Habertürk internet sitesinde yayınlanan habere göre; Bu yıl içinde yapılacak ihale için geri sayım sürerken; Çevre ve Ulaştırma Bakanlıklarının koordinesinde AK Parti grubu yasa teklifi hazırlığına başladı.
GEÇİŞ ÜCRETİ NE OLACAK?
HABERTÜRK'ÜN ulaştığı teklif taslağına göre; su yolunun yapımı, yapım usullerinin belirlenmesi, işletilmesi, işletme hakkının devredilmesi, seyir emniyeti ile geçiş ücretlerinin belirlenerek toplanması Ulaştırma ve Alt yapı, imar ve kentsel tasarım projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde olacak..
Proje alanında yer alan taşınmazların kamulaştırılmasıyla ilgili iş ve işlemleri yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütecek. Gemilerin geçiş ücretleri ile ücretsiz geçiş izinleri; trafik yoğunluğu, geminin ve yükün cinsi, sosyal ve ekonomik faktörlere göre ulaştırma bakanlığı tarafından, yönetmelikle belirlenecek.
GELİRLER "PROJE" HESABINDA BİRİKECEK
Yapımının 7 yıl sürmesi beklenen ve 10 yılda 181.5 milyar gelir getireceği hesaplanan projede kamunun elde edeceği tüm gelirler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından oluşturulacak "proje" hesabında toplanacak. Bu gelirler, kamunun üstlendiği ödemeler tamamlanıncaya kadar, Kanal İstanbul geri ödemesinde kullanılacak.
YAP İŞLET DEVRET MODELİ
Proje, yap-işlet-devret modeli ile gerçekleşecek. Suyolu, bütün olarak ihale edilebileceği gibi kısımlara ayrılarak da ihale edilebilecek.. Ayrı ihale yapılması durumunda, tamamlanan kısımların kullanım bedeli ödemeleri başlayacak.
Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.haberturk.com/kanal-istanbul-u-ustlenecek-firma-bu-yil-belli-olacak-2752577-ekonomi