2019 yılı Aralık ayında Çin'in Wuhan şehrinde başlayan ve Mart 2020'de tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisinin en çok etkilediği sektörlerden biri hiç şüphesiz ulaştırma sektörü oldu. Dünyanın hemen hemen her yerinde uygulanan sokağa çıkma yasakları, ülkeler arası ulaşım kısıtlamaları sosyal hayatı durdurdu. 2020 Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşen uçuşların kapatılması ile hava yolu şirketleri yolcu taşıyamadı. Turizm sektörü sekteye uğrarken, turizm gelirlerinde sert düşüş meydana geldi. Tam normalleşme olmasa da, Haziran 2020 tarihinde turizm sezonunda canlılık hissedildi. 2021 yılı başında aşıların bulunması ve Mayıs 2021 yılında aşılamaların hızlanıp bağışıklıkların güçlenmesi ile ülkelerde kapanmalar azalarak normalleşme adımları hız kazandı. Ancak sonrasında ise bir çok varyantın türediği haberleri hayatımıza girdi. Varyantlar kaynaklı olarak kapanmaların tekrar başlamasının ardından ise aşıların bağışıklığı güçlendirdiği haberleri medyaya yansıdı. Son olarak 2021 yıl sonunda çıkan omicron varyantının da beklentiler kadar ölüm vakalarında artışa yol açmaması aşıların bağışıklığı güçlendirdiği algısını artırdı. Bazı ülkeler karantina sürelerinin ve karantina önlemlerini tamamen kaldırırken, Türkiye'de sadece covid olan kişilerin 5 - 7 gün karantinada kalacağını açıkladı. Normalleşme adımları ile 2022 yılı turizm gelirlerinin yaklaşık 35 milyar dolar olması beklenirken Rusya - Ukrayna jeopolitik riski gündeme bomba gibi düştü. Bu sene 35 milyar dolara ulaşması beklenen turizm gelirlerinde Rusya ve Ukrayna'ya gelen turist sayısı oranı olarak bakıldığında %25-30 paya sahip. Türkiye'nin Rusya - Ukrayna arasındaki ateşkes için arabulucu rolünü üstlenmesi, Rusya'nın sadece Belarus'ta Ukrayna delegeleri ile görüşeceği inadının kırılıp Ankara ve İstanbul'da görüşmesi, Zelenskiy - Putin görüşmesinin gerçekleşme ihtimalinin yükselmesi ile birlikte, turizm sezonuna yaklaşılması tüm dünyaya umut verdi.
Kısaca ulaştırma sektöründe h er varyant haberi ile birlikte tekrar kapanmaların olabileceği beklentisi sonrasında Borsa İstanbul'da payların aşağı yönlü seyrine şahit olduk. Gelen iyi haber akışları ile birlikte (aşılanmanın hızlanması, kapanma olamaması, bağışıklıkların güçlenmesi) ise pay fiyatlarında yukarı yönlü düzeltme gördük. Ancak teknik olarak bakıldığında gözümüze çarpan detay, her varyant haberi sonrası şirketlerin Euro bazlı ortalamaların altına geldiği ve sonrasında gelen pozitif haber akışlarıyla birlikte her olumsuz seyirden sonra daha sağlam zemine oturan yukarı yönlü hareketin devam etmesi. Son Rusya-Ukrayna negatif haberleri ardından ortalamalarının altına inen hisseler, olumlu havaya ilişkin mesajların gelmesi ile birlikte Euro bazlı ortalamalarının üstüne çıkmaya yönelik hareketler sergiliyor. 2022 yılında en çok kazandıran sektör gruplarının başında da ulaştırma geliyor.
A şağıda THYAO, TAVHL ve PGSUS 'un coronavirüs pandemi döneminde Türkiye'de çıkan ilk vaka ve sonrasında varyant çıkış haberleri ve Rusya Ukrayna gelişmeleri sonrasında hisse hareketlerini görebilirsiniz. Havayolu şirketlerinin faaliyetlerinin ana belirleyicisi olan uçak satın alma, jet yakıtı, uçak/personel giderleri ve bilet gelirleri Euro bazında olduğundan, aşağıdaki grafiklerde Euro bazında pay değişimleri de aşağıdaki grafiklerde verilmiştir. Pandeminin başladığı 2020 yılından itibaren fiyat ortalaması THYAO 1,46 Euro, PGSUS 7,18 Euro, TAVHL ise 2,41 Euro. Grafiklere bakıldığında her varyant haberi sonrasında aşağı yönlü seyir oluşmuş olup, sonrasında gerek gelen iyi haberler gerek tepki alımları ile hisseler ortalama fiyatlarının üstüne çıkmış ve turizmi etkileyecek her negatif haberde aşağı gelip olumlu haberde tepki alımı gerçekleşmiştir.
THYAO anlık fiyata bakıldığında Euro bazında ortalamalarının üstünde işlem görmektedir. THYAO 'nun kapanmalar döneminde yolcu trafiğine bağlı uçuş yapmamasına rağmen kargo tarafını geliştirerek bu yönde ilk adımını attığını ve kargo kısmındaki karlılığın bilanço tarafına yansıması piyasa tarafından olumlu fiyatlanmaktadır. TAVHL 'de benzer şekilde euro bazlı ortalamalarının üstünde hareket etmektedir. Olumlu turizm sezonu algısı, Antalya Havalimanının TAVHL bünyesinde kalması, güçlü nakit üretimi ve iyi yönetim hisseyi destekliyor. Şirket hakkında hisse önerimizde mevcut olup uzun vade hedef fiyatımız ise 64 TL'dir. PGSUS ise Euro bazlı ortalamasının %7 aşağısında işlem görüyor. 2022 yılında ön plana çıkacak sektörler arasında, yukarıdaki etkiler ve teknik analiz değerlendirmemiz ışığında ulaştırma sektörü paylarının olacağını düşünüyoruz
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.