Hazine ve Maliye Bakanlığı: (İhracatta KDV iade süresi 7 aya yaklaştı) haberleri gerçeği yansıtmıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Bugün bazı basın yayın organlarında, “İhracatçıların KDV İade Alacakları Ödenmiyor…” “İhracatta KDV iade süresi 7 aya yaklaştı” başlıkları ile KDV iadelerinin ödenmediği veya ihracatçıların iade için 7 ay beklediklerini belirtir haberler yer almaktadır.

Haberler gerçek durumu yansıtmamakta olup Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

KDV iadesi, ihracat yapan firmaların ihraç ettikleri mallara ilişkin bilgi ve belgelerin vergi idaresine sunulması ile başlayan ve gerekli kontrollerin yapılmasından sonra tamamlanan bir süreçtir.

Söz konusu iadelerin hızlı ve kontrollü bir şekilde yapılması, Gelir İdaresi Başkanlığının en hassas olduğu konuların başında gelmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığında, KDV iade süreçlerinin hızlı ve doğru yapılmasını teminen gelişen teknoloji, sisteme adapte edilmekte ve teknolojiden olabildiğince istifade edilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, KDV iadesinin hızlı yapılması kadar doğru yapılması, bir başka anlatımla herhangi bir usulsüzlüğe, yanlışlığa imkân vermeyecek şekilde gerekli kontrollerden geçtikten sonra yapılması büyük önem arz etmektedir.

2022 yılının ilk 9 ayında yapılan KDV iadesi tutarı yaklaşık 204 milyar TL olup, bu tutarın yaklaşık 130 milyar TL’lik kısmı ihracat ve ihraç kayıtlı teslimlerden kaynaklanmaktadır.

Yine 2022 yılının ilk 9 ayında yapılan ihracat kaynaklı iadelerin ortalama gerçekleşme süresi 42 gündür. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, ihracatta iade süresinin 7 aya vardığı veya ihracatçıların KDV iade alacakları ödenmiyor şeklinde haber ve değerlendirmelerin gerçekle hiçbir ilgisi bulunmadığı, tamamen hayal ürünü olduğu açıktır.

Ayrıca iade mevzuatı ile mükelleflere talep ettikleri iadeyi 5 veya 10 iş günü içinde yapılmasını taahhüt eden düzenlemeler mevcuttur. Örneğin, Hızlandırılmış İade Sistemi sertifikası sahibi mükellefler ile Artırımlı Teminat Uygulanmasından yararlanan mükelleflerin iade talepleri 5 iş günü içinde yerine getirilmektedir.

Diğer taraftan, ihracatçıların iadesini beklediği KDV tutarının 500 milyar TL olduğu şeklinde aynı yazıda talihsiz bir açıklama daha yer almaktadır.

25.10.2022 tarihi itibarıyla ihracatçılar dahil tüm mükelleflerin bekleyen iade talep tutarı yaklaşık 56 milyar TL’dir. Vergi dairelerince günlük ortalama 1,3 milyar TL iade yapılmakta ve her gün yeni iade talepleri de alınmaktadır. Günlük 1,3 milyar TL iade yapılarak bu tutarın 43 günde iade edilmesi mümkündür. Ancak iade talepleri süreklilik arz ettiğinden stokta bekleyen iade tutarı her zaman mevcut olacaktır.

Bu rakamlar göstermektedir ki, haber ve yazıda yer alan açıklamalar ve rakamların gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.



Diğer Haberler
İngiltere Başbakanı Sunak: Truss, büyümeyi iyileştirmeyi isterken yanılmadı
Çin Merkez Bankası: Devlet daireleri arasındaki koordinasyonu güçlendirecek ve piyasaların sağlıklı gelişimini sürdüreceğiz
Çin Merkez Bankası: Yuanın esnekliğini arttıracağız, yuanın temel olarak istikrarlı olması korunacak
Çin Merkez Bankası: Makul kredi büyümesini sürdüreceğiz
Çin Merkez Bankası: Çin'in potansiyel büyüme hızı yüksek kalmaya devam ediyor
3M'İN 3.ÇEYREK HB KARI 6.77 DOLAR (ÖNCEKİ: 2.45 DOLAR)
3M'İN DÜZELTİMİŞ HB KARI 2.69 DOLAR (BEKLENTİ: 2.60 DOLAR)
3M'İN SATIŞLARI 3.ÇEYREKTE %4 DÜŞÜŞLE 8.6 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: 8.7 MİLYAR DOLAR)
Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi 10 baz puan düşüşle %2.246 seviyesine geriledi
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ %0.48 DÜŞÜŞLE 59543,96 PUANDAN KAPANDI
Çin'de ham çelik üretimi Eylül'de yıllık %17.6 artışla 87 milyon ton - Worldsteel
DÜNYA ÇELİK ÖRGÜTÜ: GLOBAL HAM ÇELİK ÜRETİMİ EYLÜL AYINDA YILLIK %3.7 ARTIŞLA 152 MLN TON
Facebookta Paylaş