Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
JCR Eurasia Rating, Doruk Faktoring A.Ş.’nin kredi derecelendirme sürecinde, Uzun ve Kısa Vadeli Ulusal Notlarını ‘AA- (Trk)’ ve ‘A-1+ (Trk)’, notlara ilişkin görünümleri ise ‘Stabil’ olarak teyit etti.
Ekonomik konjonktürdeki değişikliklerden etkilenme seviyesi yüksek olan faktöring sektörü 2018 yılında makroekonomik göstergelerdeki dalgalanmalarla beraber fonlama gereksinimlerinin önemli ölçüde karşılandığı bankacılık sektörünün hızlı kredi hacmi daralması karşısında, sorunlu alacaklarındaki artış, tahsilat güçlükleri ve artan fonlama maliyetleri olumsuzluklarına maruz kalmıştır. Bunun etkilerinin ise 2019 yılında da devam edeceği ve sektör büyüme trendinin gerek müşteri sayısı gerekse de işlem hacmi bazında sınırlı olacağı değerlendirilmektedir. Faktöring şirketlerinin esas gelirlerini reel sektörün oluşturduğu dikkate alındığında, yurt dışı ve yurt içi ekonomik-politik ve jeopolitik gelişmelerin piyasalarda yarattığı volatilitenin ve zayıflayan talep ile beraber yüksek seviyedeki işsizliğin faktöring sektörü üzerinde olası negatif etkisi yakından izlenmesi gereken husus olarak ortaya çıkmaktadır. Öte yandan, yapılan reformlar doğrultusunda, etkin gözetim ve denetim açısından sektörün yasal altyapısı iyileştirilerek, bilgi sistemlerinin, risk ölçüm sistemlerinin ve iç kontrol süreçlerinin tesis edilmesinin zorunlu tutulması özellikle, sektörün kurumsal yapısının gelişimine, finansal raporlamaların kalitesinin, standardizasyonunun ve şeffaflığının artırılmasına ve rekabet eşitliğinin sağlanmasına yönelik pozitif yönde ivme kazandırmıştır.
Unvanı sırasıyla ‘Doğan Factoring Hizmetleri A.Ş.’ ve ‘Doğan Faktoring A.Ş.’ olarak değişerek, 2017 yılının Kasım ayından itibaren Doruk Faktoring A.Ş. olarak faaliyetlerine devam eden Şirket, 1999 yılında Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. bünyesinde kurulmuş olup basta Doğan Medya Grubu Şirketleri olmak üzere sektördeki diğer şirketlerin reklam ve diğer allacaklarının tahsilatı yöntemini faktöring hizmeti olarak sunan ilk Şirket olarak ön plana çıkmıştır. Medya ve reklam sektörüne verdiği tahsilat hizmetleriyle elde edindiği deneyim ve bilgi birikimi ile kendini sektördeki diğer faktöring şirketlerinden ayrıştıran Şirket, Doğan Medya Grubu’nun satışı sonrasında da faaliyetlerini bu kolda devam ettirmektedir. Şirket, yenilenen organizasyon yapısı ile faktoring sektörünün banka ve bankalara ait kuruluşlar tarafından domine edilmiş yapısı içerisinde, yerel bazda reklam sektöründe yoğunlaşan temkinli büyümesini 3 şube ağı ile sürdürmektedir. Tahsilat hizmetlerinin yanı sıra muhasebe, mutabakat, hukuk ve finansman hizmetleriyle de faaliyet alanlarını genişleten Şirket, gerek özkaynakları gerekse de dış kaynaklardan sağladığı fonlarla Grup dışındaki firmaların finansman ihtiyacını sağlamaktadır.
2018 yılında ekonomideki genel daralmaya ilaveten sorunlu alacaklar, tahsilat zorlukları, bankacılık sektöründeki hızlı kredi daralması, yükselen fonnlama maliyetleri ve fon tedarik faaliyetleri, sert kur hareketlerinin reel sektör bilançoları ve ödeme gücü üzerindeki baskısının şirketlerin varlık kalitesi üzerindeki etkisi faktöring sektörünü oldukça zorlamış olmakla beraber sektörün hacimsel olarak büyümesini sınırlamıştır. Bununla beraber, artan borçlanma maliyetlerinin Şirket’in finansman giderleri üzerindeki ve artan operasyon giderlerinin gelirler üzerindeki baskısına rağmen Şirket’in, temkinli yönetim tutumu çerçevesinde sergilediği sektörün üstünde net faiz marjı ile bütçe hedefleriyle uyumlu sürdürülebilir karlılığı, 2018 yılındaki aktif küçülmesini telafi etmektedir. Firma, sektörün oldukça üstünde seyreden ve istikrarlı artış gösteren özkaynak karlılığı ile dağıttığı temettüye rağmen ürettiği karın önemli bir bölümünü kar yedekleri altında bünyesinde tutarak içsel kaynak yaratma kapasitesini güçlendirmektedir. Bununla beraber, her ne kadar artış gösterse de sektör ortalamaların oldukça altında performans gösteren NPL seviiyesi, etkin iç kontrol mekanizmaları ve reklam sektöründe yoğunlaşmadan kaynaklı süregelen bilgi birikimi ile faktöring alacak portföyünün kalitesine paralel olarak aktif kalitesini desteklemektedir. Kurulan iç kontrol sistemleri ve deneyimli ve yapılanmış yönetim ekibi ile desteklenen risk yönetim alt yapısı, yürüttüğü temkinli kredilendirme uygulamaları ile sektörün altında konumlanan NPL seviyesi, tahvil ihraçları ile çeşitlendirilmiş fonlama profili, reklam sektöründe yoğunlaşmadan kaynaklı süregelen bilgi birikimi ve geniş müşteri tabanı, artan grup içi sinerji ve medya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin reklam alacaklarının tahsili konusunda üstlendiği aracılık rolü, sürdürülebilir nakit akımları ve iç kaynak üretim kapasitesi, artan özkaynak seviyesi ve karlılık rasyoları, Doğan Grubu’nun hem finansal hem de operasyonel açıdan desteği ve marka kimliği ve ileriye yönelik büyüme stratejilerinin gerçekleşme kabiliyetinin yüksekliği ile yaratılacak içsel kaynak ve nakit akımmlarının borç faiz ödemelerini karşılama gücü Şirket’in Uzun ve Kısa Vadeli görünümünün ‘Stabil’ ve Uzun Vadeli Ulusal Notunun ‘AA- (Trk)’ olarak teyit edilmesinde etkin rol oynamıştır. İhraç yoluyla elde edilmesi planlanan kaynaklar şirket bilançosunda taşınacağı için ayrı bir ihraç rating raporu düzenlemeyip kredi derecelendirme raporu içerisinde analiz edilmiştir. İhraç edilecek tahvilin şirketin diğer yükümlülüklerine göre hukuksal ve teminat acısından bir farklılaştırılması olmadığı için şirketin kurumsal yapısının notları ihraç rating’ini de temsil etmektedir. Ancak, ihraç ratingi notları yapılandırılmış finansman enstrümanlarını kapsamamaktadır.
Şirket, müşteri konsantrasyonunu, borçlu portfoyünün güçlü kredi profili ve etkin risk yönetim uygulamaları ile önemli ölçüde bertaraf etmektedir. Diğer taraftan, dış kaynaklara bağımlılığın finansal giderleri yukarı yönlü ivmeleyerek faiz oranlarındaki değişikliklerin karlılık üzerindeki belirleyici etkisi, Firma’nın notları üzerinde sstres yaratmakla beraber Doruk Faktoring’in ciro ile aktif gelişimi, faiz marjının seyri, pazar payı, karlılık ve özkaynak seviyesi, vade ve borçluluk yapısı, devam eden ekonomik ve siyasi çalkantının ve gerilimlerin reel sektör üzerindeki etkilerinin varlık kalitesi üzerindeki etkileri, döviz kuru hareketleri ve yüksek faiz oranlarının müşteri portföyünün aktif kalitesi üzerindeki gelişmeleri ve NPL seviyesi JCR Eurasia Rating tarafından ilerleyen dönemlerde izlenecek diğer hususlar olarak göze çarpmaktadır.
Ortaklık yapısında kontrolü elinde tutan, ulusal ve uluslararası platformda medya (internet, eğlence, medya sektörü), enerji ve perakende sektörleri başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren tüzel kişilik “Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş'’ ‘nin ve diğer Grup şirketlerinin ihtiyaç duyulması halinde “Doruk Faktoring A.Ş.” ‘ye finansal güçlerinin yeterliliğine bağlı olarak uzun vadeli likidite ve öz kaynak temin edebilecek yeterli arzuya ve etkili operasyonel destek sunmaa deneyimine sahip oldukları dikkate alınarak Şirket’in Desteklenme Notu JCR Eurasia Rating notasyonu içerisinde (1) olarak belirlenmiş olup en yüksek seviyeyi işaret etmektedir.
Diğer taraftan, ortaklarından herhangi bir destek sağlanıp sağlanamayacağına bakılmaksızın, piyasalarda ve faaliyet ortamındaki mevcut riskler dikkate alındığında şirketin reklam sektöründeki faaliyet geçmişi, etkin piyasa deneyimi ve geniş müşteri tabanına ulaşılabilirliği, özkaynak kalitesi, aktif kalitesi, oturmuş iç kontrol sistemi, etkin risk yönetimi ve istihbarat mekanizması, grup şirketleri ile oluşan sinerji ve reklam,medya sektöründeki piyasa bilinirliliği, fonlama kaynaklarına erişim kolaylığı, güçlü teminat seviyesi, mevcut müşteri tabanını ve piyasadaki etkinliğini koruması ve makro ekonomik seviyenin mevcut haliyle devam etmesi kaydıyla, Doruk Faktoring’in üstlendiği yükümlülükleri yönetebilecek yeterli deneyim ve altyapıya ulaştığı düşünülmektedir. Bu kapsamda, JCR Eurasia Rating notasyonu içeriisinde, Şirket’in Ortaklardan Bağımsızlık Notu (A) olarak belirlenmiştir.