Hisarcıklıoğlu: Tahkim, iş yapmanın olmazsa olmaz koşullarından biri

TOBB, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve ICC Milletlerarası Tahkim Divanı işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen ICC Türkiye Tahkim Günü Uluslararası Tahkim Konferansı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Alexis Mourre’nin açılış konuşmaları ile başladı.


Hisarcıklıoğlu'nun konuşma metni:



Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan, en büyük iş dünyası kuruluşudur.

Birinci Dünya Savaşı’nın, uluslararası ticarete verdiği zararı gidermek amacıyla, bir grup girişimci tarafından, “barışın tüccarları” sloganıyla kurulmuştur.

Dünya çapında barışın ve refahın geliştirmesi için ön saflarda yer almıştır.

100 yılda, 100'den fazla ülkede, 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil eder hale gelmiştir.

Yani dünyadaki her 3 çalışandan 1’i, ICC üyesi firmalarda çalışmaktadır.

100 yaşındaki ICC, hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren ve Birleşmiş Milletlerde Gözlemci Statüsünü kazanmış, tek iş dünyası organizasyonudur.

ICC, günümüzde milletlerarası ticari tahkime öncülük eden, Milletlerarası Tahkim Divanı’nı 1923 yılında kurdu.

1927’de, gümrük engellerinin azaltılması amacıyla, şimdiki Dünya Ticaret Örgütü’nün selefi olan “Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT)”ın geliştirilmesi için, özel sektör uzmanlarıyla hükümetleri bir araya getirdi.

1950’de uluslararası tahkimi şekillendiren ve ticaret hukuku alanında, en başarılı anlaşmalardan biri olarak kabul edilen, New York Sözleşmesi’nin ilk taslağı, ICC tarafından hazırlandı.

ICC zamanla, farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında toplayarak, dünyada ticaretin artırılması ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için referans kurum haline geldi.

Şimdi, bu 100 yılı başarılarla geride bırakırken, ICC 21. Asırdaki misyonunu “herkes için, her gün ve her yeerde çalışan iş dünyası” olarak yenilemiştir.

Ülkemizde, ICC Türkiye Milli Komitesi’nin kurulması ve faaliyetlerinin yürütülmesi görevi TOBB’a verilmiştir.

TOBB çatısı altında faaliyet gösteren ICC Türkiye Milli Komitesi, 1934 yılından bu yana, ICC’nin Türkiye temsilciliğini üstlenmiştir.

Türkiye Milli Komitesi, güçlü ve köklü bir Milli Komite olarak, ICC’nin çalışmalarına katkı vermektedir.

Bu vesileyle ICC Türkiye’yi bu derece etkin, ICC Merkez nezdinde bu derece takdir gören bir Milli Komite olmasını sağlayan sizlere, özel sektörümüz adına teşekkür etmek istiyorum.

ICC’nin temel faaliyet alanlarından biri de, tüm dünyada kabul gören ve ticarette ülkeler arasındaki farklı uygulamaları kaldırmayı amaçlayan, iş kurallarını oluşturmaktır.

ICC bünyesinde yer alan teknik komisyonlar, birçok farklı alanda çalışma yapıyor.

Bu komisyonlar, uluslararası ticarette iş kurallarını ve uygulamalarını oluşturmayı hedeflemiştir.

Komitemiz, Türk iş dünyasının uluslararası çalışmalarına katkı ssağlamak hedefiyle, ICC komisyonlarında faaliyetlerini başarıyla sürdürmekte.

İş dünyasını yakından ilgilendiren, Uluslararası ticarette ihracatçı ve ithalatçıların hak ve yükümlülüklerini açıkça belirten, uluslararası standart kurallar bütünü, INCOTERMS, 2020 yılında yenilenecek.

ICC Ticaret Hukuku ve Uygulamaları Komisyonu tarafından yenilenme çalışmaları yapılan Incoterms 2020, ICC Türkiye tarafından, ülkemiz iş dünyasının hizmetine sunulacak ve konuya ilişkin eğitimler düzenlenecek.

Gururla söylüyorum ki, tüm dünya özel sektörünü ilgilendiren kuralların yazılmasında, ICC Ticaret Hukuku ve Uygulamaları Komisyonu Eş-Başkanı ve aynı zamanda ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Üyesi Sayın Prof. Dr. Ercüment Erdem de yer aldı.

Kendisi bugün aramızda. Sayın Hocama Türk özel sektörü adına teşekkür ediyorum.

Değerli Dostlarım,

Tahkim, bizim için çok önemli bir konu.

Zira ticaret ve yatırım yapmak, risk almak demek

Başka bir ülkeyle yaptığınızda, bu risk daha da büyüyor

Çünkü her ülkedde farklı mevzuat, farklı uygulama mevcut

Yatırımcıların, bunların hepsini bilmesi mümkün değil

Bu da ticaret ve yatırım iştahını azaltan bir durum

Herhangi bir ihtilaf durumunda tarafsız, objektif, saygın, kuralları baştan net olarak konulmuş bir başvuru merciinin bulunması, tüm tarafları koruyan bir unsurdur.

Bu nedenle tahkim, artık iş yapmanın olmazsa olmaz koşullarından biri haline gelmiştir.

İşte ICC bunu nerdeyse 1 asır önce farketmiş ve kendi tahkim divanını hayata geçirmiş

1923 yılında ICC’nin tahkim organı olarak kurulan Milletlerarası Tahkim Divanı, uluslararası ticari ve iş uyuşmazlıklarının çözümünde, dünya’nın lider kuruluşudur.

Çoğu tahkim kuruluşu, kapsam itibariyle yerel veya bölgesel nitelik taşımaktayken, ICC Tahkim Divanı tamamen uluslararası bir yapıya sahiptir.

Her kıtada yer alan 90’dan fazla ülkedeki üyelerden oluşan Divan, en yaygın temsil edilen tahkim kuruluşu olma özelliğine de sahiptir.

Milletlerarası Tahkim Divanı’nda, 2018’de 135 ülkeden 842 farkklı tahkim davası görülmüştür.

Bunlardan 62’si ülkemizden gitmiştir.

ICC tahkiminin esnek olması, kurallarının birçok dilde tercümesinin bulunması, kendisini sürekli yenilemesi ve çağın gelişmelerine uyum sağlaması da, Divan’ın başarısının altında yatan diğer önemli unsurlardır.

Sayın Bakanım, değerli dostlarım,

Tahkim alanında, Türk iş dünyasına ışık tutma misyonunu üstlenmiş olan ICC Türkiye Milli Komitesi olarak, 2001 yılından itibaren 13 kez düzenlenmiş olan tahkim seminerlerinin, bugün 14.’sünü düzenlemenin onurunu yaşıyoruz.

Verdikleri destek için ICC Türkiye Tahkim Komisyonu Eş Başkanlarımız Prof. Dr. Korkut Özkorkut’a, Bennar Aydoğdu’ya ve tüm Tahkim Komisyonu üyelerine şükranlarımı sunuyorum.

Hem burada yanımızda bulunan, hem de İstanbul’un bölgesinde etkin bir tahkim merkezi haline gelmesi için bizimle birlikte çaba sarf eden, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Alexis More’ye teşekkür ediyorum.

Seminerimize katkı veren ve tebliğleriyle konuya ışık tutacak; değerlii Yargıtay üyelerimize, hocalarımıza, yargı mensuplarına, ICC Türkiye üyelerine, hakemlere ve avukatlara, özellikle de bugün bu salonu dolduran genç avukatlara ve avukat adaylarına, Oda Başkanlarımıza, yurtdışından gelen konuklarımıza ve bu konferansın gerçekleşmesini sağlayan ICC Türkiye ve TOBB çalışanlarına gönül dolusu teşekkür ediyor, etkinliğimizin verimli geçmesi dileğiyle, hepinize saygılarımı sunuyorum.



Diğer Haberler
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gerçekleşen tutar 500.00 milyon dolar
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 1.98 milyar dolar
ABD HAZİNE BAKANI MNUCHİN: ÇİN BAŞBAKAN YARDIMCISI LIU İLE VERİMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK
ALBAYRAK: BÜTÇE GELİRLERİ OCAK AYINDA % 66 ARTARAK 97 MİLYAR TL OLDU - TWİTTER
ALBAYRAK: HER GERÇEKLEŞME, HER GÖSTERGE BÜTÇE DİSİPLİNİNDEKİ GÜÇLÜ DURUŞUMUZU ORTAYA KOYUYOR, OCAK AYI, BÜTÇE FAZLASINI, BÜTÇE GELİRLERİNİ VE FAİZ DIŞI FAZLAYI ÖNEMLİ ORANDA ARTIRDIĞIMIZ BİR AY OLDU
ALBAYRAK: BÜTÇE DENGESİ OCAK AYINDA 5.1 MİLYAR TL FAZLA VERDİ - TWİTTER
ALBAYRAK: FAİZ DIŞI BÜTÇE DENGESİ OCAK AYINDA 12.4 MİLYAR TL FAZLA VERDİ - TWİTTER
TCMB, 500.00 milyon dolar tutarlı 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 24,00 ,dolar faiz oranı % 2,50 olacak
Facebookta Paylaş