İşsizlik oranı teşviklerin etkisiyle düşük kalıyor (Tera Yatırım )

İşsizlik oranı teşviklerin etkisiyle düşük kalıyor…

Türkiye'de Nisan ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13 iken 0,2 puan azalarak %12,8 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmamış işsizlik oranının 0,4 puan gerilediği görülmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise geçen yılın aynı ayına göre 0,1 puan azalarak, bir önceki aya göre ise 0,7 puan artarak %13,8 seviyesinde açıklandı. Arındırılmış verilere göre genç nüfusta işsizlik oranı %26,6 olurken; tarım dışı işsizlik ise %16,1 seviyesinde gerçekleşti.

Kıyaslanabilir dönemler olan Nisan 2019 - Nisan 2020'ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 5,7 puanlık düşüş olduğu görülmektedir. 2019'un benzer döneminde 32 milyon 612 bin kişi olan işgücü, Nisan 2020'de 29 milyon 620 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %53,2'den %47,5'a gerilemiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 4,8 puan azalarak %41 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 968 bin kişilik bir azalma söz konusudur. Bu dönemde, ekonomik faaliyete göre mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 34 bin kişi, sanayi sektöründe 164 bin kişi, inşaat sektöründe 123 bin kişi, hizmet sektöründe 647 bin kişi azaldı.

 
Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Şu anda birçoğu ücretsiz izne çıkarılmış olan ve pratikte çalışmayan kişilerin işsiz tanımına girmiyor olması nedeniyle, resmi olarak işsiz sayılanların ve çalışmayanların arasındaki fark açıktır. Mart ayının sonundan itibaren hükümetin istihdamı korumak için devreye soktuğu kısa çalışma ödeneği desteği, işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin desteği gibi önlemler ile işsizlik, teşviklerin devrede olduğu süre boyunca çok dramatik bir yükseliş rakamsal olarak göstermeyecektir. Öte yandan, söz konusu istihdam desteklerinden yararlanan çalışan sayısının 4,5 milyonu aşkın olması itibariyle özellikle teşvikler sonrası döneme ilişkin olarak işgücü piyasası açısından istihdam kaybı riski söz konusudur. Sanayi göstergeleri, kredi talebi gibi öncü göstergeler pandeminin en kötü şok etkilerinin yaşandığı Nisan döneminden sonra iyileşmeye işaret etse de, ekonominin daralma pozisyonundan en azından yavaşlama pozisyonuna geçebilmesi için normalleşmenin sürdürülebilirliği önem arz etmektedir.

Haziran sonu itibariyle kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı gibi desteklerin 1 ay daha uzatıldığını görmekteyiz. Teşviklerin süresinin ihtiyaç duyulursa ilave bir şekilde uzatılması, işgücü piyasasındaki gerçek etkilerin görülmesini de daha sonraya bırakacaktır. Pandemi dönemi sonrasında bile şirketlerin yeni yatırım ve istihdam yaratma anlamında eskiye göre daha yavaş kalacak olması durumu söz konusu olacaktır. Bu özellikle işgücüne katılımı ve yeni iş pozisyonları açılmasını sınırlayabilir. Bu da 2020 yılı boyunca işsizlik oranının yüksek kalmaya devam etmesi anlamına gelecektir.




 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AB/MICHEL: 2021DEN İTİBAREN AB ÇAPINDA PLATİSTİK VERGİSİ UYGULUYORUZ, DİĞER VERGİLER SONRA GELECEK
AB/MICHEL: BLOĞUN GELECEK BÜTÇESİ OLARAK 1.07 TRİLYON EURO ÖNERECEĞİZ
ALBAYRAK: EKONOMİMİZİN GÜÇLÜ SAC AYAKLARINDAN BİRİ OLAN DÜŞÜK KAMU BORÇ STOĞU ORANI PANDEMİ SÜRECİNDE ELİMİZİ GÜÇLENDİREN VE BİZE HAREKET ALANI SAĞLAYAN FARKLILIKLARIMIZIN BAŞINDA GELİYOR
ALBAYRAK: KAZANIMLARIMIZI KORUYARAK BU SÜREÇTEN GÜÇLENEREK ÇIKACAĞIMIZDAN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN
YUNANİSTAN'DA SANAYİ ÜRETİMİ HAZİRAN'DA YILLIK %-7.5 (ÖNCEKİ:%-0.7)
YUNANİSTAN'DA TÜFE HAZİRAN'DA YILLIK %-1.6 (ÖNCEKİ:%-1.1)
YUNANİSTAN'DA AB UYUMLU TÜFE HAZİRAN'DA YILLIK %-1.9 (ÖNCEKİ:%-0.7)
İNGİLTERE'NİN BU YIL GSYİH'NIN %10.1 DARALMASI BEKLENİYOR -MOODY'S
MOODY'S: İNGİLTERE'NİN AÇIĞI VE KAMU BORÇ RASYOSU BU YIL CİDDİ ÖLÇÜDE BOZULDU
ALMANYA MALİYE BAKANI: İŞLERİN YOLUNDA GİTMESİ HALİNDE EKONOMİ 2022 BAŞLARINDA VEYA DAHA ERKEN KRİZ ÖNCESİ SEVİYELERE DÖNEBİLİR
Facebookta Paylaş