Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Kimya Sektöründe Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı webinarı, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Program Yönetimi Daire Başkanı Hakan Erten'in katılımıyla 9 mart 2021 tarihinde dijital olarak gerçekleştirildi.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında 27 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak öncelikli ürün listesine alınan kimya, eczacılık ve tıbbi cihaz ile ilgili ürünlere ilişkin sektörü bilgilendirmek amacıyla düzenlenen webinarda, yatırım desteklerinden yararlanmak isteyen sanayicilere detaylı bilgiler aktarıldı. Kimya sektöründe 281 ürün, tıbbi cihaz sektöründe 46 ürün, eczacılık sektöründe 82 ürün yatırımı desteklenecek öncelikli ürün listesine alındı. İKMİB'in ithalatı önlemek ve yüksek katma değerli ürün üretimini artırmak amacıyla hazırladığı Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler Raporundaki birçok ürün de söz konusu listede yer alıyor.
Kimya, eczacılık ve tıbbi cihaz ürünleri için Mayıs-Haziran aylarında çağrıya çıkılması planlanıyor. Yatırım yapmak isteyen sanayicilerin yapılacak çağrı sonrası www.hamle.gov.tr üzerinden ön başvurularını yapması gerekiyor.
Adil Pelister: "Kimya sektörümüz ekonomik zincirin en önemli halkalarından biri"
Kimya sektörünün 2019 yılından bu yana toplam ihracatı baz alındığında üst üste ikinciliğini koruduğunu vurgulayan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, "Küresel korona salgını sürecinde etkilenen ekonomiler içerisinde maalesef ülke ekonomimiz de bundan payını aldı. Yine de biz sektörel açıdan baktığımızda hedef ihracat rakamlarımıza en çok yaklaşan sektörlerin başında geliyoruz. Bu açıdan kimya sektörü iş dünyamıza ve bizlere sıkıntılarımızın çözülmesi noktasında desteklerini esirgemeyen siz değerli kamu idarecilerimize şükranlarımı arz ediyorum. İnşallah 2021 hedeflerimize yine birlikte çalışıp birlikte başararak ulaşacağız" dedi.
Pelister: "Umut ediyorum ki, Kimya Teknoloji Merkezi projemizi 2022-2023 döneminde faaliyete geçireceğiz"
Salgın süresince bir yandan üretip ihracat yaparken diğer yandan da salgın sonrası oluşacak yeni küresel ekonomik düzende hak ettikleri yeri alabilmek için var güçleriyle çalıştıklarını söyleyen Pelister, "Kimya sektörümüz doğası itibariyle her sektöre ve iş koluna katkı veren, hammadde ve mamul temin eden bir sektör olarak ekonomik zincirin en önemli halkalarından biri. Dolayısıyla kimya sektörümüzde ortaya konacak olan her bilimsel, teknolojik ve ticari gelişme bütüncül olarak ülke ekonomimize katma değer sağlayacaktır.
Bu sebeple Kimya Teknoloji Merkezi projemizi hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Umut ediyorum ki 2022-2023 döneminde faaliyete geçireceğiz. Yine İKMİB olarak uzun ve yoğun bir uğraş ve çalışma sonucu sektörümüzde ithalatı frenleyecek ve ülke cari açığını azaltmaya katkıda bulunacak 'Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler' raporumuzu hazırlayarak ilgili bakanlıklarımıza arz etmiştik. Yerli ve milli sanayi hamlemize katkıda bulunabilmek için elzem olduğunu düşündüğümüz çalışmamızın sonuç vermesini ve yine kamu otoritemizle yakın çalışarak raporumuzdaki birçok ürünün Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nda desteklenecek ürünler kategorisine alınması bizi ziyadesiyle sevindirdi. Çabalarımızın sonuç vermesinden dolayı mutluyuz ve daha çok çalışarak el birliğiyle daha güzel günlere erişeceğimizden kuşkumuz yok. Yeni küresel büyüme dalgalanmasının inovasyon odaklı ve yüksek teknoloji gerektiren katma değerli ürünlerin üretilmesinden geçtiğinin farkında olduğumuzu ve buna ilişkin olarak da çalışmalarımızı sürdüreceğimizi belirtmek isterim" diye konuştu.
Prof. İlker Murat Ar: "Toplam 919 ürün öncelikli ürün olarak belirlendi"
Webinarda konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar, "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında ilk bilgilendirme toplantımızı İKMİB ile kimya sektörümüz için yapıyoruz. İnşallah buradan aldığımız motivasyon ve enerji ile çeşitli sektörlerimize yönelik bilgilendirme toplantılarımız devam edecek. Sanayicilerimizde çok güçlü bir istek, motivasyon ve ihtiyaç ortaya çıktığını görüyoruz. Sanayicilerimiz öncelikli ürünler listesinde yer alan ürünler için 2021 yılında hangi dönemde hangi sektör için çağrıya çıkacağımızı taslak da olsa web sitemizden girip görebilirler. Farklı sektörlerden toplam 919 ürün öncelikli olarak belirlendi. Orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerdeki katma değerli ya da kritik öneme sahip bu ürünleri ve 300'e yakın yenilikçi teknoloji alanına ilişkin projeleri desteklemek istiyoruz" dedi.
Hakan Erten: "Başvuru ve değerlendirme süreci hamle web sitesi üzerinden yürütülüyor"
Webinarda Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programıyla ilgili sunum gerçekleştiren T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Program Yönetimi Daire Başkanı Hakan Erten ise kimya sektörünün başından beri program kapsamında olduğunu, pilot uygulamanın makine sektörü için yapıldığını, şimdi ise orta-yüksek ve yüksek teknolojili olan kimya sektörü de dahil diğer sektörler için uygulama aşamasına gelindiğini söyledi. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın Türkiye'de katma değerli üretimin artırılması amacıyla, Bakanlık ve bağlı/ilgili kuruluşları tarafından sağlanan destek ve teşviklerin tek pencereden yönetilerek orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoğunlaştırılmasına yönelik özel bir program olduğunu ifade eden Erten, "Türkiye'de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli, katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünler arasından nitelik, kod veya teknolojilere göre Öncelikli Ürün Listesi Tebliği ile belirlenen ürünlerin üretiminin artırılmasını ve bu çerçevede yeni üretim imkan ve kabiliyetlerinin ülkemize kazandırılmasını hedefliyoruz. 2021 çağrı planımızda kimya, eczacılık ve tıbbi cihaz ürün grubu için Mayıs-Haziran 2021 döneminde çağrıya çıkılması planlanıyor. Öncelikli ürünlerin temel seçim kriterleri olarak, cari açığa katkısı ve ihracat potansiyeli, ürün karmaşıklık ve yoğunlaşma endeksleri, yatırım başına katma değer, ürün ileri-geri bağlantılarını değerlendiriyoruz. Ürün listesinde 12 haneli GTİP kodlarının yanı sıra yenilikçi teknoloji alanları da bulunuyor. Yenilikçi teknoloji alanları, TÜBİTAK tarafından yapılan Ar-Ge faaliyetlerinde öne çıkan başlıklar ve geleceğin teknolojileri değerlendirilerek oluşturuldu. Sanayilerimiz öncelikli ürünler ve yenilikçi teknoloji alanları için yapılacak ön başvuruları ilgili sektörlerde çağrıya çıkıldığında yapabilirler. Başvuru ve değerlendirme süreci www.hamle.gov.tr sitesi üzerinden yürütülüyor. Türkiye'de yerleşik sermaye şirketleri başvurabiliyor. Şahıs şirketleri yararlanamıyor" açıklamasını yaptı.
Erten, yaptığı sunumda Hamle programının tanıtımının yanı sıra makine sektörü için yapılan ilk çağrıya ilişkin bilgileri, 2021 yılı çağrı planlaması, başvuru ve değerlendirme süreci, program kapsamında sağlanan destekler, desteklenen örnek projeler ve sıkça sorulan sorular konularına değindi