JCR,Kent Faktoring'in,Uzun ve Kısa Vadeli Ulusal Notlarını 'A- (Trk)', 'A-1 (Trk)', Görünümlerini ise 'Pozitif' olarak teyit etti.

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

JCR Eurasia Rating, Kent Faktoring A.Ş.nin periyodik kredi derecelendirme revizyon sürecinde, Uzun ve Kısa Vadeli Ulusal Notlarını 'A- (Trk)', 'A-1 (Trk)', Görünümlerini ise 'Pozitif' olarak teyit etti. Uzun Vadeli Uluslararası Notunu ise 'BB' seviyesinde teyit etti.

Istanbul'da yerleşik olan Kent Faktoring, 20 yılı aşkın bir süredir yurt içinde yer alan firmalara alacak finansmanı sağlamaktadır. Şirket, 2019 yılında FCI üyesi olmuş ve işbirliği içinde olduğu firmalar vasıtasıyla dış ticaret finansmanı hizmetini geliştirmiştir. Kapsamlı kredi incelemesi sonucunda büyük ölçekli firmalara fon sağlamak üzerine kurulu bir iş modeli tesis eden firma, Süzer Grubu bünyesinde yer almasının sonucu olarak finansal sektör tecrübesi yüksek ve istikrarlı bir ortaklık yapısına sahiptir.

Hem piyasa hareketleri hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) belirlediği faiz oranlarındaki önemli hareketler, 2019 yılı içerisinde kademeli olarak marjlarda bir daralma ve dinamik bir şekilde ayarlanmaya neden olsa da, Kent Faktoring'in net faiz geliri, yeterli kredi artışı ve spread yönetimi nedeniyle nominal olarak önceki yıl seviyesini aşmıştır. Aktif kalitesi bakımından, reel kesimin kur şoku sonrasında toparlanması ve borçlu firmaların bankacılık sektöründeki kredi limitlerinin yeniden canlanması ile birlikte değer düşüklüğüne uğramış kredi karşılık giderleri düşük düzeyde kalmıştır. Finansal kaldıraç çarpanı artan kredi portföyü büyüklüğü ile birlikte yükselmiş olmakla birlikte, Sektör ile kıyaslandığında görece düşük seviyede kalmakta ve olumlu bir faktör olarak kabul edilmektedir.

Kent Faktoring'in yeterli net faiz marjı, yüksek karşılık ayırma oranı, tecrübeli yönetim yapısı ve güçlü ortaklık yapısının yanı sıra; küresel ve yerel düzeydeki makro ölçekli belirsizlikler, marjlar üzerindeki daralma yönündeki baskı ve güçlü rekabet koşulları, Şirketin "A- (Trk)" olarak teyit edilen Uzun Vadeli Ulusal Notunun temel dayanaklarını oluşturmaktadır. JCR-ER, Kent Faktoring'in ve Sektörün faiz marjlarının trendi, aktif kalitesi, ciro gelişimi ve fonlama yapısını izlemeye devam edecektir.

İhraç yoluyla elde edilmesi planlanan kaynaklar şirket bilançosunda taşınacağı için ayrı bir ihraç rating raporu düzenlemeyip kredi derecelendirme raporu içerisinde analiz edilmiştir. İhraç edilecek tahvilin şirketin diğer yükümlülüklerine göre hukuksal ve teminat açısından bir farklılaştırılması olmadığı için şirketin kurumsal yapısının notları ihraç ratingini de temsil etmektedir. Ancak, ihraç ratingi notları yapılandırılmış finansman enstrümanlarını kapsamamaktadır. İhraca ilişkin notlar gerek dolaşımdaki gerekse de ihraç edilecek borçlanma enstrümanlarına atanmış olup vadelerine kadar olan değerlendirmeleri içermektedir.

Şirketin ortaklarının finansal ve operasyonel destek sunma gücü ve arzuları ölçüsünü işaret eden Desteklenme Notu, Kent Faktoring'in yegane hissedarı konumundaki Süzer Grubu'nun faaliyet geçmişi, Şirketin özkaynak karlılığı, içsel kaynakların bünyede tutulması ve geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen sermaye destekleri dikkate alınarak yeterli seviyeyi işaret eden (2) olarak belirlenmiştir. Şirketin yükümlülüklerini herhangi bir dışsal destek almasına bakılmaksızın içsel kaynaklarıyla karşılama kapasitesini ölçen Ortaklardan Bağımsızlık Notu, Kent Faktoring'in faiz marjı, likidite ve vade yapısı ile içsel kaynakların değerlendirilmesi politikası dikkate alınarak yeterli düzeyi belirten (B) düzeyinde teyit edilmiştir.

Faktoring Sektörü piyasa koşullarına cevap vermesi bakımından oldukça dinamik bir yapıya sahiptir. Kısa vadeli borç verme ve borçlanma vadeleri, sırasıyla 3 ay gibi kısa vadeli kredi yapısı genellikle 3 ay ile 12 ay arasında olan fonlama yapısı, sistemin piyasa koşullarına göre hızlı bir şekilde yeniden konumlandığını göstermektedir. Faktoring şirketlerinin temel gelirinin reel sektörden geldiği göz önüne alındığında, piyasalarda dış ve iç ekonomik, politik ve jeopolitik gelişmelerin yarattığı oynaklık ve teşvik politikalarının desteklediği büyüme ortamının yanı sıra, yüksek işsizlik seviyeleri ve sınırlı düzeydeki iç talebin olumsuz etkileri, yakından izlenmeyi gerektirmektedir. Diğer yandan, kontrol sistemleri, merkezi bilgi ağı, alacak belgelerinin finansal sistemle entegrasyonu, Sektörün operasyonel risk yönetimini desteklemektedir. Küresel durgunluk endişelerinden ve salgının etkisinden kaynaklanan güçlü olumsuz riskler göz önüne alındığında, Sektör genelinde gelir yaratma ve varlık kalitesi konusunda muhafazakar bir görünüm öngörülmektedir.



Diğer Haberler
İTALYA ALITALIA'NIN KAMULAŞTIRILMASI İÇİN 500 MİLYON EUROLUK FONU ONAYLADI- BLOOMBERG HT
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 1742,7 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 19424,3 milyon TL
TÜRKİYE’NİN YURTDIŞI VARLIKLARI, OCAK AYINDA:250,2 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 250,6 MİLYAR DOLAR)
TÜRKİYE'NİN NET ULUSLARARASI YATIRIM POZİSYONU OCAK AYINDA: -366,2 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: -348,9 MİLYAR DOLAR)
TÜRKİYE'NİN DIŞ YÜKÜMLÜLÜKLERİ OCAK AYINDA: 616,4 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 599,5 MİLYAR DOLAR)
Facebookta Paylaş