İşgücü istatistikleri raporu (Oyak Yatırım)

İstihdam verilerinde karışık görünüm
İşsizlik oranı %8,5'e geriledi... Ağustos ayında işsizlik oranı bir önceki aya kıyasla %8,8'den %8,5'e gerilerken, yıllık bazda 0,7 puan düşüş kaydetti. Mevsimsellikten arındırılmamış işsizlik oranı da Ağustos ayında %8,5 seviyesinde gerçekleşerek geçen yıla kıyasla 0,7 puan iyileşme kaydetti. Bir önceki ay 115 bin azalan işsiz sayısı Ağustos ayında bir önceki aya göre 89 bin azalarak 3,055 milyona geriledi. İstihdam edilenlerin sayısı ise bir önceki aya göre 78 bin artarak 32,78 milyona yükseldi. Ayrıca, işgücü bir önceki aya göre 10 bin azalarak 35,83 milyona geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış işgücüne katılım oranı ise bir ay önceki %54,4 seviyesinden %54,3'e geriledi. Uzun vadeli ekonomik kalkınmanın önemli bir itici gücü olan kadınların işgücüne katılımı ise değişmeyerek %36,8'de kaldı. İstihdamdaki iyileşmelere ve işsiz sayısındaki düşüşe rağmen, atıl işgücü oranı yüksek seyretmeye devam etmekte olup, manşet rakamların işgücü piyasasının temel koşullarını tam olarak yansıtmadığını göstermektedir. Ekonomik yavaşlamanın daha görünür hale gelmesiyle önümüzdeki aylarda istihdam rakamlarında bir bozulma bekliyoruz.
Genç işsizlik oranında hafif artış... Ağustos ayında kadın istihdamı 126 bin olarak gerçekleşirken, kadın işsizlik oranı bir ay önceki %12,2 seviyesinden %11,4'e geriledi. Kadın işgücü sayısı da 12,27 milyona yükseldi. Diğer taraftan, Ağustos ayında erkek istihdamı 48 bin kişi azalırken, erkek işsizliği %7,0 seviyesinde sabit kaldı ve işgücünde 41 bin kişilik bir düşüş yaşandı. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç işsizlik oranı Temmuz ayındaki %16,4 seviyesinden %16,5'e yükseldi. Ağustos ayında aylık istihdam artışı 49 bin olurken, işgücü 64 bin arttı.
Ortalama çalışma saatleri gerilemeye devam etti... Ağustos ayında haftalık çalışma saatleri 0,1 saatlik hafif bir artışla 42,7'ye yükselirken, yıllık bazda 0,8 saat geriledi. Bu rakam 2023 yılı ortalaması olan 44,2 saatin altında olup önümüzdeki dönemde istihdamın zayıflayacağına işaret etmektedir. Benzer şekilde, atıl işgücü oranı bir önceki aya göre 0,7 puan ve bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,2 puan artarak %27,2'ye yükseldi ve beş yıllık ortalama olan %23,6'nın üzerinde kaldı. Atıl işgücü oranındaki yüksek seyir, geçim sıkıntısı nedeniyle işgücüne katılan kadın istihdamı veya EYT yasası sonrası emeklilerden kaynaklanabilir.



 Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.oyakyatirim.com.tr/

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş