JCR,Şeker Yatırım ve Bono İhraçları'nın periyodik gözden geçirme sürecinde, Uzun ve Kısa Vadeli Ulusal Notlarını 'A- (Trk)' ve 'A-1 (Trk)' olarak yukarı yönlü revize etti

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

JCR Eurasia Rating, periyodik gözden geçirme sürecinde, Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin konsolide edilmiş yapısını ve Mevcut ve Planlanan Bono İhraçları’nı yatırım yapılabilir kategoride derecelendirerek ‘BBB+ (Trk)’ olan Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘A- (Trk)’ye yukarı yönlü revize etti ve söz konusu notlara ilişkin görünümlerini ise ‘Stabil’ olarak belirledi. Diğer taraftan, Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Yerel Para Notları ‘BBB-‘ olarak teyit edilmiş olup diğer notlarla birlikte detayları sol alt sütunda gösterilmiştir.

1997 yılında Şekerbank T.A.Ş.’nin bir iştiraki olarak Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde faaliyetlerine başlayan Şeker Yatırım, yaygın satış ve dağıtım ağı, güçlü yerel müşteri portföyü, araştırma hizmetleri, sektörel deneyiminin yaygınlığı ve güçlü mali yapısıyla sektörün öncü aracı kurumlarındandır. Şirket, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından 4 Aralık 2015 tarihli toplantıda alınan karar doğrultusunda “Geniş Yetkili Aracı Kurum” olarak yetkilendirilmiş olup, Türkiye Sermaye Piyasalarında aktif olarak hisse senedi alım satım, halka arz aracılığı, portföy aracılığı, bireysel portföy yönetimi, yatırım danışmanlığı, repo-ters repo işlemleri, saklama, kaldıraçlı döviz ve türev işlemler alanlarında hem kurumsal hem de bireysel müşterilere hizmet vermektedir. Şeker Yatırım, 2 ilde bulunan 2 şubesi ve Türkiye geneline yayılmış Şekerbank’ın şubelerine ek olarak sanal şube ve mobil uygulamalar gibi alternatif kanallar aracılığıyla müşterilerine ulaşmaktadır. 2018 ilk yarısı itibariyle kaldıraçlı işlemlerde hacim bakımından 10.sırada olan Şeker Yatırım, şube adedi açısından da 9. sırada bulunmaktadır.

Banka iştiraki aracı kurumlar arasındaki Şeker Yatırım sermaye yeterliliği, güçlü ortaklık yapısı ve güçlü organizasyon yapısı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Mevcut durumda, Firma’nın öz kaynaklarının aktiflerine oranı sektör ortalamalarının üzerinde seyretmekktedir. Firma, 2018 yılı Eylül ayında gerçekleştirdiği başarılı bono ihraçları ile fon kaynaklarını da çeşitlendirmiştir.

Şeker Yatırım’ın yasal düzenlemeler ile belirlenen sınırlardan iyi konumda bulunan sermaye yeterliliği ve likidite seviyesi, yüksek varlık kalitesi, aracı kurumlar sektöründeki uzun yıllara dayanan itibarlı konumu, müşteri tabanı ve bono ihracı yoluyla dışsal kaynakların çeşitlendirilmesi gayreti kısa ve uzun vadeli notların oluşumuna pozitif yönde katkı sağlamaktadır. Öte yandan, aracı kurumlar sektöründeki yoğun rekabetin kârlılık üzerindeki baskısı ve yakın coğrafyadaki ekonomik ve politik gerginliklerin risk iştahı üzerindeki belirsiz etkileri not oluşumunda sınırlandırıcı faktörler olarak öne çıkmaktadır. 2017 yılı başında kaldıraçlı işlemler alanında yürürlüğe giren yönetmeliğin bu ürün grubundan gelen geliri kısıtlayıcı etkileri olsa da Firma, 2018 yılının ilk 6 ayı itibariyle, almış olduğu tasarruf tedbirlerine ilaveten kaldıraçlı işlemler piyasasında artan işlem hacmi ve gelir çeşitlendirilmesi ile faaliyet karlılığını önemli ölçüde korumayı başarmıştır. JCR Eurasia Rating olarak, Şeker Yatırım’ın ortaklık yapısı, karlılık oranları, öz kaynak ve likidite yapısı ve faaliyet gösterdiği sektörün durumu da dikkate alınarak, Firma’nın Uzun Vadeli Ulusal Notu A- (Trk) olarak bir kademe yukarı yönlü revize edilmiştir. Firmanın sektördeki kurumsal finansman ve aracılık faaliyetlerinden yaratacağı yeni gelir kaynaklarının seyri önümüzdeki dönemde izlenecek temel unsurları oluşturmaktadır.

Bununla beraber, Firmanın mevcut bilanço kompozisyonu, aracı kurumlar sektöründe ulaşmış olduğu ölçek, tecrübeli yönetim kadrolarının varlığı, finansman imkânlarını genişleten ve kolaylaştıran itibarlı hissedarlık yapısı ve ileriye yönelik projeksiyonları dikkate alındığında, Şirket’in planlanan bono ihracının getireceği ek finansal yükümlülükleri karşılayabileceği öngörülmektedir. İhraç yoluyla elde edilmesi planlanan kaynaklar şirket bilançosunda taşınacağı için ayrı bir ihraç rating raporu düzenlenmeyip kredi derecelendirme raporu içerisinde analiz edilmiştir. İhraç edilecek bononun şirketin diğer yükümlülüklerine göre hukuksal ve teminat acısından bir farklılaştırılması olmadığı için Şirketin kurumsal yapısının notları ihraç rating’ini de temsil etmektedir.

Ortaklık yapısında kontrolü elinde bulunduran Şekerbank’ın ihtiyaç halinde Şeker Yatırım’a uzun vadeli likidite ve öz kaynak temin edebilecek arzuya sahip oldukları kanaatine ulaşılmıştır. Şeker Yatırım’ın güçlü sermayesinin yanında, Şekerbank’ın ortaklık yapısında bulunması yatırımcıların gözünde güven unsuru oluşturmaktadır. Bu kapsamda, Şirketin Desteklenme Notu JCR Eurasia Rating notasyonu içerisinde (2) olarak belirlenmiş olup, yeterli seviyeyi işaret etmektedir.

Öte yandan, JCR Eurasia Rating olarak, ortaklarından herhangi bir destek sağlanıp sağlanamayacağına bakılmaksızın, Şirketin aktif büyüklüğü ve kalitesi, öz kaynak seviyesi, etkin risk yönetim uygulamaları ve sektördeeki deneyimli üst yönetimi dikkate alındığında, piyasadaki etkinliğini sürdürmesi kaydıyla, Şeker Yatırım’ın üstlendiği yükümlülükleri yönetebilecek yeterli deneyim ve altyapıya sahip olduğu kanaatine ulaşılmıştır. Bu kapsamda, JCR Eurasia Rating notasyonu içerisinde, Şeker Yatırım’ın Ortaklardan Bağımsızlık notu (B) olarak belirlenmiş olup, yeterli seviyeyi işaret etmektedir.



Diğer Haberler
İSVEÇ'TE KONUT FİYATLARI EYLÜL-KASIM'DA ÇEYREKLİK %+1
BREXİT KONUSUNDA BAŞKA BİR REFERANDUM OLMAMALI
İNGİLTERE/MAY: BAZI PARLAMENTERLERİN BREXİT'E ENGEL OLMAK İSTEDİKLERİ AÇIK
İNGİLTERE/MAY: PARLAMANTERLERLE KUZEY İRLANDA SINIR SORUNUNDA NASIL BİR ROL ÜSTLENECEĞİNİ MÜZAKERE EDİYORUZ
İNGİLTERE/MAY: BENİM ANLAŞMAM KABUL EDİECEK, YA ANLAŞMA OLMAYACAK YA DA BREXİT HİÇ GERÇEKLEŞMEYECEK
MOODY'S: GLOBAL YATIRIM BANKACILIK GÖRÜNÜMÜ SAĞLAM KREDİ TEMELLERİ İLE POZİTİF
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gerçekleşen tutar 385.00 milyon dolar
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 385.00 milyon dolar
TCMB, 13.12.2018 vadeli 16.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
OPEC+, RUSYA KATKISINI 250 BİN VARİL GÜN YÜKSELTMESİ HALİNDE SADECE 1 MİLYON VARİL/GÜN ÜRETİM KESİNTİSİ YAPABİLİR
Facebookta Paylaş