İstihdamın ekonomik aktivite ve hükümet desteklerinden etkilenmesini bekleriz(Tera Yatırım )

İstihdamın ekonomik aktivite ve hükümet desteklerinden etkilenmesini bekleriz…

Türkiye'de Haziran ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13 iken 0,4 puan artarak %13,4 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmamış işsizlik oranının 0,5 puan arttığı görülmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise geçen yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak, bir önceki aya göre ise 0,2 puan artarak %14,3 seviyesinde açıklandı. Arındırılmış verilere göre genç nüfusta işsizlik oranı %26,9 olurken; tarım dışı işsizlik ise %16,7 seviyesinde gerçekleşti.

Kıyaslanabilir dönemler olan Haziran 2019 - Haziran 2020'ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 4,3 puanlık düşüş olduğu görülmektedir. 2019'un benzer döneminde 32 milyon 502 bin kişi olan işgücü, Haziran 2020'de 30 milyon 366 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %52,9'dan %48,6'ya gerilemiştir. Katılım oranı Mayıs ayında ise %47,7 seviyesine kadar gerilemişti, bir önceki aya göre iyileşme var ve işsizlik oranındaki artış üzerinde de etkili olmuş görünüyor. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 4 puan azalarak %41,6 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 673 bin kişilik bir artış söz konusudur. Bu dönemde, ekonomik faaliyete göre mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 36 bin kişi, sanayi sektöründe 25 bin kişi, inşaat sektöründe 141 bin kişi, hizmet sektöründe 230 bin kişi arttı. Haziran'dan itibaren normalleşme ile beraber ekonomik aktivitede sağlanan iyileşme sektörel kırılımlarda da istihdam artışlarını açıklarken, pandemi döneminde en önemli istihdam kaybını yaşayan hizmette normalleşme ile istihdam artışının daha hızlı, diğer sektörlerde daha sınırlı gerçekleştiği görülmektedir.
 
İşsizlik oranı (Mevsimsel etkilerden arındırılmış veri ve ham veri karşılaştırması) Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Ekonomik önlemlerin ve istihdamı koruyan firma desteklerinin etkisiyle işsizlik oranındaki kötüleşme, pandemi döneminde sınırlı kalırken Haziran'dan itibaren normalleşmenin de etkisiyle işgücüne katılım oranında bir önceki aya göre görülen iyileşmenin işsizlik oranındaki artışta etkili olduğu görülmektedir. Buna karşılık, ekonomik aktivite normalleşme ile beraber Haziran, Temmuz, Ağustos dönemlerinde iyileşme yaşamakla beraber Ağustos sonu itibariyle ivme kaybı belirtileri de göstermektedir. Bu dönemde özellikle hükümetin devam eden destekleri çerçevesinde işsizlik oranının hızlı artışının önüne geçilmiştir. Kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı ve nakit ücret destekleri devam etmektedir; kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatılmıştır. Hükümet desteklerinin koşullara göre devam etmesi de beklenebilir.

İşsizlik verilerinin 3 ay geriden gelmesi itibariyle Temmuz, Ağustos dönemine dair olan verilerde normalleşme ile beraber artan ekonomik aktivitenin etkilerini göreceğiz. İlerleyen dönemlere ilişkin olarak ise; finansal koşullarda sıkılaşma, ekonomik aktivite artışında yavaşlama, hükümet desteklerinin kalkması olasılığı gibi faktörler işsizlik oranının artmasına veya yüksek kalmasına neden olabilir. Ayrıca, pandemi belirsizliğinin devamı ve vaka sayılarının yüksek seyretmesi çerçevesinde firmaların yatırım ve işe alma gibi konularındaki kararları etkileneceğinden, yeni iş pozisyonları açılması hızı katılım oranındaki artışın gerisinde kalabilir.


 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İTALYA EKONOMİ BAKANI: TEMMUZ SANAYİ ÜRETİMİ ÜMİT VERİCİ, 3.ÇEYREKTE YILLIKLANDIRILMIŞ GSYH'NİN ÇİFT HANELİ OLACAĞINA YÖNELİK TEMEL TEŞKİL ETTİ
MACRON: AYNI ZAMANDA YUNANİSTAN İLE DAYANIŞMA İÇİNDE OLDUĞUMUZ GÖSTERMEYE BAKACAĞIZ
MACRON: TÜRKİYE KONUSUNDA ORTAK BİR AVRUPA DURUŞU KABUL ETMEYE ÇALIŞACAĞIZ
YUNANİSTAN'DA AB UYUMLU TÜFE AĞUSTOS'TA YILLIK % -2.3 (ÖNCEKİ:%-2.1)
YUNANİSTAN'DA TÜFE AĞUSTOS'TA YILLIK %-1.9 (ÖNCEKİ:%-1.8)
ASTRAZENECA/SORİOT: FİRMA, 3 MİLYON DOZ POTANSİYEL COVİD-19 AŞISI ÜRETME KAPASİTESİNE YAKIN
G.AFRİKA'DA CARİ İŞLEMLER DENGESİ 2.ÇEYREKTE -103.6 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: -36.5 MİLYAR DOLAR ÖNCEKİ: +69.7 MİLYAR DOLAR)
YUNANİSTAN DIŞIŞLERİ BAKAN YARDIMCISI: AB LİDERLERİNİN, TÜRKİYE'YE YÖNELİK CİDDİ EKONOMİK YAPTIRIMLARI DEĞERLENDİRMESİ GEREK
ALMANYA'DIW: 2021 YILINDA GSYİH'NIN %4.1 BÜYÜMESİNİ BEKLİYOR (HAZİRAN:%+3)
ALMANYA/DIW, ALMAN EKONOMİSİ İÇİN 2020 YILI DARALMA TAHMİNİNİ % 9.4'DEN % 6'YA DÜŞÜRDÜ
Facebookta Paylaş