Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
JCR Eurasia Rating, “Yeditepe Faktoring A.Ş.” nin finansal yapısı ile Mevcut ve Planlanan Tahvil İhraçlarını yatırım yapılabilir kategoride değerlendirerek, Firmanın Uzun Vadeli Ulusal Notunu ‘A (Trk)’ seviyesinden ‘A+ (Trk)’ seviyesine yükseltti, Kısa Vadeli Ulusal Notunu ‘A-1 (Trk)’ seviyesinde teyit etti, notlara ilişkin görünümleri ise ‘Stabil’ olarak belirledi. Şirketin Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notları ise ülke tavanı olan ‘BBB-’ düzeyinde değerlendirilmiş olup, tüm notlar ve detayları soldaki sütunda gösterilmiştir.
Bankacılık dışı finansal kuruluşlar olarak ülke ekonomisinin işlerliğine, ağırlıklı KOBİ’ler olmak üzere reel sektör kuruluşlarına ve finansal piyasaların gelişimine katkı sağlayan, makroekonomik koşullardaki dalgalanma ve belirsizliklerden etkilenme seviyesi yüksek olan faktoring sektöründe, ekonomik konjonktürdeki değişiklikler ve BDDK’nın regülasyon çalışmaları yönetim politikaları üzerinde belirleyici olmaktadır. Diğer taraftan, yapılan reformlar doğrultusunda, etkin gözetim ve denetim açısından sektörün yasal altyapısı iyileştirilerek, bilgi sistemlerinin, risk ölçüm sistemlerinin ve iç kontrol süreçlerinin tesis edilmesinin zorunlu tutulması özellikle sektörün kurumsal yapısının gelişimine, finansal raporlamaların kalitesinin, standardizasyonunun ve şeffaflığının artırılmasına ve rekabet eşitliğinin sağlanmasına yönelik pozitif yönde ivme kazandırmıştır. Faktoring şirketlerinin esas gelirlerini reel sektörün oluşturduğu dikkate alındığında, yurt içi ve yurt dışı ekonomik, politik ve jeopolitik gelişmeler ile bu gelişmelerin piyasalarda yarattığı yüksek volatilite, ortalama tahsil sürelerinde ve kurlarda yaşanan değişimler ile düşük hızlı büyüme ortamının faktoring sektörü üzerindeki olası negatif etkileri yakından izlenmesi gereken unsurlar olarak öne çıkmaktadır.
1997 yılında Gaziantep’te faaliyetlerine başlayan, 2007 yılında genel merkezini İstannbul’a taşıyan Yeditepe Faktoring A.Ş., banka ilişkili şirketlerin baskın olduğu ve yoğun rekabetin yaşandığı faktoring sektöründe, genel merkezi ve orta ölçekli bir banka ile oluşturduğu işbirliği ile yürüttüğü yerel bazdaki işlemlerini, 2015 yılında faaliyet göstermeye başlayan İkitelli ve Pendik şubeleri ile 2017 yılında Gebze’de, 2018 yılında da İzmir’de açtığı toplam dört şubesi ile destekleyerek gelecek dönemler için daha geniş ve yaygın bir müşteri tabanına ulaşmayı hedeflemiş, 2015 yılında ilkini gerçekleştirdiği borçlanma aracı ihraçlarıyla da fonlama kaynaklarını çeşitlendirmiştir.
2016 yılında toplam aktif büyüklüğü, müşteri sayısı ve cirosu bir önceki yıla kıyasla gerileyen Firma, 2017 yılında bir önceki yıldan gelen baz etkisinin de destekleyici etkisiyle söz konusu kriterlerin tamamında büyüme kaydetmiş, özellikle aktif büyüklüğü kriterinde faktoring alacakları etkinliğinde sektör ortalamasının oldukça üzerinde büyüyerek sektördeki pazar payını eşik değer olan %1’in üzeriine çıkarmıştır. Firmanın NPL oranı 2017 yılında sektöre paralel şekilde bir önceki yıla kıyasla gerileyerek yine sektör ortalamasının altında gerçekleşmiş, müşteri başına düşen risk konsantrasyonu bir önceki yıla kıyasla artmışsa da sektör ortalamasının altında kalmış, alınan teminatlar yüksek seviyesini sürdürmüş, taşınan uzun yabancı para pozisyonu sayesinde döviz kuru artışlarının getirebileceği riskler bertaraf edilmiş, güçlü bilanço dışı teminatlar ile varlık kalitesi desteklenmiş, faaliyetlerden kar edilmesi ve söz konusu karların Firma bünyesinde bırakılmasına bağlı olarak halihazırda güçlü seviyedeki Firma özkaynakları muhafaza edilmiştir. Bununla birlikte, Firmanın ana gelir kalemi olan ‘net faiz gelirleri’ 2017 yılında özellikle finansman giderlerinde yaşanan artışlara bağlı olarak gerilemiş, söz konusu gerileme karlılık oranlarını olumsuz etkilemiş ve net faiz marjı inceleme dönemlerinde ilk kez sektör ortalamasının altında kalmıştır. Bunlara ek olarak, faaliyet hacmi ve alaacaklarda yaşanan büyümelere paralel şekilde finansal borçlarda yaşanan artışlar kaldıraç oranını artırmışsa da bu oran güçlü özsermaye’ye bağlı olarak sektör ortalamasının altında gerçekleşmiş, faaliyet giderleri ilgili yılda bir önceki yıla kıyasla her ne kadar önemli ölçüde korunmuşsa da toplam gelir yaratımındaki düşüşe bağlı olarak toplam gelirler içerisindeki payı sektör ortalamasının üzerinde gerçekleşmiş ve Firmanın kar yaratımını olumsuz etkilemiştir. Bununla birlikte, Firmanın 2018 yılının ilk yarısında aktif büyümesini sürdürdüğü, ciro ve müşteri sayısını artırdığı, NPL oranını düşürdüğü, kar yaratımını ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla önemli seviyede geliştirdiği gözlenmektedir. Bütün bu gelişmeler ile Firmanın 2018 yıl sonu bütçe hedefleri ve ilk altı aylık finansal sonuçları değerlendirilmiş ve Şirketin Uzun Vadeli Ulusal Notu ‘A (Trk)’ seviyesinden ‘A+ (Trk)’ seviyesine yükseltilmiş, nota ilişkin görünüm ise ‘Stabil’ olarak teyit edilmiştir. Risk odaklı profesyoonel yönetim yapısı ve uzman insan kaynağı ile sektör genelindeki olumsuzlukları belirli ölçüde bertaraf edebilen Yeditepe Faktoring’in iş hacmi ve müşteri sayısının gelişimi, sorunlu alacak bakiyesinin seyri ve tahsilat performansı, fonlama ve vade yapısı ile net faiz marjındaki değişimler, finansal kaldıraç büyüklüğü, karlılık oranları ile aktif kalitesine dönük gelişmeler JCR Eurasia Rating tarafından ilerleyen dönemlerde not ve görünümlerin yeniden değerlendirilmesi açısından yakından izlenecek önemli unsurlardır.
İhraç yoluyla elde edilmesi planlanan kaynaklar şirket bilançosunda taşınacağı için ayrı bir ihraç rating raporu düzenlemeyip kredi derecelendirme raporu içerisinde analiz edilmiştir. İhraç edilecek tahvilin şirketin diğer yükümlülüklerine göre hukuksal ve/veya teminat acısından bir farklılaştırılması olmadığından şirketin kurumsal yapısının notları ihraç ratingini de temsil etmektedir. Ancak, ihraç ratingi notları yapılandırılmış finansman enstrümanlarını kapsamamaktadırr. İhraca ilişkin notlar gerek dolaşımdaki gerekse ihraç edilecek borçlanma enstrümanlarına atanmış olup, vadelerine kadar olan değerlendirmeleri kapsamaktadır.
Yeditepe Faktoring ortaklık yapısında kontrolü elinde bulunduran Sn. Fevzi ÖZTÜRKMEN ve şirketlerinin ihtiyaç halinde finansal güçlerinin yeterliliğine bağlı olarak likidite ve özkaynak temin edebilecek yeterli arzu, güç ve etkili operasyonel destek sunma deneyimine sahip oldukları kanaatine ulaşılmıştır. Bu kapsamda, Şirketin Desteklenme Notu, JCR-ER metodolojisi içerisinde “Yeterli” seviyeyi işaret eden (2) seviyesinde belirlenmiştir. Öte yandan, Firmanın yükümlülüklerini ortaklarından destek almasına bakılmaksızın kendi imkanları ile yerine getirme kapasitesini gösteren Bağımsızlık Notu ise yine “Yüksek” seviyeyi gösteren (AB) seviyesinde teyit edilmiştir