İşsizlik oranı Ekim'de %12,7 oldu…
Türkiye'de Ekim ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,4 iken 0,7 puan azalarak %12,7 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmamış işsizlik oranının değişmediği görülmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise geçen yılın aynı ayına göre 0,6 azalarak ve bir önceki aya göre 0,1 artarak %12,9 seviyesinde açıklandı. Arındırılmış verilere göre genç nüfusta işsizlik oranı %24,8 olurken; tarım dışı işsizlik ise %14,9 seviyesinde gerçekleşti.
Kıyaslanabilir dönemler olan Ekim 2019 - Ekim 2020'ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 3,1 puanlık düşüş olduğu görülmektedir. 2019'un benzer döneminde 32 milyon 521 bin kişi olan işgücü, Ekim 2020'de 31 milyon 204 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %52,7'den %49,6'ya gerilemiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2,3 puan azalarak %43,2 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre bin kişilik bir artış söz konusudur. Bu dönemde, ekonomik faaliyete göre, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 6 bin kişi, sanayi sektöründe 67 bin kişi artarken inşaat sektöründe 2 bin kişi, hizmet sektöründe 70 bin kişi azaldı.
İşsizlik oranı... Kaynak: TÜİK, Bloomberg
İşsizlik verilerinde, önceki aylarda da bahsettiğimiz dinamiklerin etkisi sürmektedir. Kısmi açılmalar, 3Ç20 döneminden itibaren istihdamda belli ölçüde stabilite sağlamış, buna karşılık işgücü piyasası dinamiklerinde özellikle katılım oranı ve istihdam oranını olumsuz etkileyen pandemi faktörleri geçerliliğini korumuştur. Bu dönemde; işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin desteği ve kısa çalışma ödeneği gibi önlemlerin devam etmesi işsizlik oranının rakamsal artışına engel olmuştur. Özellikle Aralık ayından sonraki süreçte, artan Covid vakalarının getirdiği kısıtlama önlemleri hizmet sektöründe önemli ölçüde istihdam kaybına neden olacaktır. İstihdam piyasasındaki kısa vadeli dinamikler, pandeminin ve aşılamanın ekonomik faaliyet üzerindeki etkisine; uzun vadeli dinamikler ise orta uzun vadeli güven ve yatırım ortamına bağlı olacaktır.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.