İSO/Bahçıvan: Gümrük Birliği ve STA müzakerelerinde özel sektör de yer almalı

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak amacıyla Ekonomi Bakanlığı ile yürüttükleri istişare toplantısında, “Gümrük Birliği’nin revize edilmesi ve Serbest Ticaret Anlaşmaları müzakerelerinde özel sektörün bilgi ve deneyimleriyle yer alması faydalı olacak. Ayrıca Almanya’dan sonra Avrupa’daki en büyük ticaret ortağımız İngiltere. Brexit anlaşmasının riskleri yakından izlenmeli” dedi.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: “Yakın zamanda Kalkınma Bankası’na yönelik yeni bir adım atacağız. Gümrük Birliği de mutlaka güncellendirilecektir.”
 
 
İstanbul Sanayi Odası (İSO), kamu-özel sektör iş birliğinde Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine destek olmak amacıyla Ekonomi Bakanlığı ile istişare toplantısı düzenledi. Dört yıl içinde beşinci kez düzenlenen İSO ve Ekonomi Bakanlığı buluşmasında sanayinin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Toplantıya İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri katıldı.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, açış konuşmasının başında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatına değinerek “Biz sanayiciler, ulusal güvenliğimizi korumak amacıyla devletimizin aldığı bu kararın arkasındayız ve destekliyoruz. Dualarımızla ve bütün gönlümüzle devletimizin ve kahraman askerlerimizin yanındayız. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz” dedi.
Erdal Bahçıvan konuşmasında, ekonomide yakalanan yüksek büyüme performansı ile rehavete kapılmamak ve arzu edilen yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli sanayi ürünlerinin, üretim ve ihracat içindeki payının arttığı nitelikli bir sanayi atılımını gerçekleştirmek gerektiğine dikkat çekti. Sanayinin ve ihracatın finansmanına yönelik olarak gerek Hükümet gerekse Ekonomi Bakanlığı tarafından atıllan adımların, üretime büyük bir ivme kazandırdığını belirten Bahçıvan, bu adımların devam etmesi gerektiğini söyledi.
 
İngiltere önemli, Brexit yakından izlenmeli
Erdal Bahçıvan, sanayicinin yaşadığı önemli sorunları dile getirdiği konuşmasında Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ve Dahilde İşleme Rejimi (DİR) gibi uygulamalara dikkat çekti. Türkiye’nin AB ile 22 yıldır sürdürdüğü Gümrük Birliği nedeniyle içinde bulunduğu durumun artık sürdürülebilir olmadığını belirten Bahçıvan “Özel sektör olarak, Gümrük Birliği’nin revize edilmesi sürecinde yer alarak bilgi ve deneyimimizle katkıda bulunmak istiyoruz. Ekonomi Bakanlığımızca yürütülmekte olan STA müzakerelerinde de özel sektörün yer alması faydalı olacak. Yine gerek mevzuat gerekse uygulama anlamında önemli sıkıntılar yaşadığımız DİR’de geçmişten kalan hantal ve iş yapma hızını olumsuz etkileyen uygulamalar gözden geçirilerek gelişen ihtiyaçları karşılayacak yeni bir sistem oluşturulmalı. Firmalar artık bir rating sisstemiyle değerlendirilmeli, işini düzgün yapan firmaların hantal uygulamaların bedelini ödemesinin önüne geçilmeli. Rating sisteminin başarılı bir şekilde uygulanmakta olan “Turquality” sistemine benzer bir model şeklinde kurgulanması doğru olacak” dedi. Bahçıvan, ayrıca Almanya’dan sonra Avrupa’daki en büyük ticaret ortağımız olan ve önemli ticaret fazlası verdiğimiz İngiltere ile serbest ticaret rejiminin sürmesinin önemine değinerek “AB ile İngiltere arasında yeni ticaret rejimini şekillendirecek olan Brexit anlaşmasının ülkemiz riskleri açısından yakından izlenmesi gerekli” dedi.
 
Kalkınma Bankası TL cinsi uygun maliyetli kredi sağlamalı
Sanayi atılımının finansmanı noktasında yeni nesil Kalkınma Bankacılığının önemini vurgulayan Bahçıvan, şöyle konuştu: “Dünyadaki başarılı örneklerde sanayi yatırımlarının arkasında kamunun desteğini görüyoruz. Bizim de mevcut Kalkınma Bankamızın bu doğrultuda yeniden yapılandırılmasını tartışmamız gerekiyor. Bu Banka, sanayicilere Türk Lirası cinnsi, uzun vadeli uygun maliyetler ile yatırım ve proje kredilerini sağlamalıdır.”
 
KGF kalıcı hale gelmeli
Bahçıvan, “Eximbank kredilerindeki teminatlar için KGF kaynaklarından yararlanma imkanı ile iki kurum arasında önemli potansiyele sahip bir ilişki kuruldu. Bu ilişki daha da güçlendirilerek ihracatçılarımız için güçlü bir kaldıraç etkisi sağlanmalı. Geçen yıl reel sektöre nefes aldıran KGF uygulamalarının kalıcı hale getirilmesini, yeni dönemde farklılaşarak, sanayimizin ihtiyaç duyacağı yeni kapasitelerin oluşturulmasında ve katma değeri yüksek, nitelikli ve cari açığa destek verecek üretimin desteklenmesinde önemli bir işlev üstlenmesini beklemekteyiz” dedi.
 
Zeybekci: “Kalkınma Bankası için yeni bir adımla karşınıza geleceğiz”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de sanayicinin sorunlarının çözümüne yönelik olarak şunları söyledi: Gümrük Birliği başta olmak üzere aldığımız pek çok kararda sizlerle beraber olmamız lazım. Biz de her fırsatta bunu gerçekleştiriyoruz. Sadece İSO değil, aynı zamanda Adana, Bursa, Samsun, Antep gibi pek çok şehirle bir araya geliyoruz. Yakın zamanda Kalkınma Bankası’na yönelik bir adımla karşınıza geleceğiz. Gümrük Birliği de mutlaka güncellendirilecek.”



Facebookta Paylaş