Hazine ve Maliye Bakanlığı, TCMB'nin ihtiyat akçesini bütçeye aktarmaya ve bazı vergilerde artış yoluna gitmeye hazırlanıyor - RTRS

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; Öngörülemeyen durumlara karşılık, kârdan ayrılan para niteliği taşıyan "ihtiyat akçesi", yeniden piyasaların gündemine oturdu. TCMB'nin ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılmasını öngören düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaşacağı belirtiliyor.

Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, ekonomi ile ilgili düzenlemelerin yer alacağı teklifin birkaç hafta içinde TBMM'ye verileceğini ve Meclis tatile girmeden önce yasalaşmasının öngörüldüğünü belirtti.

Konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, "İhtiyaç akçesine dair düzenlemeden zaten tamamen vazgeçilmemişti. O dönem için bekletilmeye alındı. Hazırlanan bir yasa teklifinin içinde yer alması konusunda bir irade var" dedi.

Bütçeye 46 milyar lira gelir sağlayacak

Merkezi yönetim bütçesinde öngörülene paralel gelişmeler olmadığını kaydeden bir başka yetkili, "Bütçeye destek verilmesi ihtiyacı bir gerçek. İhtiyat akçesinden gelmesi beklenen 46 milyar liralık tutar, bütçedeki görünümü en azından biraz düzeltecek. Son kararı verecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nihai onayıyla bu geliri kısa sürede bütçede göreceğiz" dedi.

Reuters'a bilgi veren bir başka üst düzey yetkili ise "Düzenlemeye göre, Merkez Bankası'nın kârının dağıtılmasında ihtiyat akçesi için ayrılan yüzde 20 uygulaması kaldırılacak ancak uygulamadaki yüzde 10'luk fevkalade ihtiyat akçesindeki 'fevkalade' ifadesi kaldırılarak, uygulama bu şekilde devam edecek" dedi ve ekledi: "Ayrıca, son yıl karından ayrılan ihtiyat akçesi hariç olmak üzere birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kara dahil edilebilecek ve bu kapsamda dağıtılabilecek."

Yetkili bu düzenleme ile geçmişte alınan yüzde 20 oranındaki ihtiyat akçesinin tek seferde Hazine'ye aktarılmış olacağını da belirtti.

Kurumlar vergisi yeniden yüzde 20'ye inebilir

Öte yandan söz konusu düzenlemenin içinde gelir azaltıcı olarak ön plana çıkan bir başlık olduğu da belirtiliyor. 2018-2020 yılları için yüzde 22'ye çıkarılan kurumlar vergisinin 2020 sonuna gelinmeden, bu yıl içinde yeniden yüzde 20'ye indirileceği öne sürüldü.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar halen üzerinde çalışılan düzenlemeye göre şirketlere destek sağlanması için kurumlar vergisinin iki puan düşürülmesini bunu yanı sıra özellikle gelir vergisinde üst dilimde artışın değerlendirildiğini kaydetti. Hükümetin kurumlar vergisine ilişkin her hangi bir adım atmaması halinde bu vergi 2020 sonuna kadar yüzde 22, 2021'de ise yüzde 20 olarak uygulanacak.

Geliri 1 milyonun liranın üzerinde olanlara yüzde 50'ye yakın vergi gelebilir

Bir yetkili, "Vergi dilimleri halen değerlendiriliyor ama bunun yanı sıra özellikle geliri yıllık 1 milyon liranın üzerinde olanların vergisinin yüzde 50'ye yakın bir oran olması gündemde" dedi.

Halen gelir vergisinde yüzde 15, 20, 27 ve 35 olarak dört dilim halinde uygulanıyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye gelir vergisinde planlanan değişikliklerin alt gelir grubuna yönelik "ek bir vergi yükü" getirmeyecek biçimde şekillendirilecek.

Ultra lüks konutta vergi artabilir

"Makul şekilde giderlerin azaltılması gibi temel bir hedef var. Üstüne bir de gelir artırıcı, bütçeyi güçlendirecek bazı kararların alınması değerlendiriliyor" diyen üst düzey yetkili, "Teklif metninde ultra lüks olarak tanımlanan konutların satışında vergi oranları artırılacak. Diğer konut alışlarında herhangi bir vergi düzenlemesi gündemde olmayacak.

Aynı yetkili, ekonomi yönetiminin bazı makro ihtiyati tedbirler üzerinde de çalıştığını belirterek, "Başka bazı vergi adımları olabilir. Gelir artırıcı adımlar görebiliriz, bazı sektörler desteklenebilir de ancak bütçedeki bozulmanın daha fazla olmaması için yılın kalanında giderlerin ciddi şekilde kısılması söz konusu olabilir" dedi.

 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 https://www.dunya.com/ekonomi/mbnin-ihtiyat-akcesi-butceye-aktarilacak-haberi-448579



Diğer Haberler
ÇİN MERKEZ BANKASI : İHTİYATLI PARA POLİTİKASI NE ÇOK SIKI NE DE ÇOK GEVŞEK OLMALI
ÇİN MERKEZ BANKASI : YUANI İSTİKRARLI OLARAK KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ
ÇİN MERKEZ BANKASI : M2 VE SOSYAL FİNANSMAN BÜYÜMESİ, NOMİNAL GSYİH BÜYÜMESİ İLE AYNI ÇİZGİDE
ÇİN MERKEZ BANKASI : PARA POLİTİKASI İLETİM KANALINI DAHA DA GELİŞTİRECEĞİZ
ÇİN MERKEZ BANKASI : LİKİDİTEYİ YETERLİ ORANDA TUTMAYA DEVAM EDECEĞİZ
ÇİN MERKEZ BANKASI : ÇEŞİTLİ POLİTİKA ARAÇLARINI KULLANACAĞIZ
İSPANYA MERKEZ BANKASI, 2. ÇEYREKTE EKONOMİNİN ÇEYREKLİK BAZDA %0.6 BÜYÜMESİNİ BEKLİYOR
RUSYA ENERJİ BAKANI : BAKANLIK HALA RUSYA FİRMALARI İLE OPEC+ ANLAŞMASI HAKKINDA MÜZAKERELER YAPIYOR
Facebookta Paylaş