İşsizlik oranı Ağustos'ta mevsimsel trendlerin aksine geriledi...
Türkiye'de Ağustos ayında işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,1 puan düşüşle %10,6 olarak gerçekleşti. Böylece Ağustos ayında işsizlik oranı piyasanın beklediği seviyenin altında gerçekleşmiş oldu. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise düşmeye devam etti ve geçen aya göre 0,3 puan düşüşle %10,8 seviyesinde gerçekleşti.
Kıyaslanabilir dönemler olan Ağustos 2016 - Ağustos 2017'ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 1,1 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2016'nın benzer döneminde 30 milyon 499 bin kişi olan işgücü, Ağustos 2017'de 31 milyon 754 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı da %51,8'den %52,9'a yükselmiştir. Bu oran 15-64 yaş grubunda ise ham verilere göre %57,7'den %59'a yükseldi. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak %47,2 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise 204 bin kişilik bir artış söz konusudur. İnşaat sektörünün toplam istihdam içindeki payı artarken; tarım ve sanayi sektörünün payının azalmış olduğu görülmektedir. Hizmet sektörünün payı ise değişim göstermedi.
Beklentilerden iyi rakamlar açıklandığını görüyoruz. Genelde, Temmuz'dan Ağustos'a geçildiğinde mevsimsel etkiden dolayı işsizlik oranında aydan aya artış görülür. Manşet işsizlik oranında ve mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranında azalma görmekteyiz. Temmuz rakamlarının marjinal derecede kötü olduğunu da elbette burada hesaba katmak gerekir. Temmuz ayında, alışılmadık şekilde tarım dışı istihdamda 39 binlik bir istihdam kaybı söz konusu olmuştu. Ağustos ayında ise 239 binlik güçlü bir artış var. Yani önceki ayın olumsuz etkilerinin bertaraf edildiğini görmekteyiz. Dolayısıyla Temmuz ayındaki bozulmanın geçici bir etki olduğu ortaya kondu.
Genç nüfusta işsizlik oranı ham verilerle %20,6, arındırılmış verilerle %20,9 seviyesinde oldukça yüksek kalmaya devaam etmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın başlattığı istihdam seferberliği kapsamında ikinci adım üzerinde çalışmalar devam etmektedir, ancak bu konuda uzun süreli iyileşmenin yapısal reformlarla sağlanabileceği konusundaki görüşümüz devam etmektedir. Güçlü 3Q17 büyüme görünümü bir artı olarak değerlendirilmekle beraber, işsizlik oranında çift hanedeki seyrin devamını bekliyoruz.
Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı
KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayyanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.