İş-yaşam dengesinde sonuncuyuz- Great Place to Work

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

OECD tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye iş-yaşam dengesinde Avrupa'daki ülkeler arasında son sırada. İlk sırada Hollanda'nın yer aldığı araştırma ülkemizdeki çalışanların kendilerine yeteri kadar zaman ayıramadıklarını da ortaya koydu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Better Life Index (Daha İyi Yaşam Endeksi) kapsamında Avrupa, Amerika Kıtası, Asya ve Afrika'da yer alan 40 ülkeyi iş-yaşam dengesi açısından inceledi. Yapılan araştırmada ülkelerin iş-yaşam dengesi puanı 10 üzerinden değerlendirilirken, 9,5 puana sahip Hollanda ilk sırada yer aldı. 9,4 puanla ikinci sıradaki İtalya’yı 9 puanla Danimarka takip etti. Türkiye ise 3,1 puanla Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer aldı. Genel değerlendirmede Kolombiya ve Meksika'nın önünde 38. oldu.

Uyku dahil 14,8 saat

İş-yaşam dengesiyle ilgili OECD araştırmasında haftada 50 saat ve daha fazla çalışma oranının yanı sıra, çalışanların kişisel bakım ve iş dışındaki diğer aktiviteleri için kendilerine ne kadar zaman ayırabildikleri de incelendi. Araştırmada ayrıca Türkiye'de çalışanların %33'ünün 50 saatten daha fazla çalıştığı belirlendi. Araştırmada Türkiye'de çalışanların uyku da dahil olmak üzere kişisel olarak kendilerine 14.8 saat zaman ayırabildikleri ortaya çıkarken OECD'nin bu konudaki ortalama süresi olan 15 saatin altında kalındı.

Z kuşağı iş-yaşam dengesinde daha hassas

2019 yılında Great Place To Work Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve 96 bin 269 çalışanın temsil edildiği “Türkiye'nin En İyi İşverenleri Benchmark Araştırması”na göre ise iş dünyasının yeni oyuncusu Z kuşağı, X ve Y kuşaklarına göre iş-yaşam dengesi konusunda daha hassas. Araştırma katılan Z kuşağı, esnek çalışma koşulları, sosyal ve yan haklar gibi konularda beklentilerinin karşılanmadığını ifade ettiler. Bina ve ofislerinin iyi bir çalışma ortamı yaratmaya katkıda bulunduğunu, esnek çalışma koşulları ve özel sosyal yan haklara sahip olduklarını ifade eden Z kuşağının oranı ise %68’de kaldı.

Mutsuzluğun Türkiye ekonomisine maliyeti 60 milyar TL

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 yılında yayınladığı rapora dikkat çeken Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp, “İş-yaşam dengesi, mutluluğu da beraberinde getiren faktörlerden biri. TÜİK raporu mutlu insanların oranının bir önceki yıla göre % 6 düşerek %53’e gerilediğini gösteriyor. Mutsuzluğun Türkiye ekonomisine yıllık maliyeti ise 60 milyar TL’yi geçmiş durumda. Çalışanların iş-yaşam dengesi konusundaki hassasiyetlerini her sene gerçekleştirdiğimiz araştırmalarla inceliyoruz. Mutsuz çalışanlar daha az üretken olma eğiliminde.” bilgisini verdi.

Çalışanlar sadece işgücü olarak görülmek istemiyor

Çalışanların yöneticilerden ne bekledikleri konusuna da değinen Toprak, “Yaptığımız araştırmalarda çalışanların iş ve özel hayat dengesi ile en yüksek ilişkilendirdikleri konu, yöneticilerinin kendilerine sadece işgücü değil, insan olarak değer vermesi. Genel kanının aksine, çalışanın gerektiğinde işten izin alabilmesiyle iş-yaşam dengesi arasındaki ilişki ön sıralarda değil. Çalışanlar, yöneticilerinin görev dağılımını adil şekilde yapmalarını, yetkinliklerinin değerlendirilmesini ve davranışlarının tutarlı olmasına daha çok önem veriyor.” dedi.



Diğer Haberler
ALMAN HÜKÜMETİ SÖZCÜSÜ : ANLAŞMASIZ BREXİT KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL
ALMAN HÜKÜMETİ SÖZCÜSÜ : DÜZENLİ BREXİT TERCİH EDİLENDİR, BİZİM POLİTİKAMIZ OLARAK DEVAM EDİYOR
FİTCH : GLOBAL BÜYÜME POTANSİYELİNDEKİ BOZULMA, TİCARET POLİTİKASININ ETKİSİ, İMALATTAKİ GERİLEME MERKEZ BANKASININ POLİTİKA YÖNÜNDE GENİŞ ÇAPLI KAYMAYA KATKIDA BULUNUYOR
FİTCH : GLOBAL PARA POLİTİKASINDA 2009'DAN BU YANA GENİŞ ÖLÇEKLİ BİR KAYMA MEVCUT
EURO BÖLGESİNDE DIOŞ TİCARET DENGESİ HAZİRAN'DA :+20.6 MYR EURO
ÇİN'İN MALİ HARCAMALARI OAK-TEMMUZ'DA YILLIK %+9.9
ÇİN'İN MALİ GELİRLERİ OCAK-TEMMUZ'DA YILLIK % +3.1
Facebookta Paylaş