Kuruluştan konuya ilişkin olarak yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. N. Şerif Çakırsoy Marmara Üniversitesi’nde “Türk sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün genel görünümü” konulu bir konferans verdi.
Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşide Çakırsoy, Türkiye’deki sigorta sektörünün bugününe ilişkin bilgileri akademisyenler ve üniversite öğrencileriyle paylaştı. Türkiye’de halen zorunlu trafik sigortası ve kaskonun sigorta sektörünün amiral gemisi olduğunun belirten Dr. N. Şerif Çakırsoy, hayat dışı sigortaların %85, hayat sigortalarının ise %15 civarında olduğunu söyledi.
2016’daki olumlu gidişatın 2017’de de sürdüğünü vurgulayan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Çakırsoy konferans sonrası gazetecilerin soruları üzerine katılım sigortacılığı konusunda da bilgi verdi:
“Katılım sigortacılığı yıl sonuna doğru yürürlüğe girecek. Orada özellikle dini hassasiyetleri nedeniyle sigortacılığa mesafeli duran, sisteme girmekten imtina eden kişilerin sisteme girmesini ve katılım sigortacılığı esasları çerçevesinde, dayanışma anlayışı çerçevesinde bu ürünün piyasada daha fazla yer bulmasını bekliyoruz. Tabi ki gelişmeleri takip edeceğiz. Buradaki beklentimiz, diyelim ki 100 liralık mevcut priminin belli bir kısmı zaten katılım sigortacılığıydı gibi sıfır toplamlı bir oyun değil. 100 liralık primin belki 110 lira, 120 lira olarak artması ve katılım sigortacılığı ve devamında da katılım emeklilik sisteminin hızlı bir şekilde artarak bu faizsiz finans sistemi içerisinde yerini almasıdır. Malumunuz şimdi İstanbul finans merkezi projesi kapsamında birçok çalışma yürütülüyor. Bunlardan bir tanesi de bu faizsiz finans kanunu ve mevzuat düzenlemeleri. Biz burada katılım sigortacılığının önemli bir eksikliği dolduracağını düşünüyoruz. Tabi gelişmeleri takip edeceğiz. Kamu olarak belli müdahalelerimiz pozitif katkılarımız olacaksa orada her türlü desteği vereceğiz.”
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. N. Şerif Çakırsoy, “2018 yılı için trafik sigortasında prim fiyatlarında bir değişim ya da artış öngörülüyor mu?” sorusuna ise şu cevabı verdi:
“Mutlaka olacaktır çünkü Türkiye’de biliyorsunuz dinamik bir piyasa var. Artan birtakım maliyetler var. Bunları biz senaryolar, alternatifler şeklinde sayın müsteşarımıza sayın bakanımıza arz edeceğiz. Onların takdirlerine sunacağız. Mutlaka bir güncelleme olacaktır. Hepimiz toplumun içinde yaşıyoruz, belli maliyetler artıyor, bunlara bakılacak. Ama benim bu aşamada bir rakam zikretmem, şu oran olacaktır demem doğru olmaz ama mutlaka bir güncelleme olacaktır.”
Sigortacılık sektöründe 2017 verilerine ilişkin bir soruya ise Çakırsoy şu sözlerle cevap verdi:
“Biz şu anda üçüncü çeyrek rakamlarını tam olarak görmedik ama burada ifade etmeye çalıştığım mali tablolarda çok büyük bir bozulma beklemiyoruz. Ama asıl değerlendirme yıl sonudur. Dönemler itibariyle sigorta piyasasında dalgalanmalar olur, konjonktürel artışlar azalmalar olur poliçe sayısında. Bunlara bakmak lazım. Yılın sonunda yapılan müdahalelerin etkisini değerlendirdiğimizde biz de kendimize göre bir muhasebe yapıp havuza kapsam anlamında veya tavan fiyatlara bir rakam anlamında müdahale gerekir mi bunlara bakacağız. Bu sistem nihayetinde statik bir sistem değil dinamik bir sistemdir. Bu dinamikler sürekli güncellenecektir. Hatta bir süre sonra şunu konuşacağız; yedi basamak olan sürücü skalasının belki 17 basamak olmasını, iyi sürücünün daha çok ödüllendirilmesini, ama maalesef trafik canavarı dediğimiz sürücülerin de belki daha çok prim anlamında cezalandırılmasını konuşacağız. Bu sistem kendini sürekli güncellemek zorunda olan bir sistemdir”
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. N. Şerif Çakırsoy Zorunlu Deprem Sigortası konusunda da şunları söyledi:
“Türkiye'de 18-19 milyon konut var. Bunun 8-9 milyonu zorunlu deprem sigortası Dask'lı. Yüzde 46,2 oranında konuta zorunlu deprem sigortası yapılmış durumda. Yani iki konuttaan birinde Dask var. İstanbul için bu oran ise yüzde 55'ler civarında. Bu hiç de fena bir oran değildir.”