Iranian Mines and Mining Industries Development and Renovation Organization tarafından açıklanan verilere göre, 21 Mart 2018-19 Şubat 2019 tarihleri arasında İran’ın çelik ihracatçıları 5,08 milyon ton çelik ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre %22’lik bir düşüşe tekabül ediyor.
Aynı dönemde çelik millleri 373.888 ton ihraç edildi. Bu rakam ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre %51’lik bir düşüş anlamına geliyor.
Khouzestan Steel Company’nin bu dönemde ihracatı 1,99 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu rakamla şirket İran’ın en büyük çelik ihracatçısı oldu. Firma, Huzistan eyaletinde yer alıyor ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 10 ülkeye ihracat yapıyor.
İsfahan’da yer alan Mobarakeh Steel Company aynı 783.684 ton çelik ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam ise, bir önceki yıla göre %25 düşüşü ifade ediyor. Şirket, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük şrket.
Esfahan Steel Company belirtilen dönemde 810.601 ton çelik ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam, bir önceki yıla %21’lik bir düşüşe işaret ediyor.
Hormozgan Steel Company %50’lik bir düşüşle 639.000 ton çelik ihracatı gerçekleştirdi.
Iran Alloy Steel Company’nin ihracatı ise yalnızca 146 ton olarak gerçekleşti ve bu rakam %97’lik bir düşüş anlamına geldi.
World Steel Association’a göre, İran 2018 yılında %17,7’lik artışla 25 milyon ton çelik üreterek, dünyadaki en büyük 10. Çelik üreticisi oldu.
İran’ın 20 yıllık planı çerçevesinde İran’ın dünyanın en büyük altıncı çelik üreticisi olması, yılda 55 milyon ton çelik üretmesi ve 25 milyon ton çelik ihracatı gerçekleştirmesi hedefleniyor. Şu aşamada ulaşılan kapasite ise 30 milyon ton.
İngiltere merkezli Fastmarkets’ın çalışmasına göre, İran’ın çelik ihracatının yaptırımlardan önemli ölçüde etkilenmesi bekleniyor.
Gemi taşımacılığı şu anda en önemli problemlerden. Bu durum, İranlı çelik ihracatçılarının alıcıların risklerini azaltmak amacıyla fiyatlarını oldukça düşürmesine neden oluyor.
Kaynak: Ticaret Bakanlığıı Bülteni