İstihdam Raporu (Oyak Yatırım)

İstihdam piyasasında bozulma işareti
İşsizlik oranı %10.2… Nisan ayında işsiz sayısı bir önceki aya göre 74 bin kişi artarak 3,58 milyon olurken, çalışan sayısı 521 bin artışla 31,61 milyona yükseldi. Böylece işgücüne katılan nüfus aylık %1.7 artışla 35.19 milyona yükseldi. İşsiz sayısındaki %2.1'lik aylık artışa karşılık istihdamın %1.7 artması işgücüne katılım oranının %53.0'ten %53.9'a yükselmesine ancak işsizlik oranının da Mart ayındaki %10.1 seviyesinden %10.2'ye çıkmasına neden oldu. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmamış işsizlik oranı ise geçen sene aynı aydaki %10.6 seviyesinden %10.0'a geriledi. İstihdam piyasasındaki bozulmanın bir diğer göstergesi olarak fiili çalışma süresi Nisan'da önceki aya göre 0.2 saat gerileyerek 44.4 saat oldu. İstihdam piyasasındaki hafif bozulmanın bir diğer nedeni de deprem nedeniyle veri toplanamayan Şubat ve Mart aylarındaki ağırlıklandırmanın Nisan ayında tüm yurtta veri toplanabilmesi dolayısıyla standart ağırlıklandırmaya dönmesi ve verilerin geriye doğru düzeltilmesi oldu.
Atıl işgücü oranında artış… İşsiz sayısındaki 74 bin kişilik artışa ek olarak zamana bağlı eksik istihdamdaki 622 bin kişilik artış ve atıl işgücündeki 547 bin kişilik artış, atıl işgücü oranının %22,1'den %23,8'e yükselmesine neden oldu. Şubat'taki deprem felaketinin ardından bölgedeki toparlanma faaliyetleri artmasına ve seçim öncesi bütçe harcamaları nedeniyle tüketim oldukça kuvvetli olmasına rağmen geniş tanımlı istihdam göstergelerinde bozulma ekonomik aktivitede tarım ve sanayi kaynaklı yavaşlamanın bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Talebin canlı olması hizmet sektöründe istihdamın kuvvetli olmasını beraberinde getirse de personel maliyetlerindeki artış, ihracat kaynaklı düşük personel talebi ve seçim öncesi belirsizlik ortamı istihdam artışını engellemiş gibi görünüyor. Yılın ikinci yarısında enflasyonla mücadele çerçevesinde tüketimi destekleyen politikaların son bulmasını beklediğimiz için tarım ve sanayideki zayıflığa hizmet sektörünün de katılmasını, turizmin desteğine rağmen işsizlik oranında artışın devam etmesini bekliyoruz.
Kadın işgücü göstergelerinde bozulma… Türkiye istihdam piyasasının iki önemli yapısal probleminden biri olan genç işsizlik oranı Nisan'da %20.3'ten %19.10'a gerilese de Kasım'da ulaştığı %16.40 seviyesinin oldukça üzerinde kaldı. Öte yandan diğer bir yapısal sorun olan kadın istihdamı ile ilgili gelişmeler önceki aya nazaran bozulma gösterdi ve kadının işgücüne katılım oranı %35.10'dan %36.40'a yükselse de işsizlik oranını düşürecek bir istihdam yaratma söz konusu olmadı ve işsizlik oranı %14.1'den %14.30'a atıl işgücü oranı %30.10'dan %31.3'e yükseldi.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş