JCR/Ökmen:Türkiye ekonomisinin finansman yöntemi, fiyat istikrarsızlığının ve dış borç çevirim zorluklarının artmasının temel sebebidir

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan ÖKMEN'in Basın Açıklaması aşağıda yer alıyor:

" Türkiye ekonomisinin finansman yöntemi, fiyat istikrarsızlığının ve dış borç çevirim zorluklarının artmasının temel sebebidir: Türkiye'nin 2017 yılındaki ekonomik büyümesinin; kamu harcamalarındaki ivmelenmeye dayalı bütçe ve cari açıktaki artışlara ve kredi garanti fonun kapsamında kullandırılan kredilerdeki artışlara dayanması, fiyat istikrarının daha da bozulmasının ve iç-dış borç çevirim zorluklarının artmasının temel sebebidir.

" Türkiye ekonomisinin gelişmiş ekonomilere yakınsayıp zenginleşebilmesi ve orta gelir tuzağından çıkılması için, ekonomik büyümenin, üretkenlik ve verimlilik artışlarına dayanan kalkınmacı politikalar tarafından şekillendirilmesi gerekir.

" Ekonomik büyümenin verileri arasında var olması beklenen matematiksel bağlantılarda oluşan kopuklukların nedenlerinin iktisat teorisi açısından açıklanması gerekir: Harcamalar yönünden hane halkı tüketimi ile üretim yönünden hizmetler sektöründeki yüksek artışların, perakende satış hacmine aynı düzeyde yansımamış olması iktisadi yönden anlaşılması zor ve çelişkili bir durum olup açıklanmaya muhtaçtır. Aynı şekilde sermaye malları ithalatındaki sınırlı artışa rağmen makine ve teçhizat yatırımları başta olmak üzere sabit sermaye artışlarındaki yüksekliğin nedenleri ve kaynakları anlaşılamamıştır.

" GSYH dan çalışanların elde ettiği payların düşme eğiliminin devam etmesi, bundan sonraki dönemlerde hane halkının tüketim gücünü ve ekonomik büyümeyi sınırlayacaktır.

" Merkez Bankası'nın faiz politikası; enflasyon riskine karşı hane halkı ve üreticilerin koruma amaçlı döviz satın alma ve tutma tercihlerini giderek artırmakta ve TL'nin dış değerini düşürmektedir.



Facebookta Paylaş