Hazine: 2020'de 352,1 Milyar TL Tutarında Borç Servisi Planlanıyor

hazine internet sitesinde yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor:

 Bilindiği üzere, 2020 - 2022 dönemine ilişkin Yeni Ekonomi Programı (Orta Vadeli Program) 30 Eylül 2019 tarihinde yayımlanmış, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ise 17 Ekim 2019 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulmuştur.
Orta Vadeli Program ve Merkezi Yönetim Bütçesi öngörüleri esas alınarak hazırlanan 2020 yılı Hazine Finansman Programı aşağıda kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.
I - Finansman Programı
a) 2019 Yılı Gelişmeleri
§ 2018 yılında 59,3 ay olan nakit iç borçlanmanın ortalama vadesi 2019 yılı Ocak-Ekim döneminde 28,2 ay olarak gerçekleşmiştir.
§ 2018 yılında yüzde 17,5 olan sabit getirili TL cinsi iç borçlanmanın ortalama maliyeti 2019 yılı Ocak-Ekim döneminde yüzde 20,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.
§ Yatırımcı tabanının genişletilmesi ve borçlanma araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla, ilk defa 2012 yılında ihraç edilen ve 2013 yılından itibaren yurt içi piyasada düzenli ihracına başlanan kira sertifikalarının ihracına 2019 yılında da devam edilmiştir. Bu çerçevede, Şubat, Haziran ve Ağustos aylarında iç piyasada toplam 3,9 milyar TL tutarında TL cinsi kira sertifikası ihraç edilmiştir.


" Yurt içinde ihracı gerçekleştirilen kira sertifikalarının çeşitliliğini artırma ve sağlıklı bir verim eğrisi oluşturma amacıyla vadelerini uzatma çalışmalarına 2019 yılında da devam edilmiştir.
" Yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla ilk defa 2017 yılı Ekim ayında ihraç edilen Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçlarına 2019 yılında da devam edilmiştir. Diğer taraftan, sermaye piyasalarının güçlendirilmesi amacıyla bankalara ve yatırım fonlarına yönelik olarak ihraçlara başlanmıştır. 2019 yılında yapılan ihraçlar sonucunda 9,5 ton Altın Tahvili ve 62,5 ton Altına Dayalı Kira Sertifikası olmak üzere toplam 72 ton altın karşılığı senet ihraç edilmiştir.

2020 yılında gerçekleştirilmesi planlanan borç servisi ve finansman bilgileri aşağıda özetlenmektedir:
" 2020 yılında, 222,6 milyar TL anapara ve 129,4 milyar TL faiz olmak üzere toplam 352,1 milyar TL tutarında borç servisi gerçekleştirilmesi, borç servisinin 287 milyar TL'sinin iç borç; 65,1 milyar TL'sinin ise dış borç servisi olarak yapılması öngörülmektedir.
" İç borç servisinin 229,5 milyar TL'lik kısmının piyasaya yapılacak ödemelerden, 57,5 milyar TL'lik kısmının ise kamu kurumlarına rekabetçi olmayan teklif yoluyla gerçekleştirilen satışların ödemelerinden oluşması öngörülmektedir (EK 1).
" Nakit bazlı faiz dışı denge, özelleştirme gelirleri, 2/B satış gelirleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonundan aktarılacak kaynaklar ile devirli ve garantili borç geri dönüşleri ve kasa/banka kullanımı sonucu elde edilecek borçlanma dışı kaynakların toplamının -5,1 milyar TL olması beklenmektedir.
" 2020 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihraçları yoluyla 9 milyar ABD Doları tutarı karşılığında finansman sağlanması öngörülmektedir. Söz konusu tutara ek olarak, dış finansman kuruluşlarından sağlanacak program kredileri ile toplam 9,6 milyar ABD Doları tutarında dış finansman elde edilmesi hedeflenmektedir.
" Bu öngörüler doğrultusunda, 2020 yılında 299,6 milyar TL tutarında iç borçlanma yapılması öngörülmektedir.

II - 2020 Yılı İç Borçlanma Stratejisi
A) 2003 yılından itibaren stratejik ölçütler çerçevesinde yürütülen borçlanma politikası sonucunda kamu borç stokunun döviz kuru, faiz ve likidite risklerine karşı hassasiyeti önemli ölçüde azaltılmıştır. Bu kapsamda döviz kurları, faiz oranları ve büyüme oranlarında meydana gelebilecek değişimlerin AB tanımlı genel yönetim borç stokunun GSYH'ye oranı üzerinde yaratacağı etkileri gösteren özet tablo aşağıda yer almaktadır.
2001 2018
TL'nin yüzde 5 değer kaybı/kazancı + / - 2,1 Puan + / - 0,7 Puan
TL faiz seviyesinde 500 baz puanlık değişim + / - 1,6 Puan + / - 0,8 Puan
GSYH büyümesinde 2 puanlık değişim + / - 1,6 Puan + / - 0,6 Puan

B) 2020 yılında uygulamasına devam edilecek olan borçlanma stratejilerinin ana unsurları aşağıda yer almaktadır:
" Borçlanmanın ağırlıklı olarak TL cinsinden yapılması
" Piyasa çeşitliliğinin sağlanması amacıyla uluslararası piyasalarda ABD dolarının yanında diğer döviz cinslerinden de ihraç yapılması
" Faiz giderlerinin optimal şekilde yönetilmesini teminen uygun enstrüman ve vade bileşimi dikkate alınarak, gelecek 12 ayda faizi yenilenecek senetler ile vadesine 12 aydan az kalmış senetlerin payının belirli bir seviyede tutulması
" Nakit ve borç yönetiminde oluşabilecek likidite riskinin azaltılması amacıyla nakit rezervinin belirli bir seviyede tutulması

C) 2020 yılında iç borçlanma işlemleri aşağıda yer alan ihraç planı çerçevesinde gerçekleştirilecektir:
" 2020 yılı itfa profili çerçevesinde, farklı vadelerde TL cinsinden sabit kuponlu tahvillerin "gösterge tahvil" olarak ihracına devam edilecektir.
" TL cinsinden kuponlu / kuponsuz bonolar ve tahviller, ihalelere endeksli farklı vadeli değişken kuponlu tahviller, uzun vadeli enflasyona endeksli tahviller itfa takvimine ve piyasa koşullarına bağlı olarak ihraç edilebilecektir.
" 2017 yılı Ekim ayında ihracına başlanan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçlarına 2020 yılında da devam edilmesi planlanmaktadır.
" TL cinsinden kira sertifikalarının Şubat, Nisan, Eylül ve Kasım aylarında ihraç edilmesi planlanmaktadır. Piyasa katılımcılarının yurt içinde döviz cinsi kira sertifikası talebi ve/veya ilave talepleri ayrıca değerlendirilebilecektir.
" Aylık olarak nakit girişleri ile çıkışları arasında gözlenebilecek geçici uyumsuzluğun giderilmesi amacıyla kısa vadeli Hazine bonoları ve "Para Piyasası Nakit İşlemleri Aracılığı ile Sağlanacak Finansman Hakkında Yönetmelik"te yer alan finansman araçları kullanılabilecektir.
" Borç servisinin dönemler arası dengeli dağılmasının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amaçlarıyla piyasa koşulları çerçevesinde değişim ve geri alım ihaleleri yapılabilecektir.
" İhalelere ilişkin detaylar ihale gününden en az bir iş günü önce kamuoyuna duyurulacaktır.



Diğer Haberler
TRUMP : FED BİZİ REKABETTE DEZAVANTAJLI DURUMA GETİRDİ: ÇİN BİZİM PROBLEMİMİZ DEĞİL FED'İN PROBLEMİ
TRUMP : İNSANLAR FED VE JAY POWELL'DAN DOLAYI HAYALKIRIKLIĞI İÇİNDE
TRUMP : ABD, FAİZ ORANLARINI ALMANYA, JAPONYA VE DİĞERLERİNE KIYASLA DAHA DÜŞÜK TUTMALI
TRUMP: ÇİN BİZİM PROBLEMİMİZ DEĞİL AMA FED ÖYLE - BLOOMBERG HT
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -34616,5 milyon TL
Facebookta Paylaş