HISİAD/Tecdelioğlu:Covid-19 salgını nedeniyle durma noktasına gelen küresel ticaretin 3 yıldan önce eski günlerine dönemeyecek,etkin çözüm E-İhracat platformunun kurulması ve sanal fuar sistemi

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Covid-19 salgını nedeniyle durma noktasına gelen küresel ticaretin 3 yıldan önce eski günlerine dönemeyeceğini söyledi. Tecdelioğlu'na göre etkin çözüm E-İhracat platformunun kurulması ve sanal fuar sistemi.

2019'u 1,1 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek 8,2 milyar dolar ihracatla kapatan hırdavat sektörü, dünyanın dengesini alt üst eden Covid-19 salgını nedeniyle durma noktasına gelen küresel ticaretin devam edebilmesi için aralıksız projeler geliştiriyor. Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, küresel ticarette ve özellikle ihracatta salgın öncesi günlere dönebilmek için 1 ile 3 yıllık bir sürece ihtiyaç olduğunu söyledi.

'Ekonomik Pandemi'nin oluşmaması için E-İhracat

Pandeminin iki farklı konu başlığı altında değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tecdelioğlu, "Sağlık ve ekonomik anlamda ifade etmemiz mümkün. Önce sağlık tarafını halletmemiz gerekiyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere devletimiz tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Diğer yandan ekonomik tedbirler de yürürlüğe alındı ancak şu bir gerçek ki küresel ticaret, ihracat ve fuarlar ortalama 3 yıl eskisi gibi olmayacak." dedi.

HISİAD Başkanı konuyla ilgili şu önerilerde bulundu; "Ticaret Bakanlığımızın ve ihracatçı birliklerimizin öncülüğünde alt yapısı güçlü ve sürdürülebilir bir E-İhracat platformu kurulmalı. Bu platformun altında E-Mağaza, sanal fuar ve dijital pazarlama kolları yer almalı. Pandeminin etkileri tamamen kaybolana kadar fuarlar dijital ortamda yapılmalı. Dernek olarak böyle bir platformun kurulmasına destek olmaya hazırız. Ticaretimizi ancak teknolojiyi odak noktasına alarak bu tip projelerle sürdürebiliriz. Aksi takdirde ekonomik pandemiye yakalanmamız kaçınılmaz. Rakamlar da bunu açıkça gösteriyor. 2019'u dış ticaret fazlası vererek kapatan hırdavat sektörünün sadece 1-15 Nisan aralığındaki ihracatı yaklaşık yüzde 31 oranında düşmüş durumda. Bu düşüş hemen her sektörde doğal olarak devam edecek ancak bunun önüne geçebilmemiz mümkün. Tüm paydaşlarımızda hızlıca aksiyon almamız gerekiyor."

THY de destek verirse bu işin altından kalkarız

E-İhracat platformunda lojistiğin önemine dikkati çeken Çetin Tecdelioğlu, Ticaret Bakanlığı'nın öncülüğünde Türk Hava Yolları'nın kargo taşımacılığı anlamında üreticilere ve ihracatçılara destek verebileceğini ve bu desteğin Türk ekonomisine büyük bir katma değer yaratacağını sözlerine ekledi.

 



Diğer Haberler
FORD OTOMOTİV: ŞİRKETİMİZİN KOCAELİ FABRİKALARINDA ÜRETİM FAALİYETLERİNE ARA VERME SÜRESİ 04 MAYIS 2020 TARİHİNE KADAR UZATILMIŞTIR
BIST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 0.78 YÜKSELDİ (98945), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 15 MİLYAR 535 MİLYON TL OLDU
MERKEZİ YÖNETİM İÇ BORÇ STOKU MART SONU İTİBARİYLE: 930.3 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 909,6 MİLYAR TL)
MERKEZİ YÖNETİM DIŞ BORÇ STOKU MART SONU İTİBARİYLE: 100.1 MİLYAR USD (ÖNCEKİ: 99,9 MİLYAR USD)
MERKEZİ YÖNETİM BORÇ STOKU MART SONU İTİBARİYLE: 1 TRİLYON 462.0 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 1 TRİLYON 409,5 MİLYAR TL)
MERKEZİ YÖNETİM BORÇ STOKU MART SONU İTİBARİYLE: 1 TRİLYON 462 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 1 TRİLYON 409,5 MİLYAR TL)
İMF: ALMANYA'NIN ALTIN REZERVİ MART AYINDA 2.33 TON GERİLEMEYLE 3364.2 TON OLDU
İMF: RUSYA'NIN ALTIN REZERVİ MART AYINDA 8.96 TON ARTIŞLA 2299.2 TON OLDU
Facebookta Paylaş