İlaca erişim sorunu derinleşiyor - Ekonomi

Ekonomi gazetesinde yayınlanan habere göre; Düşük kura dayalı ilaç fiyatı mekanizması, ilaçların piyasadan çekilmesiyle sağlık sorunu haline geldi. İlaç şirketlerinin gelir azaltıcı etkisi yanında Türkiye’deki fiyatın başka ülkelere örnek olmasını önlemek ve paralel ihracatı engellemek için ilaçları çektiği iddia ediliyor.

İlaç firmaları ile kamu arasında uzun süredir devam eden fiyat uyuşmazlığı, bazı ilaçların satışının durmasıyla yeni boyuta taşındı. Türk Eczacıları Birliği “hasta mağduriyetine” yol açabilecek soruna çözüm bulunması çağrısı yaptı. Sorunun temelinde Türkiye’de neredeyse tek alıcı durumundaki kamunun fiyatları baskılamasının yer aldığı belirtiliyor. SGK’nın aylık verilerine göre reçete karşılığı ödenen tutar ocak-eylül 2023 döneminde 142 milyar 240 milyon TL’ye ulaştı. Bu tutar önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103,4 oranında artışa işaret ediyor. 2022’nin tamamında ödenen tutar ise 102 milyar TL düzeyindeydi. Türkiye’de satılan ilaçların kutu bazında sadece yüzde 9,6’sını oluşturan ithal ilaçların tutar bazında payı ise yüzde 45,3’e kadar çıkıyor. Bu nedenle kamu hem giderleri kontrol altında tutmak hem de ilaçların ulaşılabilir olmasını sağlamak adına düşük kur uyguluyor.

2009 kuruna ek, kamu iskontosu
İlaç satış fiyatları Euro Bölgesi’nden 5 ve Euro kullanmayan 9 ülkeye ek olarak 15 “dolaylı ülke dikkate alınan ülke” arasından düşük olanlar seçilerek belirleniyor. Fiyat belirlemede de 2009 yılındaki fiyatlar ve kur değeri referans alınıyor ve ortalama kur artışına göre güncelleme yapılıyor. “Düşük kur” ve “en ucuz ülke” kriterlerine ek olarak Genel Sağlık Sigortası Sistemi içinde bedeli ödenen ilaçlar için “kamu iskontosu” adı altında ilave indirim sağlanıyor. Sektör temsilcileri, TL’nin değerli olduğu dönemde sorun olmayan bu uygulamanın TL’nin değer kaybetmesiyle birlikte firmaları olumsuz etkilediğini belirtiyorlar. Ağırlıklı olarak yabancı firmalar yeni geliştirdikleri ve yurt dışından getirdikleri ilaçların fiyatlamasının düşük kaldığı iddiasıyla uzun süren girişimlerinin ardından ilaçları Türkiye pazarından çekme aşamasına gelmiş durumdalar.
Danışmanlık şirketi New Bridge tarafından hazırlanan bir çalışmada, Türkiye’deki fiyatlandırmada kullanılan Euro kurunun düşüklüğü yanında, Euro kullanmayan ülkelerden de fiyat derlenmesinin soruna yol açtığı vurgulanıyor. Rapora göre bu ülkelerden ithalat yapanların yerel para değerinin artması durumunda dezavantaj, azalması durumunda ise avantaj sağladığı ve bunun da gelir dalgalanmasına yol açtığı kaydediliyor.

https://www.ekonomim.com/ekonomi/ilacta-dusuk-kurun-maliyeti-yukseliyor-haberi-727446



Diğer Haberler
Japonya'da MD geçici sanayi üretimi Aralık ayında aylık +1.8% (Beklenti: +2.4%, önceki: -0.9%)
Japonya'da MD geçici sanayi üretimi Aralık ayında yıllık +1.0% (Önceki: -1.4%)
Japonya'da perakende satışlar Aralık ayında yıllık +2.1% (Beklenti: +4.7%, önceki: +5.3%)
Japonya'da geniş perakende satışlar Aralık ayında yıllık +3.0% (Önceki: +5.0%)
Japonya'da Ocak ayı sanayi üretimi tahmini -6.2% (Önceki: +6.0%)
Japonya'da gelecek ayın sanayi üretimi tahmini Ocak için +2.2% (Önceki: -7.2%)
ABD'de haftalık ham petrol stokları -2.495 milyon varil (Beklenti: -0.87 önceki: -6.67 milyon varil) - API
ABD'de haftalık benzin stokları +0.58 milyon varil (Önceki: +7.2 milyon varil)- API
ABD'de haftalık damıtılmış ürün stokları -2.13 milyon varil (Önceki: -0.25 milyon varil) - API
Avustralya'da MD TÜFE Aralık ayında aylık -0.10% (Önceki: +0.40%)
Avustralya'da MD TÜFE Aralık ayında yıllık +3.40% (Önceki: +4.40%)0%)
Facebookta Paylaş