İsveçli ödeme sağlayıcısı Klarna, yeni fonlamada 10,65 milyar dolar değerlemeye ulaştı

Çevrimiçi alışveriş yapanlar için bir ödeme sağlayıcısı olan İsveçli Klarna AB, en son finansman turu ile bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık iki kat daha değerli hale geldikten sonra bile rağmen hala ilk halka arzına odaklanıyor.

İcra Kurulu Başkanı Sebastian Siemiatkowski Salı günkü bir röportajda, "Zamanla, sahip olduğumuz hissedar sayımızla, muhtemelen doğal bir evrim olacak" dedi.
Yatırımcılardan 650 milyon dolarlık sermaye fonu geldikten sonra Klarna, Silver Lake, GIC, BlackRock, HMI Capital, Merian Chrysalis, TCV, Northzone ve Bonnier’i tura katılan şirketler olarak açıkladı. Finansman turu sayesinde Klarna'nın değeri 10,65 milyar dolara ulaştı.

Şirket, şimdi satın al sonra öde hizmeti sayesinde, özellikle ABD'de büyük bir popülerlik kazandı. Klarna, geçmişte bir halka arz yapma niyetinde olduğuna yönelik ipuçları vermişti.
Siemiatkowski, Klarna'nın makroekonomik ortama "daha az bağımlı" olmaya çalıştığını şirket ve kendileri için doğru zamanlamayı beklediklerini söyledi.
En son finansman turunu "tüketicilerimiz için harika bir teklif oluşturmaya devam etmek için büyük bir fırsat" olarak nitelendiren Siemiatkowski, Fransa'nın önemli bir pazar olarak tanımlanmasıyla birlikte şirketin şimdi Avrupa'da genişlemek istediğini ifade etti.

Klarna’nın diğer destekçileri arasında Permira Holdings, Sequoia Capital ve şirketin reklamlarında rol alan repçi Snoop Dogg yer alıyor.

Klarna’nın çevrimiçi ödemeler pazarındaki başarısı, onu PayPal Holdings ve Square Inc. gibi şirketler için önemli bir rakip haline getirdi. İsveçli firmanın müşterileri, H&M, Adidas gibi markalardan alışveriş yaparken ödemeleri erteleyebilmekte veya faizsiz taksit yapabilmekteler. Perakendeciler ise Klarna'ya satın alma işlemi üzerinden bir kesinti ödemekte. Klarna'nın alışveriş uygulaması ayrıca alışveriş yapanları fırsatlar veya fiyat düşüşleri konusunda haberdar etmekte.

Ancak İsveçli firma, pazarlama taktiği olan şimdi al sonra öde stratejisinin, özellikle gençler arasında pervasızca harcamayı teşvik ettiği endişesi nedeniyle, yasal baskı ile karşı karşıya. Eylül ayının başlarında, İngiltere'nin Reklam Standartları Kurumu Klarna’nın pazarlama uygulamaları hakkında bir inceleme başlattı.

Klarna, pandemi sırasında hem perakendecilerden hem de tüketicilerden hizmetlerine gelen talebin arttığını söylüyor. Şirket, yılın ilk yarısında günde yaklaşık 200 yeni perakendeci eklediğini, ancak ekonomik ortam göz önüne alındığında tampon görevi görmesi için hala bir nakit rezerv ayırdığını dile getiriyor.

CEO'ya göre, Klarna, işinin hızla büyüdüğü ABD'de borsaya kote olacak. ABD’de şimdiye kadar şirketin hizmetlerini kullanan tüketici sayısı yaklaşık 9 milyon.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni



Diğer Haberler
TRUMP: AŞILAR HIZLI VE GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE İLERLİYOR
İRLANDA MERKEZ BANKASI/MAKHLOUF: PARA POLİTİKASI UZUN VADELİ GÜÇLÜKLERİ ELE ALMANIN YANI SIRA GELECEKTEKİ ŞOKLARA DİRENÇ OLUŞTURMAYA ODAKLANMALI
ECB/HAKKARAİNEN: BANKALAR İŞ MODELLERİNİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMAK VE REKABETÇİ HİZMETLER SUNMAK İÇİN İDDİALI DİJİTAL DÖNÜŞÜM PLANLARI İZLEMELİ
ECB/HAKKARAİNEN: BANKALAR KARLILIKLARINI GERİ KAZANAMAZLARSA, MUHTEMELEN BAZI BİRLEŞMELER VE PİYASADAN ÇIKIŞLAR OLACAK
ECB/HAKKARAİNEN: EURO BÖLGESİ BANKALARI, DİRENÇLİ IT SİSTEMLERİ SAYESİNDE KORONAVİRÜS KRİZİ SIRASINDA HİZMET VERMEYE DEVAM EDEBİLDİ
ECB/HAKKARAİNEN: ANCAK OPERASYONEL DİRENÇ YETERLİ OLMAYACAK
TCMB, kotasyon repo imkanı ile 9.92 milyar TL verdi
Facebookta Paylaş