,7’lik, son 2 ayın en büyük yükselişi görüldü. Eylül ayında uluslarasası piyasalardan sağlanan 3 milyar USD’nin 4,2 milyar USD’ye ulaşması beklenen 2018 bütçe açığının finansmanında kullanılması öngörülürken, geri kalan kısmın ek borçlanmadan veya resmi rezervlerden sağlanması daha olası. IMF hesaplamalarına göre, ülkenin bütçesini bu yıl dengeleyebilmesi için Brent petrolün varil fiyatının 99 USD olması gerekiyor. Ekonomisinde hasar tespiti yapan ve onarma aşamasında olan Suudi Arabistan için bu başabaş noktası ise 73,1 USD. Her ne kadar Brent petrolün varil fiyatı son 2 yılın en yüksek seviyelerine gelmiş olsa da halen Bahreyn’in ihtiyacı olan seviyenin 40 USD altında ve bu yıl söz konusu seviyelere çıkması çok çok zor bir ihtimal.

Ekonomistler, Suudi’lerin başını çektiği bir mali yardımın devalüasyonun yaratacağı toz bulutunu temizlemekten daha az maliyetli olacağını söylüyorlar. Şu anda onların önceliği USDBHD pegini koruyabilmek, ki olası bir devalüasyon muhtemelen diğer Körfez ülkelerine de yayılarak domino etkisi yapacaktır. Muhtemelen Bahreyn’i de daha fazla mali reform yapmaya doğru yönlendirecekler. Ancak aslında çoğunun durumu ortada... Yarısı Bloomberg News’dan çeviri, yarısı el emeği göz nuru olan bu yazının ana fikri olarak da: 1) Ekonomiyi çeşitlendirme ve yapılandırma çok önemli. Bir değişkene bağlı olmayacaksınız. 2) Kumanda ekonomilerinin devri geçiyor. Her sabit kur rejimi, bir gün devalüasyonu tadacak ve dalgalı kura geçiş yapacaktır.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı



KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul ettmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş