İSO Başkanı Bahçıvan: Kamu, reel sektörü past-performansına göre değerlendirmeli

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sonuç odaklı bir bürokrasiyi sağlamak için performansa dayalı bir kamu yönetimi anlayışının hakim kılınmasının elzem olduğuna dikkat çekerek “Reel sektörün de kamuda talep ettiğimiz gibi past-performansa göre değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. İyi bir sicile sahip olmak, şirketlere somut avantajlar sağlayabilmelidir” dedi.
 
Bahçıvan: “Dünyada bol paraya bağımlı savurgan harcama dönemi bitti. Sınırlı kaynaklarımızı daha rasyonel, verimli, titiz ve akılcı bir şekilde kullanmalı, eski büyüme rakamlarının olmayacağını kabullenerek uzun vadeli, kararlı ve sabırlı tutumumuzu sürdürmek durumundayız.”
 
 
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin şubat ayı olağan toplantısı, “Yeni Hükümet Sistemi’nin Ekonomimiz ve İş Dünyası İçin Önemi ve Etkileri” ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuk olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, açılış konuşmasında öncelikle sonuç odaklı bir bürokrasiyi sağlamak için; performansa dayalı bir kamu yönetimi anlayışının hakim kılınmasının elzem olduğuna inandıklarını söyledi. Bahçıvan “Hakkaniyet duygusu, her türlü bürokratik imtiyazların kaldırılmasını gerektirmektedir. Öte yandan sanayicinin performansının da kamuda talep ettiğimiz gibi aynı anlayışla past-performansa göre değerlendirilebilmesi gerektiğine inanıyoruz. Sanayicinin, bağımsız şirketler tarafından denetlendikleri bir reyting sistemine tabi olması gerektiğini düşünüyoruz. İyi bir sicile sahip olmak, şirketlere somut avantajlar sağlayabilmelidir” diye konuştu.
Bahçıvan konuşmasında, Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumla Türk milletinin kabul ettiği ve hızlı karar alma esası üzerine kurulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin pratik hayatta daha etkin ve sonuç odaklı işlemesinin herkesin ortak arzusu olduğunu vurguladı. Yaz aylarrında yaşanan ve hiç hak etmediğimiz türbülansın ardından hızla alınan önlemlerin de etkisiyle finansal piyasalarda bir dengelenmenin olduğunu, bu dengelenmenin reel sektöre kalıcı bir şekilde yansıması noktasında atılan adımların devam ettirilmesi gerektiğini dile getiren Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Uzun vadeli, kararlı ve sabırlı olmalıyız”
“Bu noktada tüm dünyada bol paraya bağımlı savurgan harcama döneminin bittiğinin göz önünde bulundurulması gerekli. Önümüzdeki dönemde eski para bolluğu olmayacağına göre, sınırlı kaynaklarımızı daha rasyonel, verimli, titiz ve akılcı bir şekilde kullanmamız büyük önem taşıyor. Bu dönemde eski büyüme rakamlarının olmayacağını kabullenerek uzun vadeli, kararlı ve sabırlı tutumumuzu sürdürmek durumundayız. Yaşadığımız son olumsuzlukların kaynak sorunuyla birebir bağlantılı olduğu gerçeğinden hareketle verimlilik ve katma değer odaklı bir yaklaşımı öncelikli olarak benimsemek durumundayız.”
 
“Sanayi, eğitim ve teknoloji politikaları koorrdineli olmalı”
Yeni dönemde Hükümet tarafından yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik alınan önlemleri memnuniyetle karşıladıklarını, bununla birlikte yalnızca yerli yatırımların değil, aynı zamanda doğrudan yabancı yatırımların da yeniden canlandırılması gerektiğine inandıklarını aktaran Bahçıvan “Yeni sistemde yüksek teknolojili ve katma değerli üretim yoluyla ihracat artışı ekonomide öncelikli hedef. Bu süreçte biz sanayiciler de üretim, yatırım ve istihdam odaklı bir ekonomik kalkınma ve büyüme modeline vakit kaybetmeden çok daha hızlı bir geçiş yapılmasını istiyoruz. Bu doğrultuda sanayinin ve üretim ekonomisinin yeniden yükselebilmesi için sanayi politikası çerçevesinde belirlenen hedefler ve stratejiyle uyumlu bir eğitim ve teknoloji altyapısı oluşturulması gerekli. Meslek liselerinin verimliliğinin düşmesi ve üniversite eğitiminde öğrencilerin belli bölümlere yığılmaları beceri uyumsuzluğuna neden olarak işsizliği artırıyor. Yeni dönemde sanayi-eğitim ve teknoloji politikalarınnın daha koordineli şekilde değerlendirilmesi en büyük arzumuz” şeklinde konuştu.
 
“Geleceğe iyi hazırlanmak için Büyük Veri’yi iyi okumalı”
Özellikle nitelik artırma noktasında çok önemli bir araç olarak gördükleri Ar-Ge’ye sağlanan teşvik ve destekleri takdirle karşıladıklarını belirten Bahçıvan, “Ancak bu teşviklerin denetlenmesi ve etkinliğinin ölçülmesi gerekli. Kamunun sağladığı Ar-Ge teşviklerinin ne derece patent ve faydalı model gibi çıktılara ve ticarileşebilen yeniliklere dönüştüğü takip edilmeli. Ar-Ge, tüm üretim ve hizmet süreçlerinde teknoloji içeriğinin yükseltilmesi, en fazla odaklanmamız gereken konular olmalıdır. Şimdi ihtiyacımız olan; hız kaybetmeden Türkiye’nin doğru hedeflerle belirlenmiş sanayi projelerini gündeme alması ve nokta atışlarla küresel rekabet gücünü geliştirmesidir. Büyük bir hızla, daha istikrarlı ve güçlü bir ekonomi ortamının oluşturulmasına ihtiyacımız var. Ekonomimiz, sanayimiz ve toplumsal refahımız adına kaybedecek vaktimiz yok. Küresel piyassalarda Türkiye algısını güçlendirmenin, yatırımlar için daha da cazip bir ülke olmanın tam zamanı” dedi.
Yıllarca sanayiden kopuk bir biçimde ele alınan tarımın insanlığın geleceği açısından artan önemine de dikkat çeken Bahçıvan, “Maalesef yıllarca bu yanlışın içinde olduk. Şimdi bunu düzeltmenin tam zamanı. Entelektüel akıl, bilim ve teknolojiyi tarım ile buluşturmalıyız. Öte yandan tarımda asıl sorun, üretim tarafında aranmalıdır. Çünkü gerçek fırsatlar bu taraftadır. Bu konuda üreticimizi ve tüketicimizi memnun edecek reformist adımları devletimiz ivedilikle atmalıdır. İSO olarak biz de önümüzdeki günlerde tarım ve tarımsal sanayi konusunda ciddi adımlar atacağız” diye konuştu.
 
 



Diğer Haberler
PAKDEMİRLİ:TARIMSAL DESTEKLERDE OCAK AYINDA 2,3 MİLYAR TL ŞUBAT'TA 3 MİLYAR TL’Yİ GEÇEN ÖDEMELER YAPTIK
ALMAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: ECB BAŞKANI DRAGHİ'NİN YERİNİ KİMİN ALACAĞI KARARI BU IL SONLARINDA VERİLİR
PAKDEMİRLİ:MART AYI ÖDEMELERİMİZ İLE BİRLİKTE ÇİFTÇİMİZE GEÇMİŞ DÖNEMLERDEN HİÇBİR "BORCUMUZ" KALMAYACAK
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,2905 Satış: 5,3000 Euro Alış: 6,0257 Satış: 6,0366
BREZİLYA'DA ÜFE OCAK'TA AYLIK %-1.05 (ÖNCEKİ:%-1.56)
Facebookta Paylaş