Japon metal sanayicileri önümüzdeki Mart ayına kadar sektörde kademeli iyileşme bekliyorlar


Koronavirüs salgını nedeniyle bahar aylarında otomotiv sanayisinin neredeyse durma noktasına gelmesi, Japonya’daki metal üreticilerini de zor durumda bıraktı. Japonya’da Nisan ve Haziran ayları arasındaki ikinci çeyrek dönemde metal üretiminde büyük düşüş yaşandı.

Ancak bu konuda görüş beyan eden sektör temsilcileri, otomobil ve diğer sanayi sektörlerinden gelecek talebin 2021 yılının Mart ayına kadar kademeli bir şekilde yükselmesini beklediklerini ifade ediyorlar. Her ne kadar üretim miktarlarının salgın öncesi seviyelere gelmesi beklenmese de, önümüzdeki Mart ayına kadar demir cevheri, kömür ve kütük alüminyum gibi hammaddelerin ithalatında da bir artış olacağı öngörülüyor.

Japonya’nın ikinci büyük çelik üreticisi JFE Steel firmasının genel müdürü Junichi Akagai, otomobil üretiminde kullanılan çelik malzemeye olan talebin Temmuz ile Eylül ayları arasındaki üçüncü çeyrek dönemden itibaren toparlanmaya başlayacağını belirtti. Mart ayına kadar bu sürecin devam edeceğini söyleyen Akagi, ancak bu tarih itibarıyla yine de salgın öncesindeki seviyelerin tam olarak yakalanmasını beklemediklerini sözlerine ekledi.

Japonya Demir ve Çelik Üreticileri Federasyonu’nun verilerine göre ham çelik üretimi Nisan ile Haziran ayları arasındaki dönemde geçen yıla göre %31 oranında azalarak 18 milyon tonda kaldı. Aynı dönemde otomotiv sanayiinde kullanılan özel çelik talebinin ise tarihi bir rekorla %58 oranında azalarak 920 bin tonda kaldığı belirtildi. Japonya’da haddelenmiş alüminyum üretiminin de aynı dönemde %15 oranında azaldığı bildirildi.

Japonya’da çelik talebinin %20’si, hadde alüminyumun talebinin ise %18’inin otomotiv sanayiinden gelmesi nedeniyle, motorlu araç üretiminin artması metal sanayisinin de toparlanması için anahtar faktörlerden birisi olarak kabul ediliyor.

İşlenmiş metal malzeme talebinin azalmasına bağlı olarak Japonya’nın hammadde ithalatının da ciddi oranda azaldığı belirtildi. Ticaret verilerine bakıldığında, Nisan ile Haziran ayları arasında demir cevheri ithalatının yıllık bazda %21, kok kömürü ithalatının %8 ve kütük alüminyum ithalatının ise %16 oranlarında azaldığı gözlemleniyor.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni