İşsizlik oranı metodoloji değişikliği ile beraber Ocak’ta %12,2 oldu…
TÜİK, işsizlik oranlarında beklenen metodoloji değişikliğini bu ay gerçekleştirdi ve revize edilen bir hesaplama yöntemiyle ve ILO standartlarıyla uyumlu şekilde Avrupa ile eş periyodlu olarak açıklamaya başladı. Buna göre, daha önce 3 aylık dönemin ortalaması olarak açıklanan işsizlik oranı, bundan sonra aylık bazda açıklanacak. Dolayısıyla, alışık olunan verilerden biraz farklı veriler görmekle beraber Ocak ayında işsizliğin yeni verilere göre gerilemiş olduğunu gözlemliyoruz.
Türkiye’de Ocak ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %12,8 iken 0,6 puan azalarak %12,2 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,4 puan gerilediği görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %24,7 olurken; tarım dışı işsizlik ise %14,2 seviyesinde gerçekleşti.
Kıyaslanabilir dönemler olan Ocak 2020 - Ocak 2021’e baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 1,6 puanlık düşüş olduğu görülmektedir. 2020’nin benzer döneminde 31 milyon 933 bin kişi olan işgücü, Ocak 2021’de 31 milyon 567 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %51,5’ten %49,9’a gerilemiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puan azalarak %43,8 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 822 bin kişilik bir artış söz konusudur.
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Ocak 2019-Ocak 2021… Kaynak: TÜİK, Bloomberg
Ocak ayında resmi işsizlik oranının gerilemesinin bir kısmı, 4Ç20’de sağlanan ekonomik büyümenin devam ettirilmesiyle açıklanabilir. Neticede ise, metodoloji değişikliğine rağmen TÜİK’in dar kapsamlı işsizlik oranı tanımının gerçek durumu yansıtmaktan uzak olduğu bellidir. Grafikte, TÜİK’in dar kapsamlı (resmi) işsizlik oranı ile daha geniş kapsamlı işsizlik oranlarının karşılaştırmasını görüyorsunuz. Nisan’dan itibaren bir şekilde işgücünden çıkan, atıl bir şekilde istihdam içerisinde kalan veya çalışma umudu olmayanların sayısı çok arttı. Geniş kapsamlı işsizlik oranlarının, resmi işsizlik oranı düşerken yükselmesi çok yüksek oranda işgücünden çıkışın artmasıyla açıklanabilir. Nitekim hepsini eklediğimiz zaman ortaya %29,1 gibi çok yüksek bir oran çıkıyor. Pandemi etkisiyle ücretsiz izne çıkarma uygulaması ve işten çıkarma yasağı resmi işsizlik oranını ise düşük seviyelerde tutmuştur. Dar kapsamlı ve geniş kapsamlı işsizlik oranları arasındaki farkın, genel eğilimler itibariyle açılmakta olduğu görülüyor.
İstihdam teşvikleri arasında önemli bir yer tutan işten çıkarma yasağı ve nakdi ücret desteği 2 ay daha uzatılırken, kısa çalışma ödeneğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Sektör ve işveren temsilcilerinin genel isteği, önemli bir teşvik olan kısa çalışma ödeneğinin de uzatılması yönünde. Eğer uzatılmazsa, ücretsiz izin uygulamasının daha da genişlemesi ve atıl istihdam durumunun artması gibi bir sonucu ortaya çıkarılabilir. İstihdam teşviklerinde Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisi Cumhurbaşkanı’ndadır. Aslında, teşvikler uzatılsa bile bunlar kısa vadeli çözüm ve yazın teşviklerin bitmesi ile beraber işten çıkarmalar artacaktır. Bunun, muhtemelen yüksek ekonomik büyüme sağlanacak bir yılda olması ise ayrı bir sorun
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.