JCR Eurasia Rating, Final Varlık Yönetim'in Uzun Vadeli Ulusal Notu ‘nu ‘A- (Trk)/ Stabil’ olarak yukarı yönlü revize etti

Kuruluştan konuya ilişkin olarak yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

JCR Eurasia Rating, “Final Varlık Yönetim A.Ş. “’ yi ve planlanan tahvil ihraçlarını gözden geçirerek Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘A-(Trk)/Stabil’ olarak yukarı yönlü revize etmiştir ‘, Kısa Vadeli Ulusal Notu’nu ise ‘A-2 (Trk)/Stabil’ olarak teyit etmiştir. Diğer notlar detayları ile birlikte aşağıda gösterilmiştir:

Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para : BBB- / (Stabil Görünüm)
Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu : BBB-/ (Stabil Görünüm)
Uzun Vadeli Ulusal Notu : A- (Trk) / (Stabil Görünüm)
Uzun Vadeli İhraç Notu : A- (Trk)
Kısa Vadeli Uluslararası Yabancı Para : A-3 / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu : A-3 / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli Ulusal Notu : A-2 (Trk) / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli İhraç Notu : A-2 (Trk)
Desteklenme Notu : 2
Ortaklardan Bağımsızlık Notu : B

Ulusal kredi piyasasının sınırlı likidite koşullarının devam ettiği bir ortamda özellikle banka ve diğer finans kurumlarından tahsili gecikmiş alacaklarını satın alan varlık yönetim şirketleri; BDDK tarafından 2016 yılı içerisinde kuruluş ve faaliyetlere ilişkin yönetmelik çalışmasının tamamlanmasıyla beraber; gerekli olan asgari sermaye düzeyi, yapılan reformlar doğrultusunda, etkin gözetim ve denetim açısından sektörün yasal altyapısı iyileştirilerek, bilgi sistemlerinin, risk ölçüm sistemlerinin ve iç kontrol süreçlerinin tesis edilmesinin zorunlu tutulması özellikle, sektörün kurumsal yapısının gelişimine, finansal raporlamaların kalitesinin, standardizasyonunun ve şeffaflığının artırılmasına ve rekabet eşitliğinin sağlanmasına yönelik pozitif yönde ivme kazandırmıştır.

Türkiye’de varlık yönetim sektöründe faaliyet geçmişi 2011 yılına kadar dayanan Final Varlık Yönetim A.Ş., kurulduğu günden itibaren müşteri portföyü tabanını ticari ve bireysel segmentte genişletmeye yönelik strateji yoluyla yerel pazarda ve yoğun bir fiyat rekabetinin yaşandığı şartlar altındaa son yıllarda birikimli büyüme performansı sektör ortalamalarının üzerinde seyretmekle beraber genelde piyasalarda özelde de varlık yönetim sektöründeki gelişmeleri dikkate alarak, temkinli bir yönetsel tutum çerçevesinde, gelecek dönemlerde karlılığın sürdürülmesini ihtiyatlı ve planlı büyüme yapısını sürdürecek bir stratejiye bağlı kalacağı beklenmektedir. Büyüme rakamlarının ılımlı seviyesi, sürdürülebilir pazar etkinliği, net faiz marjının sektörün üzerinde performans sergilemeye devam etmesi, temel karlılık göstergelerinin güçlü eğilim göstermesi, hedeflenen düzeyden yüksek seyreden tahsilat yoluyla sağlanan içsel likidite düzeyi JCR-ER tarafından uzun vadeli ulusal notun ‘A- (Trk)’ / Stabil’ olarak yukarı yönlü revize edilmesinin dayanaklarını oluşturmuştur.

Yükselen borçlanma ihtiyacının finansal giderler üzerinde yarattığı baskı, sektörde hızla artan rekabet, reel sektörde yaşanan daralmanın varlık yönetim sektörünün varlık kalitesi üzerinde ki aşındırıcı etkisi, yurt içi ve yyurt dışı ekonomik ve politik gelişmelerin piyasalarda yarattığı volatilite Şirket ve sektörü olumsuz etkilemektedir. Uluslararası yabancı para notları ise faaliyetlerinin önemli kısmının yürütüldüğü Türkiye’nin ülke notu ile sınırlandırılmıştır. Not ve görünümdeki değişiklikler, grubun nakit akımlarındaki sürekliliğe, operasyonel iç kaynak üretiminin artırılarak mevcut öz kaynak/borçluluk kompozisyonunun daha yukarı düzeylerde dengelenmesine ve alacak kalitesinin korunmasına bağlı olacaktır. Mevcut sektörel gelişmelere paralel olarak sorunlu alacakların gelişimi, şirketin pazar payını koruması, tahsilat rakamlarının içsel likidite seviyesini artırması, geçmiş yıl karının bünyede tutulması, reel sektördeki gelişmelerin tahsilat oranları üzerinde etkisi, karlılık seviyesi, aktif kalitesi ve borçluluk yapısı üzerindeki etkileri JCR-ER tarafından izlenecek hususlar arasında yer almaktadır. İhraç yoluyla elde edilmesi planlanan kaynaklar şirket bilançosunda taşınacağı için ayrı bir ihraç deerecelendirme raporu düzenlemeyip kredi derecelendirme raporu içerisinde analiz edilmiştir. İhraç edilecek tahvilin şirketin diğer yükümlülüklerine göre hukuksal ve teminat acısından bir farklılaştırılması olmadığı için şirketin kurumsal yapısının notları ihraç notunu da temsil etmektedir.

Ortaklık yapısında kontrolü elinde tutan İnan ALTINBAŞ ve Hüseyin ALTINBAŞ ’ın nitelikli ortaklıklarından kaynaklanan finansal güçlerinin yeterliliği, firmanın ölçeği, planlanan yatırımların ve sektörel genişlemenin büyüme yönünden sağlayacağı katkı dikkate alınarak, Final Varlık Yönetim A.Ş., ‘Desteklenme Notu’ kategorisinde (2) olarak teyit edilmiştir. Firmanın üstlendiği riskleri yönetebilme yeteneği, içsel kaynak yaratma ve mevcut sermayeleşme düzeyi dikkate alındığında, firmanın ‘Ortaklardan Bağımsızlık Notu’ kategorisindeki notu ise (B) olarak teyit edilmiştir.



Diğer Haberler
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI: RUSYA, SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA ÖZEL ÇABA GÖSTERECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI: YENİ MEKANİZMA, REHABİLİTE EDİLEN BANKA SAYISINI YÜKSELTECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI: BANKACILIK SİSTEMİNİN SERMAYE YETERLİLİĞİ UYGUN
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI: PİYASAYI TEMİZLEME İŞLEMİMİZ HENÜZ BİTMEDİ
İSPANYA EKONOMİ BAKANI : BÜYÜME, GELECEK 2 İLA 4 YILDA HER YIL %2.5 ÜZERİNE ÇIKABİLİR
Facebookta Paylaş