IIF: Gelişen ülkelere olan portföy ve sermaye akımları verileri (KapitalFX)

IIF: Gelişen ülkelere olan portföy ve sermaye akımları verileri...

Uluslararası Finans Enstitüsü (Institute of International Finance, IIF) tarafından hazırlanan rapora göre; gelişmekte olan ülkere (EM) olan portföy akımlarının geçici verilere göre Aralık ayında 9,4 milyar USD tutarında gerçekleştiği tahmin ediliyor. Böylece EM’lere olan portföy akımları 2014 yılından beri en iyi performansını göstererek 2017 yılı genelinde 235 milyar USD olarak gerçekleşmiş olacak. EM’lere olan portföy akımlarının önemli bir kısmını 170 milyar USD ile borçlanma araçları piyasası oluşturuyor, bu da EM’lerin devlet ve şirket tahvillerine iyi talep geldiğini gösteriyor. Fed’in QE’yi sona erdirmesinden sonra portföy akımları açısından en iyi yıl olmasına rağmen, 2017’nin son bölümünde (4Q17), portföy akımları biraz yavaşlamış görünüyor; hisse senetleri ve borçlanma senetlerine toplamda 4Q17’de 30 milyar USD’lik giriş gerçekleşmiş. Yeni dönemde artan ABD faizleri ve Fed’i bilanço küçültmesi ile başlayan Fed’in politika değişimi dikkatle izlenecekken; ECB ve BOJ’un olası sıkılaştırma hamleleri de portföy akımları açısından risk teşkil ediyor. Buna EM’lerdeki artan büyüme trendinin ise antitez oluşturduğunu görüyoruz.

 

Kasım ayında EM’lere olan net portföy akımının 12 milyar USD ile negatife döndüğünü gördük. Bu durum yoğunlukla Çin’den gerçekleşen 25 milyar USD’lik sermaye çıkışı kaynaklı görünmektedir. Bunun haricinde, Çin haricinde EM’lere olan net sermaye girişi 13 milyar USD ile ılımlı bir seviyede kalmıştır. Takip edilen 16 EM ülkesinin 10’una Kasım ayında net sermaye girişi gerçekleştiği görülüyor. Hindistan, Arjantin ve Türkiye gibi ülkelere 4 ila 6 milyar USD arasında net sermaye girişi gerçekleşmiş. Brezilya’ya olan sermaye akımı da Nisan 2017’den beri en yüksek seviyede görünüyor. Güney Kore, Tayland ve Meksika ise en çok sermaye çıkışı yaşayan ülkeler olarak öne çıkıyorlar.

 

Net sermaye akımlarında da EM’ler 2017’yi 125 milyar USD artıda bitirmiş görünüyorlar, 2013’ten soonraki en yüksek net sermaye girişine işaret ediyor. IIF, 2017’de EM merkez bankalarının FX rezervlerini 132 milyar USD artırdığını tahmin ediyor, bu da 2015 ve 2016’daki rezerv kayıplarının ardından kayda değer bir toparlanmaya işaret ediyor.

 

IIF’nin hesaplarına göre EM’lere Aralık ayında giren 9,4 milyar USD’lik portföyün 5,2 milyar USD’sinin borçlanma araçlarına, 4,2 milyar USD’sinin ise hisse senetlerine girdiği tahmin ediliyor. Coğrafi bölgelere göre bakıldığında; dengeli bir görünüm ortaya çıkıyor. Asya EM 3,1 milyar USD, Afrika ve Orta Doğu 3 milyar USD, Latin Amerika 2,1 milyar USD ve Avrupa EM 1,3 milyar USD’lik portföy girişine sahne olmuş. Asya EM bu noktada öne çıkan en iyi varlık sınıfı olarak görünüyor; bunun başlıca sebepleri arasında da yüksek getiriler, sağlam kredi notu görünümü, güçlü büyüme ve bölgenin şeffaf borçlanma araçları piyasası görünümü bu pozitiflikte etkili başlıca faktörlerdir.

 

2014’ten sonraki en başarılı yıl olan 2017’nin tamamında gerçekleşen 2235 milyar USD’lik portföy akımının 167 milyar USD’lik kısmı yılın ilk yarısında gerçekleşmiş. 2H17’de yavaşlayan portföy hareketlerine rağmen, yılın geneli önemli bir tersine dönüşü gerektirecek majör gelişmelerle karşılaşmadı. Aynı zamanda 2012’den sonra, borçlanma araçları ve hisse senedinde bir ay bile çıkış görülmeyen ilk yıl oldu.

 

EM’lerin bu süre içerisinde zayıf USD, Fed’in başarılı iletişimi ve kademeli sıkılaşma sinyalleri gibi etmenlerden yardım aldığını söyleyebiliriz. Emtia fiyatlarındaki stabiliteaynı zamanda varlık sınıflarına pozitif etkide bulundu, özellikle bunu emtia ile korele EM varlıklarında görme imkanımız vardır. Portföy ve sermaye akımlarının pozitif olmasında en önemli faktör de EM büyüme trendi olarak görünmektedir. Fed’in hareketleri herhangi bir piyasa rahatsızlığına yol açmadı, faizlerdeki artırım ve bilanço küçültme kademeli bir şekilde devam ettiriliyor. Orta vadeli Fed hedef fonlama oranı beklentileri 2010’dan sonra ilk defa %2’ye çıktı. Kongre vergii reformunu geçirirken, birçok data da oldukça güçlü açıklandı. Özellikle ABD ekonomik verilerinin güçlenmesi 2H17’de EM’lere olan akımların yavaşlamasında ana faktör olarak gösterilebilir.

EM FX rezervleri Kasım ayında 30 milyar USD artarak 5,6 trilyon USD seviyesine geldi ve 11 ay üst üste yükselmiş oldu. Arjantin, Polonya, Rusya ve Tayland gibi merkez bankalarının yaptığı FX alımları rezervlerin desteklenmesinde önemli bir etkide bulunmuş. Birkaç ülkede ise rezervlerin seviyesinin halen yetersiz olduğuna işaret ediliyor. Gözlenen ülkeler arasında rezerv yeterliliği en az olan ülkeler arasında Ukrayna, Türkiye, Macaristan ve Şili gösteriliyor. Eğer sermaye kontrolleri efektif olamaz ve ülkeden sermaye çıkışı artarsa Çin’in uluslararası rezervlerinin de yetersiz kalabileceğine değinilmiş.

 


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı



KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB, 1 ay vadeli, 150.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
ALMANYA/İFO ŞEF EKONOMİSTİ : ALMAN HÜKÜMETİ, ECB'NİN CANLANDIRMA POLİTİKASININ GERİLEMESİ BEKLENDİĞİNDEN 2019'DAN YA DA SONRA BAŞLAYARAK KADEMELİ OLARAK VERGİLERİ DÜŞÜRMELİ
ALMANYA/İFO ŞEF EKONOMİSTİ: ALMAN EKONOMİSİNDEKİ HIZLI BÜYÜMENİN GÖRÜLEBİLEN BİR SONU YOK, BÜYÜME BU YIL VE GELECEK YIL GÜÇLÜ KALMAYA DEVAM EDECEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 5 OCAK'TA HAFTALIK % 0.73 DÜŞÜŞ İLE 768 MİLYAR 796 MİLYON TL
ERDOĞAN:TERÖR KORİDORU OLUŞTURMAK İSTEYENLER VAR ORALAR HEP MİSAKI MİLLİ SINIRLARI İÇİNDEYDİ, KİMSE ORADA DEVLET KURMA GAYRETİ İÇİNE GİRMESİN
ERDOĞAN: SINIRIMIZDA TERÖR KORİDORU OLUŞTURMAYA ÇALIŞANLARA KARŞI SABRIMIZ TAŞIYOR
ERDOĞAN: BİS BUGÜNE KADAR ABD'YE 12 TERÖRİST VERDİK AMA BİZİM İSTEDİĞİMİZİ VERMEDİLER, BEN GÖREVDE OLDUĞUM SÜRECE BURADAN İSTEDİĞİN TERÖRİSTİ ALAMAZSIN
İNGİLTERE BAŞBAKANI : İNGİLİZLER İÇİN EN İYİ BREXİT ANLAŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Facebookta Paylaş