Geçtiğimiz hafta yurtdışı piyasalar adına oldukça olumlu bir seyir izledik. Küresel çapta açıklanan PMI verileri Temmuz ayında da toparlanmaya işaret ederken, ABD’de imalat sektörüne ilişkin fabrika ve dayanıklı mal siparişleri verileri de beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ayrıca istihdam piyasasında, haftalık işsizlik başvuruları iki haftanın ardından yeniden azalırken, işsizlik oranı da %11.1’den %10.2’ye geriledi. Öte yandan Ağustos ayıyla beraber sona eren istihdam desteği açısından da piyasa fiyatlamaları açısından da yakından izlenen yeni mali destek paketi görüşmeleri henüz sonuçlanmadı. Ancak havacılık sektörüne 25 milyar Dolar’lık destek açıklandı. Bu gelişmelerle beraber Nasdaq rekor tazelerken, S&P ve küçük ölçekli şirket endeksi Russell’ın da güçlü performansı izlendi. Avrupa tarafında da açıklanan PMI verilerinin de etkisiyle haftalık bazda %2’nin üzerinde yükseliş görüldü. Zayıf ABD Doları teması geçen hafta da devam etti. Dolar endeksi 92.50 seviyesine gerilerken, Ons Altın 2,075 seviyesi ile rekor kırdı. MSCI Gelişmekte Olan Ülke endeksi ise gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldı ve haftalık bazda %1 civarında yükselebildi.
? İçeride ise kurda artan oynaklık tüm varlıklarda baskı yarattı. Dolar/TL hafta içinde 7.37 seviyesine kadar yükselse de haftayı 7.29 seviyesinden kapattı. TL, geçen hafta sepet bazında %5 değer kaybetti. Londra’da oluşan TL sıkışıklığı sonrasında başlayan bu hareket hisse ve tahvil piyasasına da yansıdı. TL yükümlülüklerini yerine getiremeyen yabancılar hisse ve tahvil pozisyonlarını azalttı. BIST-100 endeksi bayram sonrasında %7 değer kaybederken, gösterge tahvil faizi de 2 puan yükselerek %13 seviyesine geldi. Yaşanan kur oynaklığının ardından hem TCMB hem de BDDK’nın yaptığı açıklamalar haftanın son gününde oynaklığı kısmen düşürdü. TCMB gereken tüm araçları kullanacağını belirtirken, fonlama kompozisyonu kanalıyla fonlama maliyetini yükseltti. BDDK ise Aktif Rasyo uygulamasının gevşetileceğinin bildirdi. Öte yandan kısa vadede çok ciddi talep alan kredi kampanyaları da sona ererek, hem kredi hem de mevduat faiz oranları bankalar nezdinde yükseltildi.
Piyasa GelişmeleriHaftalık Strateji
Kaynak: Bloomberg
Kaynak: Bloomberg
5 yıllık CDS (kırmızı -ters çevrilmiş) ve dolar bazında BIST-100... ? …
Avrupa ve ABD PMI verileri toparlanmanın devamına işaret ediyor
4
? Bu hafta içeride kur oynaklığını azaltmak amacıyla, BDDK ve TCMB’den gelen açıklamaların devamını görebiliriz. Ayrıca sanayi üretimi, işsizlik oranı, TCMB beklenti anketi de takip edilecek. Öte yandan Avrupa ve ABD’de sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı gibi verilerin yanı sıra ABD’de açıklanacak olan Temmuz ayı enflasyon verisi kritik olacaktır.
? BIST-100 endeksi geçtiğimiz hafta 1,060 üzerinde kapanarak bu hafta için tepki sinyali verdi. Bu aşamada kur hareketine de bağlı olarak 1,043-1,025 destek seviyeleri iken 1,100-1,125 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. 1,125-1,025 bandında bir süre dalgalanma görülebilir.
BeklentilerHaftalık Strateji
BIST-100; 1,125 seviyesi aşılmadıkça görünüm zayıf…
Kaynak
Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş