İngiltere’nin İş Amaçlı Göçmen Raporu: 'AB Vatandaşlarına Ayrıcalık Yok'-VOA

Amerika'nın Sesi internet sitesinde yayınlanan haber aşağıda bulunuyor:

İngiltere’nin E-Devlet sitesinde yayınlanan rapora göre Brexit, yani AB’den ayrılık sonrası İngiltere sınırlarında Avrupa vatandaşlarının serbest dolaşımında ayrıcalık sağlamaya gerek yok. Devletin resmi raporunda yer alan bu ifade, çalışma amaçlı göçü işaret ediyor. Göçmenlik Danışma Kurulu hükümete, AB vatandaşlarının Mart 2019'dan sonra dünyanın herhangi yerinden gelen vatandaş muamelesi yapılması konusunda bir tavsiyede bulundu.

Bu durumda AB’den katılımın mecburen azalmasının yaratacağı boşluk da göçmenlik kapısının, dünyanın her ülkesine daha kolay açılmasıyla giderilmeye çalışılacak. Ancak bu kapı “nitelikli göçmen” kapısı. Açıktan ülke adı verilmese de Türkiye de kapsamda. Tier 2 adlı vize ve Ankara Anlaşması kapsamında sadece Türkiye’den gelen nitelikli göçmen sayısının aileleriyle birlikte 12 bin kişi civarında olduğu tahmin ediliyor.

Göçmen Danışma Kurulu’na bugün açıklanan raporu hazırlama görevi eski içişleri bakanı Amber Rudd’a verilmişti. Amacı, AB vatandaşlarının İngiltere ekonomisindeki yerini belirlemek. Zira Brexit yolunda çözülmesi beklenen en sıkı düğümlerden biri karşılıklı vatandaşları geleceği meselesi. 29 üyeli Avrupa Birliği’nden 3 milyon kişi İngiltere’de hayatını kurmuş durumda. AB’nin değişik ülkelerinde yaşayan İngilizler ise 1 milyon. 2017’nin aralık ayında taraflar birbirlerine vatandaşların gelecekleri üzerine sadece söz vermişlerdi. Henüz ortada somut bir anlaşma yok.

Rapora AB tarafından henüz bir değerlendirme gelmedi ama “AB vatandaşlarına ayrıcalık yok” gibi sert bir ifadenin de yanıtsız kalmayacağı su götürmez.

2015 Haziran’ında Brexit referandumunun ayrılık yönünde çıkmasıyla Avrupa ülkelerinden gelenlerin sayısının 175 bin kişi civarında durduğu, 2016’da ise keskin bir düşüşle 125 bin kişi seviyesine indiği görülmekte. 2017-2018 yılında gelen sayısı 36 bin kişi daha azalarak 90 bine kadar düşüyor. Bunlar sadece AB’den gelenlerin rakamları. Onlar azalldıkça dünyanın başka ülkelerinden gelenlerin sayısında tersine bir artış var. Bu grafik İngiltere istatistik kurumunun yayınladığı rakamlarla elde edilmiş.
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.amerikaninsesi.com/a/ingiltere-nin-is-amacli-gocmen-raporu/4577247.html