İnşaat malzemeleri ihracatındaki yükseliş sürüyor - Türkiye İMSAD

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 TÜRKİYE İMSAD DIŞ TİCARET ENDEKSİ SONUÇLARI AÇIKLANDI
İnşaat malzemeleri ihracatındaki yükseliş sürüyor
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), Dış Ticaret Endeksi nisan ayı sonuçlarına göre inşaat malzemeleri sanayisinin ihracattaki yüksek performansı nisan ayında da devam etti. İhracatta değer ve miktar olarak endeksin ölçülmeye başlandığı Ağustos 2013 tarihinden bu yana en yüksek ikinci aylık sonuçları elde edildi.
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi nisan ayı sonuçlarına göre; inşaat malzemeleri sanayi ihracatında mart ayındaki tarihi rekorların ardından yüksek performans nisan ayında da sürdü. İhracatta değer ve miktar olarak endeksin ölçülmeye başlandığı Ağustos 2013 tarihinden bu yana en yüksek ikinci aylık sonuçları elde edildi. Nisan ayında 3,26 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleşirken, miktar olarak 5,91 milyon ton rakamına ulaşıldı. Miktar olarak 2021 yılı mart ayından bu yana en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin arttığı nisan ayında, pazarlardaki toparlanmanın yanı sıra Türkiye’ye yönelik ilave talep de ihracat performansını destekledi. Savaşın etkilerinin ihracatta gecikmeli olarak hissedilmesi bekleniyor.
İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ortalama ihracat birim fiyatı nisan ayında, geçen yılın nisan ayına göre yüzde 25 artışla, 0,44 dolar/kg’dan 0,55 dolar/kg seviyesine yükseldi.
İnşaat malzemeleri ithalatı ise artan risklere karşın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 artışla nisan ayında 841 milyon dolara ulaştı. Miktar olarak azalan inşaat malzemeleri ithalatı nisan ayında 285 bin 699 ton oldu. Ortalama ithalat birim fiyatı nisan ayında 2,94 dolar/kg olurken, aylık ortalama ithalat birim fiyatı 3 dolar seviyesini korudu.
Yıllık ihracat nisan sonunda 33,78 milyar dolara ulaştı
Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı yeni koşullar içinde de ilave talep görmeye devam eden Türkiye inşaat malzemeleri yıllık (son 12 aylık) ihracatı nisan ayında 33,78 milyar dolara ulaştı. Miktar olarak 65,2 milyon tona çıkan yıllık ihracatta ortalama birim fiyat 5,12 dolar/kg seviyesine yükseldi.
Alt sektör gruplarında ihracat kuvvetli gerçekleşiyor
Alt sektörler itibarıyla inşaat malzemeleri ihracat performansının nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre güçlendiği, miktar olarak yüksek artışlar kaydettiği izlendi. Alt sektörlerde değer olarak görülen artışların önemli bölümü fiyatlardaki yükseklikten kaynaklandı.
2022 yılı nisan ayında 8 alt ürün grubunun tamamında ortalama ihracat birim fiyatları, küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artışların da etkisiyle geçen yılın nisan ayına göre önemli ölçüde yükseldi.
Bu dönemde demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,3, mineral, taş ve toprak ürünlerin yüzde 26,1 yükseldi. Prefabrik yapılarda yüzde 25,2, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 30,9, metal bazlı ürünlerde ise yüzde 39,8’e varan oranlarda artış kaydedildi.
2022 yılı nisan ayında 8 alt ürün grubunun 6’sında, geçen yılın ilk aylarındaki artışların baz etkilerinin görülmeye başlanmasıyla birlikte ihracat miktar olarak 2021 yılı nisan verilerinin üzerine çıktı. 2 alt ürün grubunda ise miktar olarak gerileme kaydedildi.
2022 yılı nisan ayında metal bazlı ürünlerin ihracatı geçen yılın nisan ayına göre miktar olarak yüzde 17,3, yalıtım malzemeleri ise yüzde 43,9 arttı. Prefabrik yapıların ihracatı miktar olarak yüzde 22,5, demir çelik ürünlerin ise yüzde 8,9 geriledi.
Bu dönemde 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat 2022 yılı nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre değer olarak önemli oranlarda yükselirken, en yüksek ihracat artışı yüzde 64,1 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşti. Demir çelik ürünlerinde yüzde 22,9, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 33,6, yalıtım malzemelerinde yüzde 44,6 ve mineral, taş ve toprak ürünlerde yüzde 31,8 oranında artış gerçekleşti. Prefabrik yapılarda ise ihracat değer olarak yüzde 2,9 oranında geriledi.



Diğer Haberler
İsrail Başbakanı Bennett: IAEA'nın İran'a nükleer programa ilişkin net bir uyarı işareti ortaya koymasını bekliyorum
ECB/Müller: Enerji ve gıda maliyetlerinin düşeceğini varsaymak için hiçbir neden yok
ECB/Müller: Enflasyon yavaşlayacak ancak yüksek kalacak
İNGİLTERE'DE BİLEŞİK PMİ MAYIS'TA: 53.1 ( ÖNCEKİ:51.8)
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ %0.6 DÜŞÜŞLE 21531,67 PUANDAN KAPANDI
Bahçeli: Seçim zamanında yapılacaktır
ÇİN'DE ALTIN REZERVLERİ MAYIS SONUNDA 62.64 MİLYON ONS (ÖNCEKİ: 62.64 MİLYON ONS)
İTALYA İSTATİSTİK KURUMU: İTALYA'DA BÜYÜME GÖRÜNÜMÜ GELECEK AYLARDA GÜÇLÜ AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER GÖSTERİYOR
Çin'in döviz rezervleri mayıs sonunda 3 trilyon 128 milyar dolar (önceki: 3 trilyon 120 milyar dolar)
ÇİN'DE ALTIN REZERVLERİ MAYIS SONUNDA 115.18 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 119.73 MİLYAR DOLAR)
İTALYA İSTATİSTİK KURUMU, İTALYA'DA 2022 YILI İÇİN GSYİH BÜYÜME BEKLENTİSİNİ %+2'YE DÜŞÜRDÜ (ARALIK TAHMİN:%+4.7)
Facebookta Paylaş