Hindistan'da yeni tarım yasalarına karşı düzenlenen çiftçi protestoları 55. gününe girdi

Hindistan'da çiftçilerin yeni tarım yasalarına karşı protesto gösterileri 55. gününe girerken, muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongre Partisi Başkan Yardımcısı Rahul Gandi, Başbakan Narendra Modi hükümetini sert bir dille eleştirdi.

Gandi, Kongre Partisi'nin çalışma komitesinde, tarım reformu konusunda hükümetin, Başbakan Modi ve iş ortaklarını desteklediğini savunarak, "Hükümet, milyonlarca insanı sokaklara dökerek Hindistan'ı alay konusu yaptı. Bunun nesiyle gurur duyuyorlar anlamış değilim." ifadesini kullandı.

Hindistan'daki tüm gençlere, Modi hükümetinin havalimanları, altyapı, enerji, telekom ve perakende sektörlerini tekelleştirdiğini ve birkaç kişinin ülkenin sahibiymiş gibi davrandığını görmeleri çağrısında bulunan Gandi, "Tarım sektörü korunmuş tek kale olarak kaldı. Şimdi onu da yıkmak istiyorlar." dedi.

Modi'yi, Mahatma Gandi'nin ve Kongre Partisi'nin Hindistan için özenle inşa ettiği vizyonu yıkmakla suçlayan Gandi, "Tarım reformlarıyla ülkeyi çıkmaza sürükleyen hükümetin ta kendisidir. Tek çıkış yolu, hükümetin çiftçileri yormaya ve kandırmaya çalışmaktan vazgeçerek reformları tamamen yürürlükten kaldırmasıdır. Çünkü çiftçiler yorulmaz ve kandırılamaz. Onlar başbakandan daha akıllılar." yorumunu yaptı.

Gandi, çiftçiler için "insanların geçimini koruyan vatanseverler" diyerek, "Onları yüzde 100 destekliyorum. Her Hindistanlı onları desteklemeli çünkü ülkenin birkaç sanayicinin eline düşmemesi için, bizim için savaşıyorlar." diye konuştu.

- İktidar Partisi Gandi'yi görüşmeleri bozmaya çalışmakla suçladı

İktidardaki Hindistan Halk Partisi'nden (BJP) yapılan açıklamada ise "Kongre Partisi ve Rahul Gandi, hükümet ile çiftçi sendikaları arasında devam eden görüşmeleri bozmaya çalışıyor." ifadesi kullanıldı.

Birlik Bakanı Prakash Javadekar, muhalefetin, müzakerelerin başarılı olmasını istemediğini ve engelleyici taktiklere başvurduğunu söyledi.

Javadekar, müzakerelerin başarılı olacağına duyduğu inancı dile getirerek protestocu çiftçilerin yürürlükten kaldırılması talep edilen üç yasanın, aslında yıllardır süregelen taleplerinin yansıması olduğunu savundu.

Çiftçi sendikaları ve hükümetin, Yüksek Mahkeme'nin atadığı komisyon huzurunda yapacağı ilk görüşme için 21 Ocak tarihi belirlenirken, hükümet ile çiftçiler arasında bundan bir gün önce, şimdiye kadar 8 kere yapılan ve netice çıkmayan görüşmelerin son turunun yapılması planlanıyor.

- Komisyon üyeleri: "Tarafsızlığımızı koruyacağız"

Çiftçi sendikaları tarafından "hükümet yanlısı" olarak nitelendirilen, Yüksek Mahkeme'nin krizin çözümü için görevlendirdiği komisyonun üyeleri de yaptıkları açıklamada, "Tarım yasaları hakkındaki şahsi görüşlerimizi bir kenara bırakacağız, fakat yürürlükten kaldırılmaları gelecekteki reformlar açısından kötü örnek olacak." ifadesini kullandı.

Maharaştra eyaletinin Shetkari Sanghatana sendikasının başkanı ve Yüksek Mahkeme'nin atadığı komisyonun üyesi Anil Ghanwat, tarım sektörünün bu reformlara çok ihtiyaç duyduğunu, yeni yasaların yürürlükten kaldırılırılması halinde gelecek 50 yıl içinde hiçbir siyasi partinin böyle bir reforma kalkışmayacağını savundu.

Ghanwat, komisyonun yasaları destekleyenler ve karşı çıkanlar dahil tüm çiftçileri dinleyeceğini, buna göre Yüksek Mahkeme'ye sunmak üzere bir rapor hazırlayacağını sözlerine ekledi.

-Hint hükümetinin yaygın protestolara neden olan tarım reformu

Hindistan'da eylülde tarım sektörüne serbestlik getiren 3 yasanın parlamentoda kabul edilmesinin ardından protestolara başlayan çiftçiler, Pencap ve Haryana'dan başkent Yeni Delhi'ye doğru hareket etmişti.

Kasım ayından itibaren Yeni Delhi sınırındaki çok sayıda noktada kamp kuran çiftçiler, zaman zaman bazı yolları kapatarak protestolarını sürdürüyor.

Yoldaki polis barikatlarını kaldıran çiftçilere göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve coplarla müdahale edilmişti. Eylemlerini Yeni Delhi'ye taşıyan çiftçiler, yeni tarım yasalarının kazançlarını azaltacağından, aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağından ve sonunda kendilerini topraksız bırakacağından endişe ediyor.

Hindistan'da Başbakan Narendra Modi hükümeti, parlamentoda eylülde kabul edilen yeni yasaların, çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak ve özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik ederek tarım sektöründe reform amacı taşıdığını savunuyor.

Modi, çiftçilerin eylemlerini başkente taşıması üzerine Uttar Pradeş eyaletinde düzenlediği mitingde, çiftçilerin muhalefet partileri tarafından yanlış yönlendirildiğini ve yeni yasaların çiftçilerin yararına olduğunu söylemişti.

Hindistan'da muhalefet partileri ve Modi'nin bazı müttefikleri, yasaların çiftçi karşıtı olduğunu belirtiyor.

Ülkede çiftçilerin yarısından fazlasının ağır borç yükü altında olduğu ifade ediliyor.

Hindistan'da son olarak Yüksek Mahkeme, yasalarla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı almıştı.



Diğer Haberler
OPEC GENEL SEKRETERİ: OPEC+ HEDEFİ, İSTİKRARLI PETROL PİYASASI OLARAK DEVAM EDİYOR
ERDEMİR/DÖĞER: KÜMAŞ, ERDEMİR İLE BERABER YENİ ENDÜSTRİLERE GİRECEK - BLOOMBERG HT
ERDEMİR/DÖĞER: KÜMAŞ'IN CİDDİ BİR KARLILIK GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ- BLOOMBERG HT
BAE ENERJİ BAKANI: PETROL TALEBİNİN GÜÇLÜ KALMASI BEKLENİYOR
ERDEMİR/DÖĞER: KÜMAŞ'IN FİYATLANDIRMASI VE DEĞERLEMESİ ÇOK MAKUL SEVİYEDE- BLOOMBERG HT
ERDEMİR/DÖĞER: KÜMAŞ'IN FİYATLAMASI HER İKİ TARAF İÇİN DE ADİL SONUÇLANDI - BLOOMBERG HT
ERDEMİR/DÖĞER: KÜMAŞ GELİRLERİNİN % 40'INI İHRACATTAN KAZANIYOR - BLOOMBERG HT
ERDEMİR/DÖĞER: KÜMAŞ İHRACATINDA GELECEK YILLARDA % 20-25 BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUZ - BLOOMBERG HT
BAE ENERJİ BAKANI: PETROL PİYASASININ 2021'DE TOPARLANMAYA BAŞLAYACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ
BAE ENERJİ BAKANI: ÇİN VE HİNDİSTAN'DA PETROL TALEBİ İYİ GÖZÜKÜYOR
ERDEMİR/DÖĞER: KÜMAŞ'LA TERMİK SANTRALLERDE, CAM SEKTÖRÜNE DE GİRMEYİ PLANLIYORUZ - BLOOMBERG HT
RUSYA MERKEZ BANKASI: GELECEK AYLARDA BANKALARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR LİKİDİTE FAZLASINA DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ
Facebookta Paylaş