ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; İstanbul Havalimanı (İGA), Türkiye’nin küresel havacılık sektörüne yeni başarılar kazandırıyor. Hem yolcu hem de kargo tarafında küreselden hızlı büyüyen Türk havacılık sektörü, İGA öncülüğünde Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin (ACI Europe), 34. Yıllık Kongresi ve Genel Kurulu’na da ev sahipliği yaptı. Toplantı kapsamında EKONOMİ’nin sorularını yanıtlayan İGA CEO’su Selahattin Bilgen, İstanbul’un hava taşımacılığında küresel bir ‘hub’ olmasının önündeki fırsatları ve riskleri anlattı.
“Oyun kuran tarafta olmak istiyoruz”
Hedeflerinin Türkiye’yi küresel havacılıkta oyun kuran bir pozisyona getirmek olduğunu söyleyen İGA CEO’su Selahattin Bilgen, İstanbul Havalimanı’nın yolcu taşımacılığında önemli küresel merkezlerinden biri haline geldiğini bildirdi. Bilgen, “İGA, dünyada en fazla noktaya uçulan ve en fazla havayolu şirketinin uçtuğu havalimanı. Dolayısıyla İstanbul Havalimanı yolcuda dünyanın aktarma merkezi olmuş durumda. Bunu çeşitli iyileştirmelerle daha ileriye taşımaya çalışıyoruz” dedi.
5.5 milyon ton taşıma kapasine sahip İGA’nın hava kargo tarafında da ‘hub’ olma potansiyeli olduğunu belirten Bilgen, bürokratik bazı engellerin bu süreci geciktirdiğini ifade etti.
Bilgen, gerekli iyileştirmeler yapıldığı takdirde orta vadede İGA’nın hava kargoda da küresel bir merkeze dönüşme fırsatı olduğunu söyledi. Selahattin Bilgen, konuyla ilgili şu ayrıntıları verdi: “Siz yolcuda merkez olduğunuzda bir sonraki adımda kargoda da bir küresel merkez olmak için bütün şartlara sahip durumda oluyorsunuz. Çünkü hava kargoların yüzde 60’a yakını yolcu uçaklarının altında taşınıyor. Ancak bizde gümrük mevzuatı ve gümrük süreçlerinde bazı temel iyileştirmelere ihtiyaç var. AB’de mesela Fransa’da bir prosedürü tamamladığınızda Almanya’da da geçerli oluyor. Bizde de gümrük süreçlerinin yalınlaştırılması ve dijital altyapı kurularak işlemlerin tek sistem üzerinden yapılmasının sağlanması gerekiyor. Hala kağıt üzerinde yürüyen çok iş var. Birçok farklı kurumla kağıt üzerinden işlem yapılıyor. Diğer yandan havalimanları 7/24 çalışıyor ancak gümrük memurları 9’da mesaiye başlayıp, 6’da bitiriyor. Özellikle soğuk zinciri kırmak istemiyorsanız yükün havalimanında beklememesi gerekir.”
Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.ekonomim.com/ekonomi/ceo-bilgen-ekonomi-gazetesine-konustu-iga-kargoda-hub-mevzuati-bekliyor-haberi-752499