Hindistan 2030 yılına kadar çelik üretim kapasitesini 300 milyon tona çıkarmayı hedefliyor

Hükümet PSU (Kamu Sektörü İştiraklari) ne ait arazilerde özel sektörle işbirliğinin geliştirilmesiyle 2030 yılına kadar var olan kapasiteyi iki katı artırarak 300 milyon tona çıkaracak yeni çelik tesisleri kurmayı planlamaktadır. Kabine dün 2030 yılına kadar ilave 10 lakh crore yatırımla 300 milyon ton çelik kapasitesi ile ilgili Yeni Çelik Politikasını onaylamıştır. Şu andaki çelik üretim kapasitesi 126 milyon tondur. Çelik Bakanı Chaudhary Birender Singh 12 yıldan sonra ilk kez sanayiyi harekete geçirecek ve küresel rekabeti sağlayacak yeni çelik politikasının onaylandığını ifade etmiştir.

Toprak istimlakının yeni yasada sorun olmasından dolayı Hükümet çelik konusunda iştirakları olan Kamu Sektörünün elindeki fazla arazileri özel sektörle ortak yatırım şeklinde kullanmayı planlamaktadır. Bakan Singh ayrıca Kamu Sektörü İştirakları ve özel sektör yatırımlarının paylarının gelecekteki ilave kapasitelerinden sonra da yine bugünkü seviyesinde olacağının beklendiğini ifade etmiştir. Şu anda PSU’lar ülkenin üretim kapasitesine % 19 seviyelerinde katkı yapmaktadırlar.

Bu politikanın çelik sektöründe Hindistan’da yatırımı planlayan yabancı firmalar açısından bir fırsat olacağını ve DYY (Doğrudan Yabancı Yatırım)’ı artıracağını ifade etmiştir. Devlete ait kurumlar ithal çeliği eğer ülkede üretilemiyorsa kullanabileceklerdir. Bu politika devlet projelerinde yerli üretilmiş demir çelik ürünlerinin tercih edilmesini sağlayacaktır. Fiyat teklifinin henüz açılmadığı tüm devlet ihalelerinde geçerlidir. Singh, hükümetin yerli mevcut durumu rekabetçi oranlarda artırarak koklaşabilir taş kömürü ve diğer hammaddelerin ithalatını azaltmaya yönelik olarak da çalıştığını belirtti.

Kaynak: Ekonomi Bakanlığı Bülteni



Facebookta Paylaş