JCR/Ökmen:Türkiye'de Devam Eden İç Döviz Talebi, TL'nin Değer Kazanma Hızını Yavaşlatıcı Etki Yaratmaktadır

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan ÖKMEN'in Açıklamaları aşağıda bulunuyor

" ABD'de iç politika sorunlarının öne çıkması, özellikle bütçe konusunda Beyaz Saray ile Kongre arasındaki görüş farklılıkları, Trump yönetiminin karmaşık bir vergi revizyonunun gerçekleşme olasılığı ile küresel sistemin temellerine aykırı yaklaşımları, yılın ikinci yarısından itibaren uluslararası sermayenin ABD'ye akma hevesini erteleyerek, ABD dolarının, diğer önemli paralar karşısında zayıflamasına yol açıyor.

" ABD'nin siyasi yönetiminin sermaye akımlarını itici politikaları, FED 'in verdiği kararsızlık görüntüsü ve Türkiye'deki yüksek faizler, TL'nin değer kazanmasının ve döviz piyasalarındaki göreceli sakinliğin en temel sebepleridir: ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin genelinde konjonktürel ve mevsimsel olarak ortaya çıkan sakinliğin ve hareketsizliğin, sermaye akımlarını gelişmekte olan riskli ülkelere yönlendirmesi ve ülke içerinde uygulanan yüksek nominal ve reel faiz getirileri TL'nin dolar karşısında değer kazanmasının en temel sebepleridir. Zira, gelişmiş ülkelerdeki göreceli ve mevsimsel sakinlik, yüksek getiri elde etmek isteyen risk almaya meyilli yatırımcıları gelişmekte olan ülkelerin yüksek risklerini satın almaya itmektedir. Böyle bir ortamda Türkiye'deki yüksek nominal ve reel faiz getirileri, carry trade türü sermaye girişlerine cazibe alanı yaratarak TL'nin değerlenmesine yol açmaktadır.

" Ülke içi gelişmelerin TL'nin değer kazanmasında önemli ve direkt bir bağlantısı bulunmamaktadır. Dolayısıyla TL'nin değer kazanma sürecinin ve döviz piyasalarındaki göreceli sakinlik halinin devam etmesi, daha çok dolaylı sermaye akımlarının mevcut yönünün değişmemesi koşuluna endekslidir.

" Türkiye'de devam eden iç döviz talebi, TL'nin değer kazanma hızını yavaşlatıcı etki yaratmaktadır.

" Jackson Hole toplantısının en temel çıktısı, özellikle Euro başta olmak üzere diğer küresel para otoritelerinin, doların kendi paraları karşısında değer kaybetmesine rıza göstermeyyecekleri hususu olacaktır.

" Bankacılık sektörünün mevduat üretemeden kredi alanında hızlı büyümesinin doğurduğu likidite ihtiyacı, dış fonlama riskini artırmış olmakla beraber, sektörün yeniden fonlama riski düşük, bağımsız ve sistemik likidite olanakları ise oldukça yeterlidir.



Facebookta Paylaş