Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
17. MÜSİAD EXPO çerçevesinde gerçekleşen Hollanda - Türkiye Yatırım ve İş Fırsatları Paneli’nde konuşan MÜSİAD Avrupa Koordinatörü Burhan Sağlam, “Türkiye - Hollanda arasında yaşanan siyasi krizin hemen ardından 3 ayrı şehirde 3 ayrı ofis açtık. Katma değerin dili dini rengi olmuyor. Ticari ilişkilerimizin her koşulda sürekliliğini sağlamalıyız. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği siyasetten bağımsız bir örgüttür. Avrupa’da 27 noktada, 2300 üyesi üyeli bir teşkilatız” diyerek sözlerine başladı.
Sağlam, şunları kaydetti: “Türk kökenli işletmecilerin Almanya'daki yıllık cirosu şu anda 67 milyar avronun üzerinde. Almanya'da yaşayan Türklerin ise istihdam sağladığı rakam 740 binin üzerinde. Hollanda'da rakamlar belki 70 milyar avronun altında ama her geçen gün büyüyen çok ciddi işletmecilerimizin Hollanda ekonomisine ciddi destek sağlayan teşkilatlarımız, ticarethanelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız var. Gün artık sırt sırta omuz omuza verip ülkelerimizdeki ekonomimizi ayağa kaldırma günüdür. Bırakın kavga yapmak isteyen insanlar kavgalarını yapsınlar. Ticarette ancak birbirine faturalarını düzgün kesen, ürününü sağlıklı bir şekilde yerine ulaştıranların zamanıdır. Bundan sonra hep beraber kazanalım." dedi
Köklü: “Teknoloji, Tarım ve Ortak Pazar Hedefimiz Olmalı”
17. yy’a uzanan Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 2012’de 400. Yılını kutladıklarının altını çizen MÜSİAD Hollanda UTRECHT Başkanı Ali Köklü: “2002- 2017 Ekim döneminde Hollanda 23 Milyar 681 Milyon dolarla ülkemize yapılan doğrudan yabancı yatırımda birinci sırada yer almıştır. Aynı dönemde Türkiye’den Hollanda’ya yapılan uluslararası doğrudan yatırımların toplamı 10 Milyar 641 Milyon dolardır ve Hollanda ilk sırada yer almaktadır. Hollanda’da yaşayan 450.000 Türk içinde yerleşik girişimcilerimizin sayısı 25 bin civarında olup, yaklaşık 67.000 kişiyi istihdam etmektedir” dedi.
“Hollanda Türklerin en çok yatırım yaptığı ülkeler içinnde yer almaktadır ve önümüzdeki yıllarda artarak devam edecektir” diyen Köklü; öncelikli yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:
• Ortak Teknoloji Parkları
• Ortak Tarımsal Üretim Kooperatifleri
• Türkiye’de Nitelikli Teknolojik Üretim Üsleri kurulmalı,
• Global Ortak Pazar Hedefleri oluşturulmalı.
• Türkiye Hollanda’nın Ürettiği Tarım Ürünlerinin Lojistik Dağıtım Merkezi olmalı veOrtak Tarımsal Üretim Anlayışı benimsenmeli.
Bekker: “Wi-Fi ve Bluetooth Hollanda’da keşfedildi”
Hollanda Ticaret Odası Yöneticisi ve NETUBA Başkanı Cor Bekker, NETUBA’nın 25 yıl önce kurulduğunu belirterek, Hollanda’nın Türkiye’yle ticari ilişkilerinde köprü olduklarını ve iki ülke arasındaki ilişkinin çok önemli olduğunu söyledi.
Türk iş dünyası örgütleri ile beraber çalıştıklarını ifade eden Bekker, “Organik kimya alanındaki şirketler ve otel grupları gibi çok sayıda Türk şirketle çalışıyoruz. Ticari ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra özel projeler geliştirmek de önceliklerimizz arasında.” diye konuştu.
NETUBA ile MÜSİAD arasında başarılı bir uyum sağlandığını dile getiren Bekker, Türkiye’nin Discover the Potential sloganını önemsediklerini söyledi.
Başarının Formülü: Hollanda’nın İnovasyonu+Türkiye’nin Gençleri
Bekker, Hollanda’nın inovasyonla yoğrulan bir insan kaynağı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Wi-Fi ve Bluetooth Hollanda’da keşfedildi. Hollandalıların çok yaratıcı ve inovatif insanlar olduğunu söylemek isterim. Yenilikçilik aynı zamanda hayal kırıklığından ileri gelir. Yaparsınız ve olmaz. Ancak tüm zorluklara rağmen vazgeçmeyip ilerlerseniz başarırsınız. Türkiye’de çok sayıda genç, eğitimli ve dünyayı tanıtan insan var. Hollanda’nın inovasyon kabiliyeti ile Türk genç insan kaynağını bir araya getirirsek büyük başarılara imza atarız.”
Bekker: “Helal pazarı çok büyüyen bir pazar”
Bekker: “Helal pazarı Hollanda’da büyüyen bir alan. Helal pazarına çok önem veriyoruz. Sadece İslami kesim tarafından değil farklı kesimlerden de ilgi gören öneemli bir yatırım alanı. Diğer büyüyen sektörler ise yaratıcı sektörler ve oyun sektörü…” dedi.