Hububat ve bakliyat ihracatı ilk yarıda 6 milyar dolara dayandı

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe ihracat artışı haziran ayında da sürdü. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) Ocak-Haziran ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 artışla 1 milyar 780 milyon dolara çıkarken, hububat sektörünün Türkiye geneli ilk yarı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışla 5 milyar 857 milyon dolara ulaştı. Haziran ayında, hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, Cezayir ve ABD olurken, İHBİR'de ise ilk üç sırayı ABD, Irak ve Birleşik Krallık aldı. Yaşanan maliyet artışlarından dolayı rakip ülkelerle rekabet etmekte zorlandıklarını dile getiren İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı; “Girmiş olduğumuz raflardan düşmemiz durumunda tekrar o raflara girebilmek için çok uzun süreler ve mücadeleler vermemiz gerekecek. Bu raflardan düşmemek, raflardaki yerimizi korumak ve çeşitliliğimizi artırmak adına otoriteden üretici ihracatçı için rekabetçiliğimizi destekleyecek SGK primlerinde, elektrik, doğal gaz ve enerji giderlerinde destek bekliyoruz.” dedi.

 

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Ocak-Haziran dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre İHBİR’in haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 artışla 240,2 milyon dolara çıkarken, ilk yarı ihracatı yüzde 10,7 artışla 1 milyar 780 milyon dolara ulaştı. Hububat sektörünün Türkiye geneli haziran ayı ihracatı ise, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 6 artışla 817 milyon dolara ulaşırken, Türkiye geneli Ocak- Haziran dönemi ihracatı yüzde 7 artışla 5 milyar 857 milyon dolar oldu.

 

HAZİRANDA EN FAZLA İHRACAT IRAK’A YAPILDI

 

Türkiye genelinde haziran ayında ihracat gerçekleştirilen ilk üç ülke Irak, Cezayir ve ABD olurken, İHBİR bünyesinde ise ihracat gerçekleştirilen ilk üç ülke sırayla; ABD, Irak, Birleşik Krallık oldu. Mal grupları olarak bakıldığında en fazla ihracat; pastacılık ürünlerinde gerçekleşirken, diğer gıda müstahzarları ikinci sırada, bitkisel yağlar üçüncü sırada yer aldı.

 

İHRACATTA ARTIŞIN 3 TEMEL SEBEBİ

 

Açıklanan rakamları değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı; maliyet artışlarından kaynaklı fiyat tutturamamanın rekabet şansını gün geçtikçe daha fazla zora soktuğunu belirtti. Taycı, “Halihazırda ihracatımızdaki artışının en büyük sebepleri; satış ağımızın çok yaygın olması, çok geniş bir yelpazede satış gerçekleştiriyor olmamız, Türkiye'nin özellikle Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri için tarım ürünlerinin tam dağıtım noktasında olmuş olması, özellikle bu konuda Mersin Limanı'nın bölgesel bir gıda dağıtım merkezi haline gelmesi çok stratejik, gıda ve işlenmiş tarım ürünlerinde ülkemizin yatırımlarının güçlü olması ihracat artışımızdaki en güçlü yanlarımız.” ifadelerini kullandı.

 

Mevcut pazarlarda, yaşanan maliyet artışlarından dolayı rekabet etmede zorlandıklarını dile getiren Kazım Taycı, “Rekabet şansını tamamen yitirmeden üretici ihracatçıya; SGK primlerinde, elektrik, doğal gaz ve enerji giderlerinde verilecek teşvik ve destekler çok önemli

 

olacaktır. Çünkü girmiş olduğumuz raflardan düşmemiz durumunda tekrar o raflara girebilmek için çok uzun süreler ve mücadeleler vermemiz gerekecek. Bu raflardan düşmemek, raflardaki yerimizi korumak ve çeşitliliğimizi artırmak adına otoriteden destek bekliyoruz.” dedi.

 

“ZOR GÜNLERİ BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE ATLATACAĞIZ”

 

İHBİR Başkanı Kazım Taycı sözlerini şöyle sürdürdü;

 

“Ekonomi yönetimimizin, ülkemizin en büyük sorunu olan enflasyonla mücadelesine ihracatçılar olarak destek veriyoruz. Enflasyonla mücadelede olmazsa olmaz ülkeye dövizin girmesi, bunun için de üretmemiz ve ihracat yapmamız lazım. Yaşanan bu zorlu süreci; kamu- özel sektör olarak milletçe hep birlikte el ele vererek birlik beraberlik içinde atlatacağız. Üretici ihracatçılar olarak, ülkemiz için gece gündüz durmadan çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Dünyanın her ülkesinde, her pazarında ‘Made in Türkiye’ olarak varız. İhracatçı için verilecek her destek özellikle pandemi sonrası yakalamış olduğumuz avantajları, fırsatları kaybetmeden rekabetçiliğimizi yeniden kazanmamıza yardımcı olacaktır.”



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş