İngiltere ekonomisi için Avrupa'dan boşanma süreci sancılı olacağa benziyor...
İngiltere ekonomisi 2016'nın 4. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre %0,7 büyüme kaydederken, bir önceki yılın son çeyreğine göre ise %2 oranında büyüdü. İktisadi büyüme çeyreklik bazda bir önceki okumaya göre 0,1 puan yukarı doğru revize edilirken, yıllık büyümenin ise 0,2 puan aşağı doğru revizyona uğradığını görüyoruz. Piyasa konsensüs tahmini ekonominin çeyreksel bazda %0,6, yıllık bazda ise %2,2 büyüyeceği yönündeydi.
İngiltere ekonomisinin bu haliyle en azından çeyrekten çeyreğe beklentilerin üzerinde bir performans gösterdiği görülmektedir. Ancak belki de Brexit'in yaratcağı iktisadi etkiler, önümüzdeki yıl bu yüksek büyüme rakamlarının yakalanamamasına neden olacak. Büyümenin alt kalemlerine baktığımızda en önemli katkının çeyrekten çeyreğe %0,7 büyüyen tüketici ve hanehalkı harcamaları ve %4,1 artan ihracat kalemlerinden geldiğini görüyoruz. Buna karşılık bir ön sinyal olarak belirtebiliriz ki; işletme yatırımlarında son çeyrekte, 3. çeyreğe kıyasla %1'lik bir düşüş var. Tüketicilerin harcama eğilimleri, brexit oylaması sonrasında ekonomiyi destekleyen en önemli kanallardan birisi olmuş, bunun yanında GBP'nin değer kaybı ile beraber dış ticaret tarafında bir pozitiflik oluşmuş. Ancak GBP'nin değer kaybı aynı zamanda enflasyonu besliyor ve hedeflenen değerlerin üzerine getiriyor. Son açıklanan Ocak ayı TÜFE verileri %1,8'e işaret ediyor. Özellikle son çeyrekte İngiltere'de enflasyonun ivmelendiğini belirtmek gerekir. 2017 için TÜFE konsensüs tahminleri ise %2,5 seviyesinde.
Muhtemelen Brexit'in materalize olmaya başlamasıyla beraber bu harcama eğilimleri biraz tırpanlanacak. Haliyle ekonominin, ekonomik aktiviteden destek bulması güçleşecek. Önümüzdeki haftalarda Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki görüşmelerin başlaması bekleniyor. Madde 50 bir yandan işletilirken, bir yandan da firmaların yatırımlarını azaltma ve başka bölgelere doğru çekmesi durumu gerçekleşebilir. Haliylee boşanma süreci ekonomi açısından biraz sancılı olacak. Ekonomik büyümenin önümüzdeki yıl %2 seviyesinden %1,4 seviyesine doğru yavaşlaması bekleniyor.
GBP açısından bakacak olursak; 1,26 üzerinde paritenin 1,26 - 1,30 arasında bir kanala yerleşmesi mümkün olabilir, ancak şu anda momentum aşağıya doğru. Bu durumda da 1,26 aşağısında kalındığı sürece 1,22 seviyesine doğru bir baskının olmasını da bekleyebiliriz. Opsiyon sözleşmeleri 1,26 üzeribnde GBP alım, USD satıma dönüyor. Bu bakımdan olas yukarı hareketlenmelere dikkat etmek gerekli. Piyasanın bu seviyelerden kısa pozisyona girmek konusunda da çekingen davrandığını belirtebiliriz. Çünkü paritenin 1,18'leri gördüğü dönemde en kötü fiyatlama yaşanmıştı büyük olasılıkla. Parite seviyesine doğru gerileme çok aşırı bir senaryo olacaktır. Net spekülatör pozisyonlarında ise şu anda GBP kısa pozisyonlar daha hızlı artma eğiliminde ve nette de pozisyonlar GBP kısa ağırlıklı.
Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı
Yazal Kurgut
Araaştırma Uzman Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com
***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.