Açık farkla dünyanın en büyük ihracatçısı olan Hindistan'ın bazı bölgelerindeki yağmur sıkıntısı, ekim alanlarında yaklaşık son üç yılın en büyük daralmasına neden olduğundan, pirinç küresel gıda arzı için bir sonraki zorluk olarak ortaya çıkabilir.
Hindistan'ın üretiminin dörtte birini oluşturan Batı Bengal ve Uttar Pradesh de dahil olmak üzere bazı bölgelerde yağış eksikliği nedeniyle toplam pirinç ekili alan bu sezon şimdiye kadar %13 azaldı.
Tüccarlar, pirinç üretimindeki düşüşün Hindistan'ın enflasyon mücadelesini zorlaştıracağından ve ihracat kısıtlamalarını tetikleyeceğinden endişeli. Böyle bir hareket, temel gıdaya bağımlı milyarlarca insan için geniş kapsamlı etkilere yol açabilir. Hindistan, küresel pirinç ticaretinin %40'ını oluşturuyor ve hükümet, gıda güvenliğini korumak ve yerel fiyatları kontrol etmek için şimdiden buğday ve şeker ihracatını kıstı.
Hindistan'ın pirinç fiyatlarındaki artış, üretimle ilgili endişeleri yansıtıyor. Sponge Enterprises Pvt. direktörü Mukesh Jain, Batı Bengal, Odisha ve Chhattisgarh gibi büyük hasat yapılan eyaletlerde, yetersiz yağmur ve Bangladeş'ten gelen artan talep nedeniyle bazı çeşitlerin fiyatlarının son iki hafta içinde %10'dan fazla arttığını söyledi. Jain, şu anda 365 dolar/tona kadar çıkan FOB fiyatların Eylül ayına kadar 400 dolara çıkabileceğini söyledi.
Dünyadaki pirincin çoğu Asya'da yetiştirilip tüketildiğinden, bölgedeki siyasi ve ekonomik istikrar için hayati önem taşıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra buğday ve mısır fiyatlarındaki artışın aksine, bol üretim ve stoklar nedeniyle pirinç, daha büyük bir gıda krizini önlemeye yardımcı oldu.
Bazı tarım uzmanları ise, ekime devam etmek ve eksikliklerin bir kısmını telafi etmek için hala zaman olduğu konusunda iyimser. Yağmurun Ağustos-Eylül ayları arasında normal olması bekleniyor ve bu da mahsul verimini artırabilir.