JCR Eurasia Rating, Timur Gayrimenkul 'un Uzun Vadeli Ulusal Notunu ‘A- (Trk)/Pozitif’ olarak yukarı yönlü revize etti, görünümlerini ise “BBB-/Stabil” olarak korudu

Kuruluştan konuya ilişkin olarak yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 JCR Eurasia Rating, Periyodik gözden geçirme sürecinde Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım A.Ş. ve İhraç Edilen Tahvillerin Nakit Akımlarına ilişkin Uzun Vadeli Ulusal Notunu ‘A- (Trk)/Pozitif’ olarak yukarı yönlü revize ederken Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notlarını ise ‘BBB-/Stabil’ olarak korudu.
 
Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para : BBB- / (Stabil Görünüm)
Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu : BBB- / (Stabil Görünüm)
Uzun Vadeli Ulusal Notu : A- (Trk) / (Pozitif Görünüm)
Uzun Vadeli İhraç Notu : A- (Trk)
Kısa Vadeli Uluslararası Yabancı Para : A-3 / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu : A-3 / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli Ulusal Notu : A-1 (Trk) / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli İhraç Notu : A-1 (Trk)
Desteklenme Notu : 2
Ortaklardan Bağımsızlık Notu : B

Gayrimenkul geliştirme sektöründe faaliyet göstermek üzere 2007 yılında kurulan Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım A.Ş. (Timur Gayrimenkul), ‘NEF’ markası altında ‘Fold-home’ ve ‘Fold-Office’ konseptleri ile konut, rezidans, süit, ofis, dükkanlar ve yazlık evler gibi yenilikçi ve ihtiyaç odaklı projeler geliştirmektedir. Şirket, çok sayıda firmanın yer aldığı rekabetçi gayrimenkul geliştirme sektöründe güçlü bir marka değeri ve bilinirlik yaratarak, ağırlıklı olarak İstanbul’un merkezi bölgelerinde yer alan çok sayıda projeyi hayata geçirmiştir. Şirket İstanbul dışında gerçekleştirdiği yeni yazlık ev konsepti ve otel yatırımları ile faaliyet alanını genişletmiştir. Bunun yanı sıra NOVU markası ile son dönemde önemli bir ihtiyacın oluştuğu nitelikli öğrenci yurdu projelerine yatırım yapmaktadır.

Türkiye inşaat sektörünün genel görünümü, çeşitli küresel ve yerel faktörlere bağlılığını sürdürmektedir. Türkiye çevresinde ortaya çıkan jeopolitik ve bölgesel çatışmalar, Temmuz 2016'daki darbe girişimi, gelişen piyasalarda yatırımcı iştahının azaalması, finansman koşullarının sıkılaştırılması ve yerel yatırım ortamı ve ilgili sektörler üzerindeki etkileri önümüzdeki yıllarda inşaat sektörü dinamiklerini belirleyecektir. Konut piyasası, Türkiye'de inşaat sektörünün yaklaşık %60'ını oluşturmaktadır ve inşaat faaliyetlerinin itici gücüdür. Konut satışlarındaki artış eğilimi, birim satışların sayısındaki %4'lük artışla 2016'da devam etmiştir. Ülkenin demografik dinamikleri, artan sayıdaki büyük projeler ve 2016 yılının ikinci yarısında sektörü canlandırmak için yapılan girişimleri sayesinde toplam satış birimi 1,34 milyona ulaşmıştır.

Timur Gayrimenkul güçlü pazarlama faaliyetleri ve etkili satış kanalları ile politik ve ekonomik belirsizliklerin devam ettiği 2016 yılında yüksek satış profilini önemli ölçüde sürdürerek konut pazarındaki konumunu güçlendirmiştir. Proje tabanındaki genişlemeyi yansıtan yüksek varlık büyüklüğü Şirket’in gelecek dönemdeki satış hedeflerini ve beklenen gelir akımlarını desteklemeye devam etmektedir. Şiirket’in varlıkları içerisinde önemli yer tutan likit rezervleri gerek devam eden inşaat faaliyetlerinin doğurduğu harcamaları gerekse ani nakit ihtiyaçlarına karşı önemli bir koruma sağlamaktadır. Şirket’in mevcut ve yeni projeleri için gerçekleştirdiği stratejik iş ortaklıkları, çeşitlendirilmiş ve dengeli finansman yapısı ve makul seviyedeki finansal kaldıraç seviyesi, likidite yönetimindeki yaklaşım, müşteri memnuniyetindeki değişiklikleri yakından izleme mekanizmalarının sürekli işlevsel tutulması ve iç raporlama sistemlerinin etkililiği ihtiyatlı finansal yönetimin göstergeleri olarak kabul edilerek notun arttırılmasında ve pozitif görünümün oluşmasında önemli dayanaklar olarak dikkate alınmıştır. Diğer taraftan Şirket’in bilançosunda taşıdığı net yabancı para yükümlülük pozisyonu, net finansal yükümlülükleri önemli oranda azaltmayı hedeflediği borç servisi projeksiyonları, proje hacmindeki gelişme ve satış figürleri yakından izlenecek hususlardır.

İhraç yoluyla elde edilmesi plaanlanan kaynaklar şirket bilançosunda taşınacağı için ayrı bir ihraç rating raporu düzenlemeyip kredi derecelendirme raporu içerisinde analiz edilmiştir. İhraç edilecek tahvilin şirketin diğer yükümlülüklerine göre hukuksal ve teminat acısından bir farklılaştırılması olmadığı için şirketin kurumsal yapısının notları ihraç ratingini de temsil etmektedir.

Ortaklık yapısında kontrolü elinde tutan Timur Ailesi’nin ihtiyaç halinde Timur Gayrimenkul’e finansal gücüne bağlı olarak uzun vadeli likidite veya öz kaynak temin edebilecek yeterli arzuya sahip olduğu bilgi ve kanaatine ulaşılmıştır. Bu kapsamda, Şirketin Desteklenme Notu JCR Eurasia Rating notasyonu içerisinde (2) olarak belirlenmiştir.

Diğer yandan, JCR Eurasia Rating olarak, Şirket’in genişleyen proje hacmi, gayrimenkul geliştirme sektöründeki güçlü konumu ve geniş müşteri tabanı dikkate alındığında, üstlendiği yükümlülükleri yönetebilecek yeterli organizasyonel deneyim ve altyapıya ulaştığı düşünülmektedir. Bu kapsamda, JCR Eurasia Rating notasyonu içerisinde, Timur Gayrimenkul’ün Ortaklardan Bağımsızlık notu (B) olarak öngörülmüştür.



Facebookta Paylaş