Hububat ve bakliyat ihracatı 5 milyar dolara dayandı

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Hububat ve bakliyatta ihracat artışı hız kesmeden sürüyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35 artışla 303 milyon dolara çıktı. Hububat sektörünün Türkiye geneli mayıs ayı ihracatı ise, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 9 artışla 946 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün Türkiye geneli ocak-mayıs dönemi ihracatı ise yüzde 7,5 artışla 4,7 milyar dolara ulaştı. Mayıs ayında, hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke Irak, ABD ve Venezuela oldu. Fuarlar, satın alma heyetleri ve KOBİ düzeyindeki üyelerle yapılan çalışmalar gibi etkinliklerin meyvelerini vermeye başladığının altını çizen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı; bu etkinlikler ile firmaların ihracatını artırdığını, bununla birlikte ihracatı olmayan birçok firmanın da ihracat hayatına dahil olduğunu ifade etti.
Türkiye ihracatının önemli kalemlerinden olan hububat sektörünün ihracatı artmaya devam ediyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre, hububat sektörünün Türkiye geneli mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 9 artışla 946 milyon dolara ulaşırken, 5 aylık dönemde yapılan ihracat yüzde 7,5 artışla 4,7 milyar dolara yükseldi. İHBİR’in mayıs ayı ihracatı da geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 35 artışla 303 milyon dolara çıktı. Ocak-mayıs dönemi ihracatı ise yüzde 18 artışla 1 milyar 513 milyon dolara ulaştı.
EN FAZLA İHRACAT IRAK'A
Mayıs ayında, hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve ihracatta yüzde 120'lik artışla Venezuela olurken İHBİR’in mayıs ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke ise sırasıyla; ABD, Irak ve Birleşik Krallık oldu. Mal grupları olarak bakıldığında en fazla ihracat 234,2 milyon dolarla pastacılık ürünlerinde gerçekleşti. Değirmencilik ürünleri 176 milyon dolarla ikinci sırada, 148 milyon dolarla diğer gıda müstahzarları üçüncü sırada yer aldı
İHRACATA KOBİ DOPİNGİ
Açıklanan rakamları değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı; Türk ürünlerinin dünyanın farklı coğrafyalarındaki market raflarında yer bulmaya devam ettiğini, Türkiye'nin jeopolitik avantajı ile birlikte kaliteli ve uygun maliyetli üretiminin bu noktada önemli bir rol oynadığını belirtti. Üyelerin, düzenlenen fuarlara yoğun ilgi gösterdiğini ve daha önce hiç yurt dışı satışı yapmamış KOBİ sınıfındaki üyelerin de bu fuarlara katılımını organize ederek ihracat yapmalarını sağladıklarını belirten Taycı; Türkiye'ye getirdikleri satın almacı heyetleri, yine KOBİ'lere sağlanan yurt dışı müşterilerin veri paylaşımı ve sektörel ziyaretler ile her ay ihracatı artırmaya devam ettiklerine dikkat çekti.
YENİ KABİNE MEMNUNİYETİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinenin hayırlı olmasını dileyen İHBİR Başkanı Kazım Taycı "Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve diğer bakanlıklarımız ile birlikte inşallah yüksek ihracat rakamlarına imzalar atacağımıza inanıyoruz. Sayın Bakanımıza yapacağımız ilk ziyarette, ihracatçıların nelere ihtiyacının olduğunu ve neler yapılması gerektiğinizi izah edeceğiz.” dedi.
Pandemi sürecinin, tarımın hem ülkemizde hem de dünyada ne kadar stratejik bir alan olduğunu herkesin görmesini sağladığını dile getiren Taycı; toprağın ekilmesi, boş kalan arazilerin ekili kalması, çiftçilere ve hayvancılığa verilen desteklerle ilgili önemli adımlar atıldığını belirtti. Taycı, "Yeni dönemde de bu bilinç ile tarıma gerekli önemin gösterileceği, halihazırda belirlenmiş politikaların takip edileceği ve geliştirileceği kanaatindeyiz." değerlendirmesinde bulundu. İhracatçının yüksek kur beklentisinin olmadığını, enflasyona paralel bir kur beklediklerini de belirten Taycı sözlerini şöyle tamamladı; "Enflasyon yüksek, kur düşük kaldığı zaman maliyetlerde ve fiyat vermede zorluklar yaşıyoruz. Bu da bizim rekabet ve ihracat şansımızı azaltıyor. ‘Ne kadar yüksek kur olursa ihracatçı o kadar avantajlı olur’ gibi bir durum söz konusu değil. İhracatçılar olarak talebimiz, yurt dışı pazarlarda rekabet edebilmek ve ilgi görmek için enflasyon ve kurun birlikte hareket etmesidir."



Diğer Haberler
Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0.1 artışla 3197,76 puandan kapandı
TCMB bugün valörlü 3 ay vadeli 200 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
OECD'nin Türkiye'de 2023 için işsizlik oranı beklentisi % 10.0 (önceki: % 10.3)
OECD'nin Türkiye'de 2024 için işsizlik oranı beklentisi % 9.9 (önceki: % 10.0)
OECD'nin Türkiye'de 2023 için cari denge/GSYH beklentisi % -4.7 (önceki: % -3.8)
OECD'nin Türkiye'de 2024 için cari denge/GSYH beklentisi % -3.3 (önceki: % -2.5)
OECD'nin dünya ekonomisi büyüme beklentisi 2023 için % +2.7 (önceki: % +2.6)
ECD'nin dünya ekonomisi büyüme beklentisi 2024 için % +2.9 (önceki: % +2.9)
TCMB yarın valörlü 2 hafta vadeli 100 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
OECD'nin OECD bölgesi büyüme beklentisi 2023 için % +2.7
ECD'nin OECD bölgesi büyüme beklentisi 2024 için % +2.9
Facebookta Paylaş