İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Bloomberg HT'de sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu

bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Bloomberg HT yayınına konuk oldu.

Aran'ın özel röportajında öne çıkan açıklamaları şunlar oldu:

Tüm merkez bankalarının nasıl bir baskı altında olduğunu biliyoruz. Tüm merkez bankalarında olduğu gibi bizde de bir baskı oluştu. Sektörün normal şartlarda Kasım-Aralık ayında beklediği indirimi, baskıyı savabilmek için TCMB'nin önden yapabileceğini düşünmüştüm.

TCMB Kasım ayında yapacağı indirimi öne çekmiş gibi görünüyor. Ama piyasalar açısından bir risk aldığını düşünüyor.

Aralık'ta bir 100 baz puan daha indirim öngörüyorum.

Para politikasında belirsizliği tesis etmek kolay. Sanayicinin belirsizliğinin para politikası aracılığıyla giderilmesi pek kolay değil. O yüzden belirsizliğin 6-8 ay devam edeceği, zor bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorum.

Piyasa da öngörülebilirliği istiyor. Hepimiz aynı gemideyiz. TCMB'nin kararıyla ilgili herkes eleştiri hakkını saklı tutmakla birlikte ben bunun rasyonalize edilebileceğini düşünüyorum.

Doğrusu yanlışına denk gelebilir. Çünkü konjonktür bize ileride faiz indirim imkanı sağlamayabilirdi.

Mevduat faizlerinde etkisini gösterdi
TCMB'nin faiz indirimi mevduat faizlerinde hemen etkisini gösterdi. Bunun ticari kredilere yansıması hemen gerçekleşir. Bunun bireysel kredilere yansıması geç olacaktır. Bunun nedeni de makroihtiyati önlemlerle orada maliyetlerin artmasıdır. Bu zaten istenen bir şeydir.

Öngörülebilirlikle birleşmeden faiz tek başına etkili bir unsur değildir. Krediyi alacak kişilerin ikna olması gerekir. Bu da 2-3 ay sürebilir.

Rakamlara bakıldığında yatırımın katkısını görüyoruz. Şu an stokların eridiği ve üretimin arttığı bir dönemden geçiyoruz.

Yüksek kurun bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum
Kur oynaklığınının iki şekilde üretimi destekleyen yanı var. İhracat yapanlar kur arttığında ihracatlarını artırıyor. Üretim yapanlar ise ithalat pahalılaştığı için, içeride onun ikamesini yapabilir miyim diye düşünüyor.

Ben yüksek kurun bu kapsamda bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum. Kur düşsün istenmiyor. O nedenle kur artışının, enflasyon etkisini hariç tutuyorum tabii, üretimi teşvik etmek için kullanıldığını sanıyorum.

Enflasyonla mücadeleyi sıkı para politikasıyla yapma konusunda başarılı olamıyoruz. Arz fazlasıyla enflasyonun tek hanelere düşmesi olası.

Bankalar Birliği'nde Hazine Bakanımızla yaptığımız toplantıda üretimi ve ihracatı fonlama konusundaki beklentilerini dile getirmişti.

Bireysel kredilerde yüzde 20 daralma bekliyorum
Bireysel kredilerde vade sınırlaması açısından 50 bin sınırının isabetli olduğunu görüyorum. Bu tutarda yüzde 45'lik bir seviyeye karşılık geliyor. Bireysel krediler tarafında yüzde 20'lik daralma olabileceğini düşünüyorum. Yerinde bir karar bu. 50 bin liraya kadar olan bölüm geçim sıkıntısıyla borç çevirme ile ilgiliyken, üzerindeki bölüm lüks tüketimle ilgili.

Enflasyonu indirmeden kredi maliyeti düşmez. Kredi maliyetlerini daha da düşürmek istiyorsak enflasyonu da indirmemiz lazım.

Bankacılık dışına çıkan Döviz kaynağı sisteme geri dönüyor
Dolarizasyon konusunda çok uç bir noktadayız. Dolarize olmuş durumdayız. Müşteri davranışı olarak bu yıl her kur arttığında tasarruf sahibinin TL'ye geçtiğini görüyoruz. Buna karşın yabancı para mevduat azalmıyor, çünkü ciddi bir efektif girişi görüyoruz.

İş Bankası'nda 4 milyar dolarlık döviz mevduatı çıkışı vardı ama 5 milyar dolarlık efektif girişi yaşandı. Bankacılık dışına çıkan kaynağın sisteme giriyor olması çok önemli.

Kurda bu seviyeler vatandaşın dolarize olduğu değil, bozduğu seviyeler. Ben bu durumun sermaye piyasalarına daha olumlu katkı sunacaktır.

TL mevduattaki büyüme önümüzdeki dönem artacaktır. Büyük oranda bu büyüme dolardan çözülme, kredi büyümesi ve yüksek enflasyondan olacaktır.

Önümüzdeki sene seçim ekonomisi olacağı için kredi büyümesi kaçınılmaz olacaktır. Bankaların sermayesi yeterli büyümeyi finanse edebileceğini düşünüyorum.

Yabancı girişinin tekrar başlayabileceğini düşünüyorum
TL varlıkların ciddi bir iskonto gördüğünü düşünüyorum. Ucuz kalan varlıkların ciddi bir kâr fırsatı barındırdığını da düşünüyorum. Yüksek kur ve bu fiyatlar yabancılar için fırsat yaratacaktır. Yabancı girişinin de tekrar başlayabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu iskontonun mutlaka düzeltmesi yapılacaktır.

BDDK'nın 30 Eylül'de takipteki alacaklar açısından daha önce belirlenen düzenlemeleri sonlandırmasıyla bilançolara 22-24 milyar TL yük gelecektir. Yüzde 3,6 civarında olan takipteki alacak rasyosunda ise 55 baz puanlık artış bekliyorum. Bu da ilave sermaye ihtiyacı açısından belirleyici olacaktır. Bankacılıkta sermaye artışı söz konusu olabilir. Sermaye desteği olursa çok daha rahat olur. Sermaye benzeri kredi ihraçları artacaktır. CDS ve faiz oranları buna imkan vermezse sermaye yeterlilik oranları aşağı çekilerek bu büyümeyi sağlayabiliriz. Tier 1 benzeri ihraçlar sektörü rahatlatacaktır.

400'ün üzerindeki CDS seviyesiyle mümkün değil tabii bu. 350'lerin altı bunun için uygun olacaktır. Uluslararası konjonktürde maliyetlerde yüzde 7-8 bandı da söz konusu olursa bunu her banka düşünecektir.

2022'de enflasyon yüzde 15-17 bandında olur
Yüzde 5'lik büyüme beklentisinden yola çıkarsak 2022'de enflasyonda yüzde 15-17 bandı olur. Enflasyonun üzerine çıkacak bir kredi büyümesi de beklemem.

Normal şartlarda enflasyon beklentimiz tek hanelere inmesi yönündeydi. Enflasyon inmediği için özkaynak karlılığımızı artırmak durumundayız. Bankaların da yapısal reformlara ihtiyacı var. Özellikle giderler tarafında. Enflasyona yakın bir özkaynak karlılığı başarı olur.

Gelir dağılımındaki bozulma tüm planları alt üst edebilir. İhtiyacı gidermeden ihtiyaç kredilerini kısıtlayacak önlemlerin olumsuz etkileri olabileceğini düşünüyorum.

Yüzde 3,5'lik bütçe açığı ekonomiyi desteklemek için alan sunuyor.

Kripto varlık alanı düzenlenmeli
Birçok kişi kolay yoldan zengin olmak için bilmeden kripto varlıklara girdi. Bu tehlikeli bir şey. Kıt kaynakların da yanlış yola gitmesine neden olabilir. Oynaklığı yüksek yerlere yatırım yapmanın sonuçları olur. Bunun düzenlenmesi gerekiyor.

Merkez bankalarının başlattığı dijital para deneylerini çok yerinde buluyorum. Her şeyin dijitalleştiği bir yerde paranın dijitalleşmesi de önemli.

Tarım kredilerinde çiftçiyi değil verimliliği fonluyoruz
Tarım kredilerinde farklı bir yaklaşımımız var. Tarımda çiftçiyi doğrudan kredilendirmek yerine, tarımda verimliliği artıran dönüşümü kredilendirmeyi tercih ediyoruz.
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.bloomberght.com/is-bankasi-genel-muduru-hakan-aran-bloomberg-ht-de-2288647



Diğer Haberler
İŞ BANKASI /ARAN: GELİR DAĞILIMINDAKİ BOZUKLUK ÇOK ŞEYİ ALTÜST EDEBİLİR - BLOOMBERG HT
İŞ BANKASI/ARAN: BANKALARIN ENFLASYONA YAKIN BİR ÖZKAYNAK KARLILIĞI BAŞARI OLUR - BLOOMBERG HT
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ÇİN HÜKÜMETİ BOEİNG UÇAK ALIMLARINI ENGELLİYOR, ABD'NİN İKİLİ TİCARETE BAKIŞ AÇISININ DÜZGÜN OLACAĞINI UMUYORUZ
İŞ BANKASI/ARAN: ENFLASYONUN % 15 SEVİYESİNDE, KREDİ/MEVDUAT BÜYÜMESİNNİ DE BU ORANA PARALEL OLMASINI BEKLİYORUM - BLOOMBERG HT
İŞ BANKASI / HAKAN ARAN: İMKAN OLURSA SERMAYE BENZERİ TAHVİL İHRAÇLARI ARTABİLİR, 300'E YAKIN BİR CDC SEVİYESİ GÖRÜLMESİ GEREK - BLOOMBERG HT
İŞ BANKASI / HAKAN ARAN: (HİSSE DEĞERLEMELERİ) İZİN OLSA BU FİYATLARDAN TÜM KAĞIDIMI GERİ ALABİLİRİM - BLOOMBERG HT
S&P, HONG KONG'UN KREDİ NOTLARINI 'AA+/A-1+' OLARAK TEYİT ETTİ, GÖRÜNÜM DURAĞAN
İŞ BANKASI / HAKAN ARAN: KREDİ BÜYÜMESİ ZORLA DEĞİL, PİYASA KOŞULLARI İÇİNDE OLACAK - BLOOMBERG HT
İŞ BANKASI / HAKAN ARAN: BANKALARIN SERMAYELERİ YETERLİ, BÜYÜMEYİ FİNANSE EDEBİLİRİZ- BLOOMBERG HT
İŞ BANKASI / HAKAN ARAN: YIL BAŞINDAN BU YANA 4 MİLYAR DOLAR DÖVİZ BOZDURULDU, 5 MİLYAR DOLAR EFEKTİF GİRİŞ OLDU - BLOOMBERG HT
İŞ BANKASI / HAKAN ARAN: TL MEVDUATTAKİ BÜYÜMENİN DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM - BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş