İSO/Bahçıvan: Sürdürülebilirlik desteklerinden Türkiye de AB ülkeleri gibi faydalanmalı

2008 yılından bu yana İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) bir parçası olduğu Avrupa İşletmeler Ağı’nın, Avrupa İşletmeler Ağı Türkiye Ulusal Toplantısı İstanbul Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Yapılan iş birliği sayesinde bugüne dek binlerce KOBİ’nin uluslararası pazarlara açılmasının sağlandığını, birçok uluslararası ticari, teknolojik, inovatif ve sürdürülebilir ortaklığın kurulduğunu kaydeden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Avrupa İşletmeler Ağı, hem firmalarımızı hem de hizmet kalitemizi geliştirmemizde önemli bir rol oynuyor. Özellikle dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanında AB’de getirilen yeni normlara Türk sanayisinin ve iş dünyasının uyum sağlayabilmesi için AB ülkelerine sürdürülebilirlik konusunda sağlanacak destek ve ayrıcalıklardan Türkiye de faydalanmalıdır.” dedi.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2008 yılından bu yana bir parçası olduğu Avrupa İşletmeler Ağı’nın, Avrupa İşletmeler Ağı Türkiye Ulusal Toplantısı İSO’da düzenlendi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Avrupa Yenilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı (EISMEA) Sektör Başkanı Muriel de Grande, Avrupa Yenilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı Türkiye Sorumlusu Georgios Roussos katıldı.

 

HİZMET KALİTESİNN GELİŞMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

 

İstanbul Sanayi Odası olarak 2003 yılında AB Bilgi Merkezi olarak başladıkları yolculuğun, 2008 yılından bu yana Avrupa İşletmeler Ağı’nın bir parçası olarak devam ettiğini ifade eden Erdal Bahçıvan, “Dünyanın dört bir yanından, farklı yapılardaki yüzlerce organizasyonu ortak amaç ve hedefler doğrultusunda bir araya getirmek kolay bir iş değil. Avrupa İşletmeler Ağı, her dönem yenilenen ve gelişen içeriği ile 16 yıldır bu birlikteliği başarıyla sağlayarak önemli bir işlevi yerine getiriyor. Bu süreç zarfında IST-BUSSINOVA adıyla iş birliği yaptığımız değerli konsorsiyum ortaklarımız KOSGEB ve Sabancı Üniversitesi’ne de teşekkür ediyorum. İş birliğimiz sayesinde bugüne dek binlerce KOBİ’mizin uluslararası pazarlara açılmasını sağladık, birçok uluslararası ticari, teknolojik, inovatif ve sürdürülebilir ortaklığın kurulmasına vesile olduk. Avrupa İşletmeler Ağı projesi, KOBİ’lerimizde kayda değer bir gelişimi mümkün kılmasının yanında, İstanbul Sanayi Odası’nın ve eminim projede yer alan tüm kurumların organizasyon yapısı, hizmetleri ve personel eğitimine de önemli destekler sağlamıştır. Dolayısıyla Avrupa İşletmeler Ağı, hem firmalarımızı hem de hizmet kalitemizi geliştirmemizde önemli bir rol oynamaktadır.” dedi.

 

DESTEK VE AYRICALIKLARDAN TÜRKİYE DE FAYDALANMALI

 

Yakın geçmişte yaşanılan COVİD-19 pandemisinin ve Rusya-Ukrayna savaşının, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin birbirleri için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden Erdal Bahçıvan, “Bu kritik süreçte AB, bizler için vazgeçilemez bir ortaklık konumunda olmanın yanında yıllardır ticaret hacmimizin ilk sırasında yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl 210 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığımız AB’ye 104 milyar dolarlık ihracatımız, aynı zamanda ülkemizin toplam ihracatının yüzde 41’ine tekabül ediyor. Bu doğrultuda, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde belirsizliklerin ortadan kaldırılarak, müzakere takvimine yeni bir ivme kazandırılmasının büyük önem taşıdığını belirtmek istiyorum. Bu süreçte, yıllar önce imzalamış olduğumuz Gümrük Birliği anlaşması da günün koşullarına göre yeniden ele alınarak revize edilmelidir. Özellikle dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanında AB’de getirilen yeni normlara Türk sanayisinin ve iş dünyasının uyum sağlayabilmesi için AB ülkelerine sürdürülebilirlik konusunda sağlanacak destek ve ayrıcalıklardan Türkiye de faydalanmalıdır.” diye konuştu.

 

VİZE KONUSUNDA ACİL ADIMLAR ATILMALI

 

Sanayicilerin ve ticaret erbabının AB ülkelerindeki ortakları ile etkin iletişimi ve ürünlerin hedef ülkelerde daha rekabetçi bir şekilde pazarlanabilmesi için firmaların çalışanlarının AB ülkelerine rahatça girip çıkabilmelerinin en az ürünlerin bu ülkelere rahat ulaşımı kadar öncelikli olduğunu belirten Erdal Bahçıvan, son zamanlarda bilhassa iş insanlarının Schengen vizesi almakta çok ciddi sorunlar yaşadığını, aylar sonraya verilen randevularla, kısa süreli vizeler ve çoğunlukla retle sonuçlanan başvurular ile karşı karşıya kaldığını kaydetti. Bahçıvan, vize sorunu konusunda acil rahatlatıcı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

 

DÜNYA MARKALARI ÇIKARACAK PROGRAM İNŞA ETMELİYİZ

 

Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda KOSGEB olarak Yeşil Sanayi ve KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik bir destek programını yayınladıklarını söyleyen Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, “Yeşil Sanayi programı kapsamında yine sürdürülebilir kalkınma hedefleri, karbon ayak izi hesaplamaları, karbon emisyonunun düşürülmesine yönelik faaliyetler, imalat sektöründe enerji verimliliğini artırıcı projeler, bununla beraber su tasarrufu gibi çevreye katkısı olacak tüm projelerin desteklenmesi adına 250 milyon dolarlık bir projeyi devreye soktuk. Bu program kapsamında şu ana kadar 1000'e yakın firmamız, küçük ve orta ölçekli imalatçı firmamız başvurusunu yaptı. Dünya Bankası ile yürüttüğümüz bu sürecin devamında yine Avrupa Kalkınma Bankası ile birlikte 300 milyon Euro’nun kaynak olarak bankalara aktarılması ve KOSGEB'in onayladığı firmaların bu bankalardan bu kredileri kullanmaları halinde de faiz desteğiyle destekleyeceğimiz programı da geçen hafta yayınladık.” dedi.

 

KOSGEB olarak KOBİ'lerin yanında olmaya devam ettiklerini belirten İbrahimcioğlu, “İşletmeler ağı projesi de çok ciddi anlamda kazanımlarımızın devamlılığını sağlıyor. Ancak daha da fazlasına ihtiyacımız var. Sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle bütünleşecek, tedarik zincirlerindeki nitelikli KOBİ’lerimizin sayısını artıracak, ihracat potansiyelimizi yukarı çıkartacak ve Avrupa'daki KOBİ’lerle iş birlikleri halinde dünya markaları çıkartacak bir programı inşa ediyor olmamız lazım. Bu programdan bizim en temel umudumuz budur.” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE, PROJENİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜYESİ

 

Türkiye’nin Avrupa İşletmeler Ağı projesi çerçevesinde çok güçlü ve önemli bir varlığa sahip olduğuna dikkat çeken Avrupa Yenilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı (EISMEA) Sektör Başkanı Muriel de Grande de, şunları söyledi: “Bu ağ, resmi olarak 15 yıl önce başladı. Türkiye de gerçekten çok önemli bir üye. Türkiye’nin 10 adet konsorsiyumu var ve bu konsorsiyumlar Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerini kapsıyor. 50 kuruluş var ve bu 50 kuruluş farklı disiplinleri temsil ediyor. Mesela ticaret odaları, kamu veya özel danışmanlık şirketleri, üniversite ve araştırma enstitüleri, bölgesel veya ulusal kalkınma ajansları ve diğer devlet kurumları bu kurumlar arasında.”

 



Facebookta Paylaş